Jelena Išinbajeva: Bunt i na filmu 1

Najbolja atletičarka na svetu u 21. veku, sigurno i jedna od najvećih u istoriji tog sporta, iako već tri godine ne nastupa na velikim takmičenjima, svako malo se vraća u žižu javnosti.

I to baveći se stvarima „oko sporta“, ovog puta odjeknula je vest da je režirala dokumentarni film o svojim pripremama za Olimpijadu u Riju na kojoj joj učešće na kraju nije dozvoljeno.

Rio je trebalo da bude veliki kambek Jelene Išinbajeve, dvostruke olimpijske i trostruke svetske šampionke u skoku s motkom posle pauze zbog rođenja ćerke, ali su ruski atletičari zbog „sistemskog dopinga“, kako je saopšteno iz IAAF, suspendovani sa tog takmičenja. Tako je jedna velika karijera doživela tužan kraj, a Išinbajeva je odgovorila filmom „o želji za pobedom“. Još jednom „sport i priključenija“ epizodom u svom životu, a bilo ih je u poslednje vreme bar još nekoliko.

Sredinom 2013. izazvala je burne reakcije svetske javnosti kad je podržala zakon koji zabranjuje homoseksualnu propagandu u Rusiji. Označena je tada kao homofob, sve se dešavalo uoči Zimske olimpijade u Sočiju na čiji su bojkot zbog toga pozivale mnoge LGBT organizacije, jer je Išinbajeva bila ambasadorka ovih Igara, pa „gradonačelnica“ olimpijskog sela. Ona je kasnije preko Međunarodne atletske federacije pojasnila svoje stavove, naglasivši da je protiv bilo kakve diskriminacije, u skladu sa Olimpijskom poveljom.

Igre u Sočiju, na kojima su ruski sportisti pokazali dominaciju, u zapadnoj javnosti ocenjene su kao „političke“, kao važni deo Putinove propagande o moćnoj Rusiji. Nezvanično i nepotvrđeno, baš tu je nastao „povod“ da se „sistemsko“ dopingovanje kao takvo istražuje, suspenzija pred Rio bila je, navodno, „uzvratni udarac“. Išinbajeva je bila jedna od „žrtava“ toga, po medijskom tretmanu i – najveća.

Još uvek, a verovatno još dugo vlasnica aktuelnog svetskog rekorda, ovog leta napunila je 35 godina, a odmah posle Rija objavila je kraj karijere. Njena tehnika skoka i dalje je predmet izučavanja stručnjaka širom planete, mnogi su skloni tumačenju da je perfektna motorika posledica bavljenja gimnastikom u detinjstvu, prekinutom zbog toga što je bila previsoka. Postavila je 28 svetskih rekorda (15 na otvorenom i 13 u dvorani), bila je neporažena od 2004. do 2009. pritom osvojila devet uzastopnih zlatnih medalja na prvenstvima na otvorenom i u dvorani), proglašena je za atletičarku godine 2004, 2005. i 2008. Jedna je od osam atletičara koji su pobeđivali na kadetskim, juniorskim i seniorskim svetskim prvenstvima u jednoj disciplini.
Išinbajeva je udata za ruskog bacača koplja Nikitu Pjetinova, sa kojim ima trogodišnju ćerku Evu, a trenutno čeka i drugo dete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari