Borut Pahor: Novi-stari predsednik 1Foto: EPA-EFE/ IGOR KUPLJENIK

Pobedom nad gradonačelnikom Kamnika Marjanom Šarecom sa 53, 64 odsto glasova, Borut Pahor je obezbedio drugi predsednički mandat, postavši drugi slovenački predsednik (nakon Milana Kučana) kome je to pošlo za rukom.

U prvom obraćanju nakon izborne utakmice zahvalio se biračima na „veri u demokratiju“ i poručio da će biti predsednik svih Slovenaca. On je takođe naglasio da je „poruka ovih izbora da pobeđuju političke snage koje ujedinjuju“. U izbornoj kampanji je obećao da će, ukoliko osvoji još jedan mandat, akcenat staviti na „povezivanje ljudi, saradnju, političku stabilnost i bezbednost“.

Pahor se na predsedničkim izborima pre pet godina kandidovao kao lider Socijaldemokrata i u drugom krugu ubedljivo pobedio tadašnjeg predsednika Danila Tirka. Tada je postao najmlađi predsednik u istoriji Slovenije i jedini slovenački političar koji je u karijeri bio predsednik Parlamenta, premijer i šef države. Tome se može dodati i da je 2004. izabran za poslanika u Evropskom parlamentu.

Politički se aktivirao još u mladosti, pa je tako postao lider tada novonastale grupe mladih komunista. Sa 26 godina se pridružio CK Saveza komunista Slovenije, postavši njegov najmlađi član. Učestvovao je i na poslednjem 14. kongresu Saveza komunista Jugoslavije. U javnosti postaje poznat krajem 1980-ih kao jedan od najsnažnijih zagovornika reformističkog krila Komunističke partije.

Godinama je bio predsednik Socijaldemokrata, s kojima je 2008. odneo pobedu na parlamentarnim izborima i formirao koalicionu vladu levog centra. Analitičari nisu pozitivno ocenjivali njen trogodišnji mandat, budući da je nastupila globalna ekonomska kriza, a slovenački BDP je beležio nagli pad. Time objašnjavaju i njen poraz na vanrednim parlamentarnim izborima, koji su raspisani pošto joj je Parlament izglasao nepoverenje, kao i Pahorovu smenu s čela SD-a.

Borut Pahor je rođen 1963. u Postojni. Oca je izgubio rano, a kod majke krojačice je kao srednjoškolac dobio prvi posao – radio je kao model za njene kreacije. Diplomirao je 1987. politikologiju na Univerzitetu u Ljubljani. U braku sa advokaticom Tanjom Pečar ima sina Luku. Voli da džogira, učestvovao je i na maratonima, a jedan od hobija mu je bio i boks. Jednom prilikom je izjavio da je zavistan od Red Bulla. Mediji pišu da dosta vremena posvećuje izgledu, pa osim što se bavi sportom, ide i u solarijume, često je na dijetama i nosi Armani odela. Kažu da ne pije alkohol, cigareta se odrekao pre nekoliko godina. Nadimak Barbika dobio je još na početku karijere. Tečno govori engleski i italijanski, služi se francuskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari