Site name

Mekalister: Srbija radi dobar posao na putu ka EU

Ključno pitanje za Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji je Kosovo, drugo je odnos prema Rusiji, i ostala, kao što je vladavina prava, što evropski zvaničnici često pominju, vezana su za to, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

6

Piše: Danas Online/Fonet

12. avgust 2017. 18:42

Foto: EPA/ MARCUS BRANDT

On je, na konferenciji za novinare posle susreta sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, rekao da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa sa Prištinom, kao i na činjenicu da jedino Srbija u pristupnim pregovorima ima poglavlje 35, koje se tiče Kosova.

"To poglavlje 35 prožima se kroz više poglavlja, nije samo u jednom", objasnio je Vučić razlog "glavobolje".

Prema njegovom mišljenju, zato je važan unutrašnji dijalog u Srbiji oko Kosova, jer ako se ne napravi pomak po tom pitanju, onda nema ni napretka u evrointegracijama.

"Koji je razlog - možete da ih nađete 500... Suštinski, razlog je Kosovo i onda odnos sa Rusijom, i sve ostalo", naglasio je Vučić.

Vučić je, komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o nastavku dijaloga, konstatovao da nije toliki optimista kao on, i dodao da je za razliku od albanskih političara, spreman da razgovara o stvarnom iznalaženju kompromisnog rešenja, a ne o onom što je "za unutrašnju javnost".

On je naveo da je sa Mekalisterom danas razgovarao o svim važnim pitanjima evropskih perspektiva zemlje, kao i o svim teškim temama koje su se nametnule kako bi Srbija postrala uređena zemlja, uključujući i unutrašnji dijalog o Kosovu.

Vučić je istakao da je Mekalisteru preneo da sadašnja vlast u Srbniji želi reševanje teških problema koji su nasleđivani decenijama i vekovima, poput pitanja Kosova.

On je rekao i daje sa Mekalisterom posebno razgovarao o vladavini prava u Srbiji, na šta se najviše upućuju zamerke EU, i da je ostalo još mnogo stvari da se reše u toj oblasti, ali da se nada dea će se to u narednom periodu ostvariti.

Mekalister je rekao da mu je želja da Srbija otvori što više pregovaračkih poglavlja u narednom periodu i da podržava Srbiju po tom i drugim pitanjima bvezanim za evrointegracije i ekonomske reforme.

On je naglasio da ne može da kaže datum kada bi Srbija mogla da postane član EU, jer brzina tog procesa zavisi od naprekta koji Srbija postiže.

"Preostaje još dosta posla, naročito u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije", rekao je on.

Prema mišljenju Mekalistera, Srbija i Crna Gora među državama regiona prednjače kad je reč o procesu pristupanja EU, i zato veruje da će one, nakon napuistanja Velike Britanije, biti 28. i 29. članica Unije.

Osećam da bi EU bez Srbije bila nepotpuna. Vi ste sjajan narod, bili biste vredan doprinos našoj porodici naroda unutar Evrope, ocenio je Mekalister.

On je poručio da bi EU želela da se dijalog Srbije sa Kosovom nastavi na predsedničkom i nivou vlada, jer je važno da obe strane nastave sa dijalogom i da se dogovoreno sprovede.

Čekamo da se formira stabilna vlada u Prištini, što je izgleda teže nego što smo očekivali, zaključio je Mekalister.

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vuk

12. avgust 2017.

Kosovo je ključni problem Srbije, sistematski nam se oduzima godinama od strane Albanaca koji su podržani zapadnim silama i to moramo da rešimo preulaska Srbije u EU. Ali nećemo priznati nezavisnost Kosova nikada ako to budu tražili od nas! Bitno je da ovaj sastanak prođe dobro po nas!!! Siguran sa da će tako i biti jer Mekalister vidi koliko se trudimo da radimo i napredujemo svakim danom.

ljubitelj burleski

12. avgust 2017.

,I ostalo ,to je,,samo,,vladavina prava,, REČE i osta onaj stari radikal,kojem je USTAV POSLEDNJA RUPA NA RADIKALSKOJ SVIRALI, JEDNOG,POSEBITOG,,,STUDENTA GENERACIJE,,PRAVNOG FAKSA,NEPREVAZIĐENI,,VELEMJSTOR,U ISTORIJI OVE UNAKAŽENE ZEMLJE,,,DELIMA,,OVAKVIH,,SPASITELJA,, DA SVE IZVRNE NAOPAKO..Sada je u Hodu unazad stog,o već do Ante Markovića, koji se,,spontano,zbog ovakih,,vizinarara,, i povukao da neučestvuje i njihovom,,vizijama, i,,,,pobedama,, ..Svako s još nezaraženim,konfabuličnim virusom ZNA gde se to povećala ,,zaposlenost,,onih kojih više,,srečom,, nema na birou za nezaoslene AL TO NIJE ,ZEMLJA,,ZLATNIH,OBEĆANJA,,VELIKOG GURUAA pogotovo,,destinacije,,baćuški,,oni,,samo,,čuvaju,,one satrape,, ,srećnih,Im godina U OVOJ STRADIJI, I NAJVEĆE NESREĆE NACIJE..

baka

13. avgust 2017.

Kako je lepo gdinu Mekalisteru! On i skupina kratkovidih politicara koji sjajno zive u EU i od EU i sa "vladavinom prava" se ne suocavaju u zemlji Srbiji. U kojoj se sa nepravdom susreces na svakom koraku, zato sto ni najmanji problem (poput, npr. bahatog komsije), pa nadalje, ne mozes da resis zato sto je on CLAN a ti nisi. Sigurna sam da oni dobro znaju da ih Vucic zamajava, ali posto su i oni POKVARENI, sve dok se glume pregovori o Kosovu bice ovako.

Dejan.R.Tošić

13. avgust 2017.

G-din Mekalister je lepo jasno izjavio da je u svom izveštaju naveo da je neophodno poboljšanje na vladavini prava i na suzbijanju korupcije, on to nije tek tako rekao,ima čovek dokaze,i kada bude predstavljo svoj izveštaj Evropskoj Komisiji on će ga obrazložiti,trebalo bi da Radio servis Srbije direktno prenosi njegov izveštaj iz Evropskog parlamenta.

neregistrovan čitalac

13. avgust 2017.

Srbija na putu ka EU svečano otvara rupe za semafore, pešačke prelaze, okrečene klozete. Rasipa pare na inauguracije, plaća slepce da lupaju minuse na komentare. Srbiju jašu ratni huškači preko noći preobraćeni u svetske mirotvorce, izgladnjuju i sluđuju narod, zemlja liči na srednjovekovni vašar ali Mekalisteru je to dobar posao sve dok ovaj skriboman na slici do njega ne ispuni komplet sa spiska muzičkih želja. Inaugurisani se, inače, kasno setio da ga zbog Kosova boli glava. Onda kad ga je bolelo nešto drugo, mnogi su na Kosovu zbog takvih ''''bolova'''' ostali bez glave. Kad god vidim ovakve ''''visoke zvaničnike i susrete'''', povraća mi se.

VB

13. avgust 2017.

Recnik g.Mekalistera je neuporedivo pristojniji od onog naseg predsednika,ali je sustina da smo mi vec decenijama kao ono Ministarstvo ruda i gubljenja vremena,gde je prvo Kosovo i Rusija,a nevazna vladavina prava bez koga nema nas?! Sta ce mi Kosovo i Rusija bez vladavine prava,generale War(Vucic)?