Do pre nekoliko dana čovek je mogao i da poveruje u ono što je predsednika Zimbabvea Robert Mugabe svojevremeno rekao – razmišljaću o povlačenju sa mesta predsednika tek kada napunim 100. godina.

Najnovije vesti iz ove zemlje ruše ovakvu perspektivu. Navodno, vojska tvrdi da je preuzela vlast u zemlji i dok su Mugabea i njegovu suprugu Grejs u kućnom pritvoru.

Kako god Mugabe je po više osnova za Ginisa – ne samo da je najstariji vlastodržac na svetu već je i planetarno lider sa najdužim stažom vladanja. Malo koji lider u svetu je znao da potroši milion dolara za proslavu rođendana. Mugabe i njegovih 20.000 zvanica na gala žurci povodom njegovog 91. rođendana jeli su mladog slona, meso bivola, samura i impale. Kao specijalni poklon za Mugabea, na trpezi su bili lav i krokodil punjeni povrćem.

Mnogi su kritikovali njegov izbor 2015. za predsedavajućeg Afričke unije. A on je početkom ove godine iznenadio sve te prihod od aukcije njegovih 300 krava u vrednosti od milion dolara poklonio toj afričkoj organizaciji.

Ovdašnja javnost pamti Mugabeovu izjavu RTS-u od pre tri godine kada je rekao da „želi saradnju sa Jugoslavijom i da je Srbija jedina zemlja za koju možemo da kažemo da je naš prijatelj“.

Za mnoge Afrikance Mugabe je i dalje heroj, simbol borbe za slobodu i nezavisnost od kolonijalnih gospodara. Protivnici ga, pak, vide kao brutalnog diktatora koji je spreman na sve da bi ostao na tronu. Zapad ga optužuje za kršenje ljudskih prava, neuspešne zemljišne reforme, korupciju, hiperinflaciju i zastrašivanje rivala.

Zahvaljujući marljivosti i inteligenciji, koje je ispoljio još kao dečak, stekao je najviša univerzitetska zvanja na Crnom kontinentu i u Britaniji.

Njegov politički uspon počinje 1960, kada se pridružuje Nacionalnoj demokratskoj partiji koja je ubrzo zabranjena jer se suprotstavljala administraciji premijera Jana Smita. Mugabe se 1963. pridružuje Afričkoj nacionalnoj uniji Zimbambvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksističkog učenja. Deset godina Mugabe je proveo u zatvoru jer ga je beli manjinski režim Jana Smita osudio zbog „subverzivnih govora“. Godine 1980, kada je Zimbambve stekao nezavisnost, Mugabe postaje premijer, ali se ubrzo suočio s oružanom pobunom plemena Ndebele u provinciji Matabeleland. Nakon potpisivanja primirja Mugabe je 1987. postao izvršni predsednik Zimbambvea.

Robert Mugabe je rođen 21. februara 1924. na severoistoku Zimbabvea. U braku sa pokojnom Seli Hejfron je dobio sina Namodzenika, koji je umro od malarije. Iz drugog braka s 40 godina mlađom Grejs ima sinove Bonu, Roberta Pitera Juniora i Belarmin Čatungu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari