Gari Kasparov: Politički šahista 1Foto: EPA/ FILIP SINGER

Dvanaest godina posle povlačenja u sportsku penziju legendarni šahista Gari Kimovič Kasparov vraća se za šahovsku tablu, kako bi na turniru u Sent Luisu izmerio znanje i iskustvo sa devet aktuelnih svetskih vladara igre na 64 polja.

– Spreman sam da vidim da li se sećam kako se pomeraju figure. Hoću li moći ponovo da odem u penziju ako je odgovor ne – našalio se Gari na svom Tviter nalogu, ali je u obraćanju medijima uozbiljio ton.

– Shvatam da će ovo biti ozbiljno i da ću biti najpoželjniji plen u istoriji šaha. Imam utisak da ću podići prosečnu starost i spustiti prosečnu klasifikaciju – poručio je 54-godišnji rođeni Azerbejdžanac, s ruskim pasošem i prebivalištem u Sjedinjenim Američkim Državama, bez namere da se takmičarski aktivira posle ovog petodnevnog nadmetanja.

Osim ako ga eventualni trijumf nad mlađarijom ne ponuka da nastavi tamo gde je stao posle turnira u Linaresu i vrati se onome što je najbolje radio u životu. Od 1976. kada je kao učenik čuvenog Mihaila Botvinika, s 13 godina, potukao sve rivale na prvenstvu bivšeg SSSR-a za punoletne šahiste, preko dobijanja zvanja velemajstora samo četiri leta kasnije, slavnih pobeda nad iskusnijim Korčnojom i Smislovim, istorijskih duela sa svojim večitim rivalom Anatalijom Karpovim, preko kojeg je kao 23-godišnjak postao najmlađi planetarni prvak u istoriji šaha, pa sve do spektakularnih mozganja protiv IBM superkompjutera Dip Blu 1996.

Čitavih 15 sezona najbolje rangirani šahista sveta (1985-2000) paralelno se bavio politikom, ali s manje uspeha i više kontroverzi. Glasni zagovornik čuvene Perestrojke vremenom se okrenuo protiv Mihaila Gorbačova i Borisa Jeljcina, a danas je zakleti oponent ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Bio je aktivan i u obračunu eks jugoslovenskih republika. Dok je Karpov nastupao za Agrouniverzal iz Srbije, on je bio zvezda hrvatskog Borova, a na Evropskom prvenstvu 1992. u Debrecinu postavio je ultimatum „SR Jugoslavija ili ja“ i izdejstvovao izbacivanje reprezentacije državne zajednice Srbije i Crne Gore, da bi neko vreme otvoreno držao stranu muslimanskom narodu u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini.

Gari Kasparov je rođen 13. aprila 1963. godine u Bakuu, kao Hari Vajnštajn, u porodici Jevrejina i Jermenke devojačkog prezimena Kasparijan, a kada se taj brak raspao, uzeo je rusku verziju majčinog prezimena Kasparov, „rusificirajući“ ime u Gari. Bivši student anglistike i hrvatski državljanin, zahvalan na putovnici eks premijeru Zoranu Milanoviću, oženjen je Dašom, obožava da igra fudbal, vozi bicikl i recituje poeziju Jesenjina, Jevtušenka i Ljermontova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari