Oliver Stoun: Crveni 1Foto: EPA/  GIORGIO ONORATI

Glavni gost 23. Sarajevo film festivala biće slavni američki reditelj Oliver Stoun. Trostrukom oskarovcu biće uručena nagrada Počasno srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a u okviru programa „Posvećeno“ biće prikazano nekoliko njegovih dobro poznatih naslova i najnoviji film – „Intervju s Putinom“.

Dokumentarac o najmoćnijem, ali i najmisterioznijem političkom državniku današnjice, Stoun opisuje kao „četvorosatni drski klimaks njegovog čudnog života kao američkog filmskog reditelja“, dok je za američku publiku to „ljubavno pismo ruskom predsedniku“. Zbog kritikovanja američkog političkog sistema, moralno i intelektualno upitnih političkih odluka pojedinih američkih predsednika, te prezentovanja istorijskih događaja koji su zaslužni za oblikovanje američke društvene svesti, kao svojevrsnih teorija zavera, Stoun je u američkoj javnosti zauvek označen kao „crveni“. Tome doprinose i njegovi dokumentarci, pre svega o bivšem predsedniku Kube Fidelu Kastru („Komandante“, „Tražeći Fidela“ i „Kastro zimi“) i nekadašnjem lideru Venecuele Ugu Čavezu („Južno od granice“). Zato i ne čudi da je Stoun odlučio da upozna još jednog američkog suparnika – Vladimira Putina.

On je u periodu od dve godine razgovarao s predsednikom Rusije. Film je sveden na četvorosatni mini-serijal podeljen na četiri epizode, koji je televizijska kuća Šoutajm najavljivala sloganom „Upoznajte svog neprijatelja“ ili, preciznije, rečima reditelja: Pozivom na konačni mir između SAD i Rusije. Oni koji su serijal imali prilike da gledaju kažu da Stoun otvoreno pokazuje simpatije prema Putinu. Reditelj, s druge strane, naglašava da mu je cilj bio da ponudi pravu sliku ruskog predsednika u odnosu na stereotipe.

Stoun je odrastao u porodici konzervativnih republikanaca, zbog čega je, uveren u ispravnost američkih principa napustio studije na Jejlu i otišao u Vijetnam, gde je i odlikovan. Njegov životni put može se uporediti sa pričom Rona Kovika iz filma „Rođen 4. jula“, budući da je po povratku u Ameriku potpuno promenio stavove. Ubeđenja koja je s godinama samo produbljivao promovisao je pre svega u svojim filmovi o vijetnamskom ratu – uz pomenuti, to je i „Vod smrti“. Kontroverzne teme za američko društvo vremenom su postale njegov zaštitni znak. Tako je bilo i sa dramom „Volstrit“ u kojoj otvoreno kritikuje američki korporativni kapitalizam, političkim ostvarenjima „JFK“, „Nikson“, krimićem „Rođene ubice“, ali i poslednjim igranim filmom „Snouden“ o čuvenom obaveštajcu i uzbunjivaču.

Prvog Oskara dobio je kao scenarista filma „Ponoćni ekspres“, a nije toliko poznato da je napisao scenarije za filmove „Lice s ožiljkom“ i „Konan varvarin“. U skorije vreme snimio je i dvanaestosatnu TV seriju „Neispričana istorija SAD“, a planira i TV projekat o američkom zatvoru Gvantanamo. Rođen je 15. septembra 1946. u Njujorku. Oženjen je i ima troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari