Rejf Fajns: Holivudski Srbin 1Foto: EPA/ FACUNDO ARRIZABALAGA

Da Stiven Sigal više ne bude jedini Srbin u holivudskom društvu, pobrinuo se Rejf Fajns. Ali za razliku od Stevana Srbina, da bi dobio crveni pasoš, Fajns nije morao da bude blizak Putinov prijatelj.

Za srpsko državljanstvo dovoljno je bilo da se pojavi na predsedničkoj inauguraciji Aleksandra Vučića. Šalu na stranu, britanski glumac je zaista u poslednjih deset godina često boravio u Srbiji, što potvrđuje i činjenica da se sada već zaista retko može dogoditi da neko nepravilno izgovori njegovo ime kao Ralf. Fajns je već dovoljno puta imao priliku da nas lično ispravi.

I zaista od 2007. kada je prvi put došao u Beograd u potrazi za lokacijama za svoj rediteljski debi „Koriolan“, on se često vraćao u naše krajeve, prevashodno zbog posla. Tu je zato i ovih dana, budući da deo svog novog filma o Rudolfu Nurejevu snima u Srbiji. Iako ovaj put nije poveo sa sobom nekog kolegu poput Džerarda Batlera, ženski deo publike će se verovatno obradovati ako po rođačkoj liniji srpski pasoš uskoro dobije i njegov mlađi brat Džozef Fajns, takođe poznati glumac.

Fajns je rođen u engleskom gradu Ipsvič, ali je ranu mladost proveo u Irskoj, sa svojom brojnom porodicom. Najstariji je od šestoro dece književnice i fotografa koji su svoje potomstvo usmeravali ka umetnostima. Pored već pomenutog glumca Džozefa, tu su i rediteljka Marta, poznata po filmu „Onjegin“ u kome glavnu ulogu igra njen stariji brat, zatim Magnus, kompozitor, kao i dokumentaristkinja Sofi.

Iako je danas vezan za glumu, Rejfova prva ambicija bila je slikarstvo. Čak je upisao i akademiju likovnih umetnosti, da bi se kasnije prebacio. Prve glumačke uspehe ostvario je na pozorišnoj sceni. Danas retko igra u teatru, ali važi za odličnog izvođača Šekspirovih komada. Bio je i član Kraljevske Šekspirove kompanije, a za ulogu Hamleta dobio je nagradu Toni. Prvu ulogu na filmu imao je u adaptaciji romana Emili Bronte „Orkanski visovi“. Njegov Hitklif bio je mračan, misteriozan, okrutan i ranjiv, zbog čega će često u svojoj karijeri igrati slične uloge. Takva je i rola nacističkog komandanta u „Šindlerovoj listi“ za koju je bio nominovan za Oskara. Iako nije dobio zlatnu statuu stiglo je međunarodno priznanje i veliki broj ponuda. „Engleski pacijent“, „Čudni dani“, „Čitač“, „Crveni zmaj“, „Katanac za bol“, „Grand Budapest hotel“… neki su od filmova u kojima je igrao, uz naravno popularnu franšizu „Hari Poter“ gde glumi glavnog negativca lorda Voldemora.

Rođen je 22. decembra 1962. godine. Daleki je rođak princa Čarlsa. Razveden je i, ako je verovati britanskim tabloidima, trenutno nije u vezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari