Mark Hamil: Nebeski hodač 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

„Podlo sumnjam da bi, ako postoji način da se film napravi bez glumaca, Džorž (Lukas) to uradio“, izjava je Marka Hamila, glumca poznatog upravo po ulozi jednog od ključnih likova Lukasovih „Ratova zvezda“ Luka Skajvokera.

On je takođe rekao da je shvatio da se ovaj serijal nikada neće završiti i to dokazuje i nova epizoda „Poslednji džedaji“, koja se pred domaćom publikom premijerno prikazuje večeras. Plemeniti, hrabri vitez sa religioznom filozofijom sile u sebi i u pozadini svog delanja, kako bi se mogao opisati džedaj, tako će još jednom pred božićne praznike otelotvoriti figuru Deda Mraza mnogo bližu današnjoj deci od debeljka u crvenom odelu. Brada koja povezuje ova dva junaka iz mašte bila je u slučaju Hamila za potrebe ove uloge nužno zlo. Najzad, ona mu verovatno dodaje na ozbiljnosti i ponekoj godini jer je on primer onoga što zovemo bajbi fejs, nekoga ko gotovo ne stari, što je i sam jednom prilikom primetio rekavši da čeka da njegovo telo počne da sustiže njegove godine.

I da je bio samo Luk Skajvoker, bilo bi dovoljno za čitavu jednu karijeru i za čitav jedan život. Ipak, on je stigao i do Brodveja igrajući u „Čoveku slonu“ ili „Amadeusu“; moglo bi se reći da je njegova druga profesija „pozajmljivanje“ glasova junacima animiranih filmova – jedna od najznačajnijih ovakvih uloga mu je glas Džokera u animiranoj seriji o Betmenu, a ljubav prema stripovima pretočio je i u jedan scenario za strip The Black Pearl, na kome je jedan od ilustratora i naš Branislav Kerac. Kao lik najčuvenije SF franšize, te animiranih dela, pa i sam autor, čest je gost strip konvencija. Na jednoj od njih, budući javno deklarisani član Demokratske stranke, uzviknuo je: „Ako ne glasate za Baraka Obamu, vi ste ludi. Zato što će, ja mislim, srednja klasa bez njega nestati.“ Ipak, porodica iz koje potiče – sa ocem kapetanom Američke mornarice i izrazitim „Niksonovim republikancem“ kako ga je opisao, i još šestoro braće i sestara, dala je čvrst osnov i verovatno bila uzor i za njegov privatni život – suprotno holivudskom šablonu on je u braku sa suprugom stomatološkinjom Marlou Jork od 1978. i imaju troje dece. Rođen je 25. septembra 1951. godine u Oklandu u Kaliforniji. Obožavalac je engleskog benda The Kinks i podržava engleski fudbalski klub Volverhempton Vonderers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari