Grejs Mugabe: Agresivna prva dama 1Foto: EPA/ AARON UFUMELI

Grejs Mugabe, supruga Roberta Mugabea, višedecenijskog vladara Zimbabvea, dospela je u žižu pažnje javnosti svojim nastupom u luksuznoj četvrti Johanesburga.

Pojavivši se u pratnji telohranitelja, upala je u hotel u četvrti Sandton i prema pisanju agencija, obračunala se produžnim kablom s manekenkom Gabrijelom Engels (20), nanevši joj rane na čelu i potiljku. Engelsovoj, kaže, zamera što „živi s njenim sinovima“ Robertom Juniorom i Čatungom, koji su stacionirani u gradu.

Prva dama Zimbabvea se pre manje od mesec dana žalila na jednom skupu da zbog svojih sinova provodi „besane noći“ jer su postali divlji, odavši se alkoholu i drogi. Povod su bile naslovne strane novina, koje su brujale o tome kako su mladići, koji su u svojim dvadesetim, izbačeni iz hotela u Johanesburgu zbog „neprihvatljivog ponašanja“.

Pored Roberta Juniora i Čatunge, Grejs s predsednikom Zimbabvea ima i ćerku. Više od 40 godina starijeg Mugabea je upoznala radeći kao daktilografkinja u Vladi. Bila je razvedena i imala je sina iz prvog braka. Mugabe je rekao da je dobio pristanak tada svoje smrtno bolesne supruge Seli da stupi u brak s Grejs. Venčali su se četiri godine nakon Seline smrti 1996.

Prva dama Zimbabvea sebe vidi kao moćnu poslovnu ženu i filantropa, ali i kao naslednicu supruga na predsedničkom tronu. Na farmi nedaleko od Hararea je otvorila sirotište, a jedan novoizgrađeni put se zove „Put dr Grejs Mugabe“. Priča se da je titulu doktora nauka stekla za samo dva meseca na Univerzitetu Zimbabvea, mada njena doktorska disertacija navodno na temu sirotišta ne postoji u arhivi univerzitetske biblioteke.

Optužujući je da su raskoš i glamur njeno drugo ime iako narod Zimbabvea jedva sklapa kraj s krajem, kritičari su joj dali nadimak „Guči Grejs“ i „Disgrejs“. Ona i njen suprug su pod sankcijama EU i SAD, pa im je, između ostalog, zabranjeno da putuju u Evropu i Ameriku. Grejs je podigla tužbu protiv jednog zimbabveanskog lista zato što je prosledio, kako kaže, netačne informacije Vikiliksu da sa još nekim zimbabveanskim zvaničnicima ima milionske prihode od angažmana kopača dijamanata u Zimbabveu. Od kada je postala prva dama, predsednička porodica poseduje ogromne posede, firme i farme, a Grejs nekretnine ima i u Maleziji i Hongkongu.

Poznata po britkom jeziku, ne ostaje dužna političkim suparnicima. Jedna od glavnih meta joj je DŽojs Mudžuru, potpredsednica Zimbabvea, koju je optuživala da s nekim političkim akterima planira da smeni njenog supruga s vlasti.

Grejs Mugabe je rođena 1965. u Benoniju u Južnoj Africi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari