Site name

Nekadašnja predsednica Građanskog saveza Srbije govori za Danas o političkoj sceni

Vesna Pešić: Srbija liči na Musolinijevu državu

Građanski savez Srbije nije bio građanski pokret okupljen oko lokalnih pitanja, već politička stranka koja se borila protiv srpskog nacionalizma, ratova za veliku i etnički čistu Srbiju i moralno se osećala odgovornom za zločine i genocid u Srebrnici, koje su počinili pripadnici srpskog naroda u naše ime.

25

Piše: J. Lukač

Beograd 09. septembar 2017. 13:30

Foto: Medija centar

Takav profašistički, ekstremni nacionalizam po definiciji je autoritaran, zločinački, diskriminatorski i ekonomski destruktivan, kaže u razgovoru za Danas sociološkinja Vesna Pešić, upitana kako vidi sadašnji trend građanskih pokreta u srpskoj opoziciji, kao neko ko je 90-ih predvodio stranku sa predznakom "građanski" u borbi protiv Slobodana Miloševića. Prema njenom mišljenju, GSS je do danas ostao jedinstvena pojava na političkoj sceni. "GSS se zalagao za konstituisanje građanske liberalne države nasuprot ustavnom nacionalizmu po kome je jedan etnički narod vlasnik države. Zalagali smo se za ustavnu demokratiju i modernu naciju kao političku zajednicu ravnopravnih i slobodnih građana. Smatrali smo da je Srbija dovoljno velika u svojim nespornim granicama i po takvom shvatanju države, bili smo jedinstveni do dana današnjeg", ističe naša sagovornica.

Da li verujete da sadašnji građanski pokreti i njihovi aktivisti mogu da ugroze vlast Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića?

- Ne verujem da labavi lokalni pokreti građana mogu ozbiljno da ugroze vlast koja je agresivna i do tančina organizovana iz jednog centra. Naša zemlja sada ima upravnika koji odlučuje o sudbini zemlje, ali i o svim detaljima - ko će koliko novca da dobije, ko će šta da bude u državi, ko ide u zatvor, ko će da bude tužen, ko dobija posao…Ona najviše liči na Musolinijevu (ili Putinovu) korporativnu državu koja guta celo društvo. Greše oni koji kažu da je to isti sistem koji smo imali pre dolaska Vučića i SNS na vlast. Naravno da kontinuiteta ima, ali sada imamo drugačiju situaciju: politika se raspala, ukinuti su slobodni izbori i javnost, to je sada sistem jedne hegemone stranke, a ostale su samo sitne i omrznute strančice, čije mesto treba da preuzmu “politikom nepokvareni” građanski pokreti. Neće se tako rešiti problem, baš nam politika treba. Dobro je da ih ima, naročito cenim i podržavam Ne da(vi)mo Beograd, ali politički odgovor na ovakvu totalnu okupaciju zahteva široku i efikasnu saradnju i stranaka i pokreta.

Sudeći prema Vašim tekstovima i reagovanjima na društvenim mrežama, ne smatrate stranke prevaziđenim?

- Zašto bih ja smatrala stranke prevaziđenim i gde su one prevaziđene? Sad svašta pričaju politički neobrazovani ljudi. Kod nas se dogodio raspad politike, jer nismo uspeli da održimo normalan višepartijski sistem u kome su slobodni izbori i političke institucije regulisane. Stranke su nosioci organizovane političke borbe, različitih ciljeva i javnih politika koje rešavaju probleme. Stranke ne suprotstavljam pokretima i civilnom društvu, jer samo politički aktivni građani čine jedno društvo otpornim na autoritarne pretenzije. Naše društvo je slabo, nerazvijeno, moralno propalo u ratnim porazima i neokajanim zločinima, izjedeno korupcijom od vrha do dna.

Ima li leka?

- Nema nam leka dok prvo ne pogledamo u prošlost i 90-e koje su dovele do ovakvog stanja. Nema leka bez iskrenog i radikalnog odricanja od zločinačke politike i sasvim nove susedske politike koja vodi ka pomirenju. A baš ti koju su vodili pogubnu politiku 90-ih, ti koji su ekonomski, politički i moralno uništili Srbiju su danas na vlasti. S njima se na tom terenu treba obračunati. Problem opozicije je što ne preuzima barjak moralne obnove i vrednosnog zaokreta, da pokaže novi put Srbiji u skladu sa 21. vekom i razvijenim i slobodnim svetom.

Da li vidite neku stranku sada na javnoj sceni čiji biste član mogli da budete?

- Kad već pitate, ne bih se učlanila ni u jednu od postojećih stranaka (pokreta), ali na beogradskim izborima podržavam Vesnu Rakić Vodinelić i njenu grupu iz Nove stranke, Ne da(vi)mo Beograd i odlične i iskusne ljude iz DS-a. To i vidim kao najbolji savez koji može da uspe. Dosta je bilo zakeranja na sve i svakoga, a imate dno dna na vlasti.

Svojevremeno, Vaše prisustvo za govornicom pred demonstrantima davalo je građanski predznak opozicionoj koaliciji. Da li je sličan nastup danas moguć - stranke i pokreti u jednom bloku?

- Tada smo imali ozbiljne i velike stranke a i male koje su čuvale moralni obraz Srbiji, kao što je to bio GSS. Ništa od toga nemamo danas i situacija je potpuno različita. I spoljašnji svet se dramatično promenio, kod nas se spolja podržava kleptomanija i lažna stabilnost, lažna jer bi ovi ratovali kad bi imali s čime. Ne verujem da je zajednički nastup opozicije danas moguć i da je potreban. Tu imate mnogo umišljenih likova, diletanata i amatera bez političkog talenta, a uglavnom dominiraju konzervativci i nacionalisti. Ima i nekih dobrih ljudi u strankama i pokretima, već sam ih navela na koje mislim.

Šta biste vi uradili da ste na mestu Saše Jankovića? Da li u njegovom Pokretu slobodnih građana vidite nekog naslednika Građanskog saveza?

- Ja bih okupljala ljude i sve bliske organizacije, a čini mi se da ih on rasteruje. Neću da se upuštam zašto je tako, jer nisu moj izbor. Ne odobravam onaj izmišljeni i umišljeni napad na DS, to sam Jankoviću lično rekla, jer je time naneo udarac i ovako slaboj opoziciji. Ne bih poredila Pokret slobodnih građana sa GSS, jer nemaju dodirnih tačaka. Šta bi trebalo raditi, to je na PSG da odluči.

Verujete li da sadašnja Demokratska stranka ponovo može da postane stožer opozicije i da se vrati na vlast?

- Kako će neko, bilo da je reč o DS ili nekoj drugoj stranci, da dođe na vlast, veliko je pitanje u situaciji demokratske pustinje, velikog siromaštva i gubitka političke svesti, spoljašnje blokade i medija koji su većinom postali Vučićeva pretorijanska garda. Ako ne može i ne treba da se pravi jedna kolona, ja bih za početak otvorila proces permanentne saradnje u vidu debate i razmene ideja, dogovaranja i zajedničkih akcija u redovima opozicije i njihovih simpatizera, pa da vidimo čime zapravo raspolažemo. Ideološki miks konzervativnih nacionalista na jednoj strani i liberalno-demokratskih i socijaldemokratskih stranaka na drugoj, po meni ne treba praviti, bez obzira što su svi, svako iz svojih razloga, protiv Vučića.

Špijunska gnezda u komšiluku

Kao bivša ambasadorka kako gledate na nedavnu diplomatsku krizu sa Makedonijom i kako ocenjujete Vučićevu i Dačićevu spoljnu politiku?

- Mi smo bili i ostali udbaška država, te smo ne samo ovde, nego i po komšiluku postavili špijunska gnjezda, koja treba da rovare za nekakve srpske i ruske interese. Makedonija je takav slučaj, i tamo smo rovarili protiv demokratski izabrane vlasti, koja se otima od ruskog i srpskog uticaja i želi da se okrene razvijenom svetu. To ovoj vlasti smeta, a sve tobože zbog čuvanja izgubljenog Kosova, odnosno sopstvene vlasti. Neke spoljne ljude podmićujemo i plaćamo, neke neumereno hvalimo, pravimo neke smešne ravnoteže kad se pravi vlada i određuje broj vojnih vežbi. Malo da učinimo Putinu, malo Merkelki, a od EU, kamo smo krenuli, sve smo dalje. Na pitanje kuda plovi ovaj brod – odgovora nema, sem da trenutno besciljno pluta. Evo i jedne pohvale, dobro smo postupali u izbegličkoj krizi, i to veoma cenim.

povezane vesti

komentari (25)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Buzdovan

09. septembar 2017.

Objasnila zena sustinu problema na ovom brodu, kako ona kaze, koji besciljno plovi i luta. Po meni najveci problem je urusena drustvena politicka svest i nesposobnost istog drustva da se digne na visi nivo, da ne dozvoli ovoj aktuelnoj "politickoj eliti" da unistava sve oko sebe, jer njihovo politicko delovanje je razarajuce po Srbiju, po celo drustvo i buducnost svih nas!

Dejan Niš

09. septembar 2017.

Ne slažem se gotovo u celini sa onim što je rekla G-dja Pešić. Sadašnju situaciju nije umesno porediti sa 90tim godinama i vraćati se na te teme je nepotrebno rasipanje energije. Ono što vidim kao problem u Srbiji je da vreme posle 2000 nije iskorišćeno na pravi način. Umesto da se osnaže demokratske institucije i sistem stvorena je podloga za ovo što nam se dešava sada. Privreda je besomučno opljačkana i došao je na vlast totalitarni režim koji drži sve poluge moći. On će biti jako težak za demontažu jer su posledice pljačke vidljive i danas. Umesto mlaćenja prazne slame i priče o temama koje već spadaju u istoriju treba pronaći mehanizme za podizanje svesti društva dok još ima mladih u ovoj zemlji koji ubrzano beže glavom bez obzira.

Opa đurđo

09. septembar 2017.

Uzmi beli listić i zalepi ga preko usta

nije nego

09. septembar 2017.

Beli listići tj Vi gospođo ste najodgovorniji za "dešavanje" Vučića tako da bi pametnije bilo da se ne javljate.

jr

09. septembar 2017.

Kako tako pametna iskusna žena nije mogla pre 5 godina da predvidi o kakvim se diktatorima radi, nego im dade podršku protiv Tadića?

boban m.

09. septembar 2017.

da. kakav ce biti kraj??????

Stojadinović

09. septembar 2017.

Čudo da niste opet predložili bele listiće!?Mene bi bilo sramota,posle predloženih belih listića za predsedničke izbore iz 2012 godine kada se znalo da ako ne pobedi B.Tadić,pobedjuje T.Nikolić,a onda sledi sve ovo što se sad dešava od ovdašnjih vlasti!Verovatno ste očekivali da će Toma da vas vrati u Meksiko,kao i Turajlićka da će sad biti Ministarka prosvete(to ste očekivale od Tadića).Kako vam to Boris nije dao(to nije u njegovoj nadležnosti),onda udri u bele listiće,vrlo važno za Srbiju!Posle svega,mislim da bi bilo pošteno.da se više ne oglašavate,jer ste i vi krivi za ovo danas,pa nemate pravo da ih kritikujete: Nadam se da će ovo redakcija objaviti,jer sam više puta ovo isto pisao na neke vaše komentare,a nisam nikog uvreio!

Kalča

09. septembar 2017.

Vesna Pešić uporno izbegava da kaže da je potrebno još jedno vrlo ozbiljno propitivanje prošlosti. Da, nužno je suočavanje sa zločinačkom prošlošću Miloševićevskog režima i svih njegovih satelita, naročito onih koji, maskirani u jevropejce, opet jašu na vlasti. Ali, jednako je potrebna temeljna kritika vrlo loše i štetne vladavine posle 2000. godine. Koketerija sa nacionalizmom (Tadićeva tri prsta - tupava demonstracija domoljublja u međunarodnoj i domaćoj javnosti), pljačka društvene svojine, kriminogeni elementi u Đinđićevoj vlasti koji su sada, gle, sluge onih protiv kojih su se "borili" pod Đinđićem... Neće građanska udruženja slomiti vlast. Nisu ti ljudi ni naivni, ni dosovski uobraženi bez pokrića. Ali, šta da traže zajedno sa kompromitovanim "opozicionim" partijama"? Ostaje samo kakvo-takvo samoodbrambeno delovanje. Naravno, dometi su vrlo skromni. A, opozicione partije bi "pomogle" samo pod uslovom da za njih ima propagandno-reklamnog efekta. Zašto, recimo, članovi opozicionih političkih partija (osim retkih izuzetaka) ne daju svoj doprinos teškoj borbi građanskih udruženja kao obični građani? Bez isprazne pompe. Dakle, višepartizam je, kao takav, nužan. Srpski višepartizam je, tragično je to, proizvođač i generator krize.

Драган Марковић

09. septembar 2017.

Подршка госпођи Пешић од њених обожаваоца из Ковина и Топонице.

Dejan.R.Tošić

09. septembar 2017.

Sociologija jeste društvena nauka ali ukoliko se ne poseduje stručno predznanje iz egzaktnih ekonomskih nauka,tada se daju analize poput ćorave koke koja nekad neko zrno i pogodi. Na žalost kamo sreće da Srbija liči na Musolinijevu Italiju od 1923-1937 godine,sa 5 godišnjim strateškim planovima razvoja privrede i poljoprivrede sa strateškom eksploatacijom postojećih prirodnih resursa za proizvodnju el.energije i poljoprivrednih proizvoda,sa kreditnim linijama Engleske banke i Rotšild banke,kamo sreće ! To ovde nije slučaj,i na žalost na Balkanu već 70 godina Srbija nije primer razvoja nikome u okruženju,jednostavno postoji diskontinuitet društvenih okolnost tranzicije iz komunističkog centaralizovanog sistema do političkog nivoa gde Vlade postaju servis za promet nekretnina i investicija radi servisiranje Javnog duga,bez ekonomsko finansijske dugoročne politike zasnovane na proizvodnji proizvoda eksploatacijom svojih prirodnih resursa,Srbija ima prirodan potencijal za izgradnju 10 Hidroelektrana i 5 Termoelektrana 1 Vetro elektrane,razvoj poljoprivrede sa subvencijama u gorivo ,đubrivo,osiguranje otkupne zagarantovane cene,osiguranje stočarske proizvodnje,ali na žalost nema ko da osmisli ekonomski plan 10 godišnjeg razvoja i da ga sprovede u delo.Razlog za to je jednostavan,centralizovana politika monopolističkih Valad u trajanju od 17 godina .Vlade se 17.godina PONAŠAJU MONOPOLISTIČKI sa prirodnim resursima,bez plana i vizije šta će da rade sa potencijalom prirodnog ekonomskog bogatstva,bez vizije strateškog ekonomskog razvoja i prosperiteta za građane i privrednike, ekonomski napori Vlada 17.god. su se sveli od izbora do izbora i brizi Vlade da poveća plate za 750.000 zaposlenih u Javnom sektoru sa kratkoročnom pomoći za 1.650.000. penzionera. G-đa Merkel ukoliko bi pred izborno najavila povećanje minimalne cene rada u Nemačkoj,ili plata zaposlenih u Javnom državnom sektoru,momentalno bi izgubila izbore sa mnogo većom razlikom nego što će ih sada izgubiti. U našem društvu to je suprotno,ko obeća veće plate u Javnom sektoru on dobija izbore a pritom ne planira da digne minimalnu cenu sata od 120 dinara,pa ne moguće je da se društvo ekonomski razvija ukoliko Vlade brinu samo o zaposlenima u državnom i Javnom sektoru,a da ostavi minimalnu cenu rada po satu od 120 din Na žalost sociološke činjenice nam govore da ono što se sada dešava u Srpskom društvu nema blage veze sa društvenim okolnostima za vreme Musolinijeve Italije,i navođenje takvih korelacija su odraz površnosti.

tt

09. septembar 2017.

Ivo Andric ,,Radjanje fasizma", zbirka napisa i eseja naseg nobelovca pisanih dvadesetih, tridesetih godina proslog veka o Musolinijevom preuzimanju vlasti i slamanje demokratije, naravno o nastanku fasizma.Nemojte mesati sa nacizmom.

Orwell Vegan

09. septembar 2017.

Dok se opozicija i pokreti ne ograde od svih pojedinaca koji su demokratiju iskoristili za punjenje dzepova i isto tako kontrolu medija kao sto je danas (zaista nema razlike, jedino sto je Vucic sve zajedno cesce na TV od Tadica, Pajtica i Dinkica nekad), nema pomaka i nema ozbiljne podrske uzdrzane vecine. Sta gospodja Pesic misli o tome da ti pametni pojednici iz DS nisu dana danas odgovarali nizasta, zar nije ocigledan dogovor u pitanju? Mnogo ima mutne vode ovde, pre svega u bivsoj vlasti i zato je narod ustvari blokiran izmedju dve vatre, i od vlasti i od opozicija. Gopodja Pesic ne razume da su pokreti ocajnicki pokusaj da se dodje do esencije koja je jos uvek zdrava u narodu, a koje jednostavno nema u politicarima koji su uzivali i uzivaju privilegije vlasti i to ce tako biti sve dok se ne uvedu mehanizmi odgovornosti i pravne drzave strogo kontrolisane na svakom nivou od strane nezavisnih gradjana. Ovaj haos trazi jak lek, a leka ima. Mislim da je ona neispravno postupila kada je predlozila bele listice. Kao i onda jedino resenje je totalan bojkot izbora koje moze dovesti do promena, a beli listici su davanje legitimiteta ili ovima ili onima, a obe opcije su se pokazale kao fatalne.

Dragan

09. septembar 2017.

Ako se kao i svi normalni ljudi ponekad zapitate zašto je Vučić na vlasti, pročitajte ovaj tekst, ne samo da će vam biti jasno nego će vam možda biti i drago.

Milija

09. septembar 2017.

Izmisljeni i umisljeni napad na DS? Vesna sama sebe potkopava, nebrojeno puta. DS sa Sutanovcem na celu jeste apsolutno kolaboracionisticka stranka, sto se i pokazalo najavom ustavnih izmena.

Tom Sojer

09. septembar 2017.

Ne očajavajte, ljudi. Naravno, i g. Pešić je imala sitnijih grešaka, ali je ostala ljudska gromada, plus, ne vidim da je u ovom razgovoru rekla neku neistinu. Srbija ima ozbiljan problem koji se zove profasisticka vlast, iznikla 90tih godina, pa nam se vratila zbog katastrofalnih grešaka, prvo Koštunice, a potom Tadića. Dalje, zaista je neverovatno da se naseda na priče kako su Srbiju kompletno upropastile demokrate lošim privatizacijama i tsl. Nije sporno da je bilo i toga. Ovi su tek biserni šta sve rade. No, najnespornije je da su srpsku privredu uništili socijalisti, radikali i JUL, tih prokletih godina. Plus su opljačkali sopstvene građane. Pamti li iko, bilo šta, ili su ovi novoradikali sve anestezirali? Da li se neko seća da je samo Beograd imao preko 240.000 proizvodnih radnika? Gde su oni danas? Da li glasaju za SNS i SPS? Bilo bi najpametnije da ponovimo prvo šetnje, pa 5. oktobar. Na to sam mislio kada sam rekao da se ne očajava.

fery

09. septembar 2017.

Da gosp.Pesic , Srbija danas Lici na misolibijevu državu a , ja bi dodao da je srpski ministar spolnih poslova Ivica Dacic dao sebi za zadatak da oponaša balkanskog Kim Džung Hua jer. , po njemu , kao Srbija i on lici na tog diktatora pa se time ukomponije mozaik Srbije uzimajući u obzir i njegovu infantilsku izjavu da " ako Srbija ne može u članstvo EU , onda će Srbija pristupiti članstvu SAD "

fery

09. septembar 2017.

...Srbija istina lici na Musolibijevu državu jer se nije odricala jos od udbaske države koja svoja gnijezda ima u Makedoniji , Albaniji , na Kosovu ( ekonomske oligarkije i monopoli koje pomoću utjecaja srpskih vlasti financiraju se destruktivna kretanja ) te uz Kim Dzong Hua balkanskog , zvani Ivica Dacic upotpunjuje mozaik naziva koji je dala gosp.Pesic

zoran

09. septembar 2017.

Srbija je u pat poziciji jer su lideri DOS (izuzev Đinđića i Čanka) bili protiv 6 oktobra 2000. znači protiv LUSTRACIJE ideja i ljudi (nosioca samoubilačke ratne politike) ....potrošena je tada NARODNA ENERGIJA na restauraciju režima....mislim da je sada neuporedivo gora situacija jer više nije moguće mobilisati narod (jer je u njemu broj građana sveden na zanemarljiv broj)....osiromašeni narod koketira s vlašću jer ona drži sve poluge moći ne samo političke nego i ekonomske (jer pošto nije bilo lustracije crveno-crna bratija pretočila je svoju političku vlast i u ekonomsku moć)...."začaran krug"...I na kraju danas svi mogu da vide da je Mirina bratija bila bolji poznavalac sociologije od Vesne Pešić i &. Ušli ste u 5 oktobar 2000. kao "grlom u jagode" bez jasnog plana i cilja, a cenu LAICIZMA sada plaćamo svi u Srbiji (i Evropi).

svetlanast.

09. septembar 2017.

Zasto je Vesna Pesic u pravu? Pet godina je bilo dovoljno da najgori iz sada opozicionih stranaka "prelete" u sada vladajuce, i polako ali temeljno ruse sadasnju autokratsku vlast.Beli listici su izgovor.Predhodnu vlast nisu srusili beli listici, niti su na vlast doveli bivse radikale i julovce.To "uspesno" radi 50% biraca koji ne izlaze na izbore jer "nemaju za koga da glasaju".

ajmo realno

09. septembar 2017.

Ova žena živi u nekom svom svetu..s jedne strane je u pravu za diktaturu sns i Vučiča, s druge pominje neko pokajanje, suočavanje sa ratovima..naprotiv, nikog više nije briga za nacionalizam i ratove devedesetih, to je većina zaboravila i pomirila se da nema ništa od Velike Srbije. Ljudi su medjutim postali grabljivci, nemoral, materijalizam, devojke su nam raspusne i nemoralne, bela kuga, momci nasilni i lenji..to su problemi društva(što ona iz ideoloških razloga ne bi nikad apostrofirala, jer priča samo o onom što se njoj svidja).

Rio

10. septembar 2017.

Predlazem da procitate knjigu pod naslovom ,Divlje drustvo'''' ciji je autor gospodja Pesic. Detaljno je opisala kako je nase drustvo propadalo poslednje tri decenije, a sto je najvaznije, uzroci sadasnjeg stana su kristalno jasno obrazlozeni. Dok se ti uzroci ne otklone, nema nikakvog napretka. U ovom razgovoru je, medjutim, samo opisala sadsnje stanje politicke scene Srbije. Nema tu mnogo nejasnoca. Strpljenje ovde pobedjuje, tako da se i ovima uskoro nazire kraj. Nazalost posledice njihove vladavine ce biti katastrofalne - nece ostati ni kamen na kamenu.

Pamtim ja

10. septembar 2017.

Gospođa Pešić je, kao već iskusan političar, nedvosmisleno podržala fašistu prilikom dolaska na vlast. Time gubi pravo da pametuje na zadatu temu. Tačka.

Pera

10. septembar 2017.

Vesna carica! Svi režimi je mrze, od Miloševića do danas, zato što je uvek bila savest ove "države" i uvek tačno i nepogrešivo objasnila moralno ruiniranje društva od 1989. do danas. Srbi je ne vole, jer je u serbskom biću genetski kodirano da je istina zabranjena, da se istorija prekraja u smislu da su serbi anđeli, a svi ostali đavoli! Ona nikog nije ni dovela ni skinula sa vlasti, već raspamećeni sorabi, koji mrze svakog koji nije kao i oni. Nikakve razlike nema između birača koji glasaju za miloševića, koštunicu, tadića ili ovog sad šešeljoida - sve su to isti zlonamerni mrzitelji i podstrekači ratova, koji bi pritom i da se domognu vlasti i omaste brk!

Pera

10. septembar 2017.

Draga gospođo, prošlo je vreme kada sam smatrao da svesno i dugoročno promišljate i imate šta da kažete. Počeli ste sa prepoznavanjem Čede kao naše budućnosti, pa sa viđenjem Vučića kao pravog naslednika Đinđićevog puta ... Ako ste smatrali das DS ima dobar put što im se niste pridružili? Sada ste protiv Saše Jankovića? Da li ste postali zaboravni ili su donacije na vašem računu pravi teg na Vašem tasu?

Tula Tula

10. septembar 2017.

Seca li se Vesna Pesic, svoje izjave da je Vucic, podseca na mladog De Gola ?