Kadri Veselji: "Gospodar Kosova" 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

„Pravi gospodar Kosova je Kadri Veselji“, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare održanoj nakon zasedanja Saveta za nacionalnu bezbednost, sazvanoj povodom ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Dan kasnije šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun napomenuo da bi Veselji „mogao da pruži mnogo informacija o ubistvu Ivanovića“.

Kadri Veselji, koji je nedavno poručio da „Srbija neka ne pokušava da se vrati na Kosovo, jer se nećemo zaustaviti do Niša – ova zemlja će ostati slobodna, samostalna i suverena“, aktuelni je predsednik kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova, a bio je na čelu Kosovske obaveštajne službe (SHIK), koja je ugašena 2008. godine. Njegovo ime pomenuto je u izveštaju Saveta Evrope u kontekstu afere trgovine ljudskim organima, uglavnom zatvorenika srpske nacionalnosti, u periodu 1998-1999. Za predsednika parlamenta prvi put je izabran u decembru 2014. Kormilo DPK preuzeo je u maju 2016, pošto je Hašim Tači, zbog izbora za predsednika Kosova, podneo ostavku na funkciju predsednika te stranke.

Veselji je bio jedna od ključnih ličnosti u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, a aktivno se zalaže za formiranje vojske Kosova, uz konstataciju da to treba učiniti „zbog bezbednosti i mira zemlje, regionalne i globalne stabilnosti“. S druge strane, protivi se osnivanju Specijalnog suda jer je „štetan za Kosovo“, ali je izjavio da će takva institucija biti formirana „jer država Kosovo nema snage da to zaustavi“. Tokom osamdesetih i devedesetih aktivno je učestvovao u studentskom pokretu, angažujući se za ljudska i politička prava kosovskih Albanaca, uključujući pravo na nezavisnost.

Rođen je 31. maja 1967. godine u Kosovskoj Mitrovici. Od 1990. je pohađao Poljoprivredni fakultet i Višu pedagošku školu u Prištini, ali je zbog političkog angažmana studije nastavio u inostranstvu i diplomirao na Univerzitetu u Kamzi u Albaniji. Kasnije je stekao i master iz oblasti menadžmenta Univerziteta Šefild – Međunarodnog fakulteta u Solunu. Govori engleski, nemački i srpski jezik. Oženjen je Violetom i ima četvoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari