Site name

Haradinaj premijer Kosova uz pomoć glasova Srpske liste

Ramuš Haradinaj izabran je za predsednika vlade Kosova, a za njegov izbor su glasali i poslanici Srpske liste.

9

Piše: Danas online

09. septembar 2017. 21:32

Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Haradinaj je izabran za kosovskog premijera sa 62 glasa od ukupno 120 poslanika skupštine Kosova. On je izjavio večeras da Srpska lista nije imala nikakva uslovljavanja da bi njeni poslanici glasali da bude izabran za premijera Kosova.

"Ne znam pod kojim uslovima je glasala Srpska lista, ja nisam video nikakav uslov", rekao je Haradinaj u Skupštini Kosova u prvom obraćanju novinarima nakon što je izabran za premijera.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je večeras za RTS da je nova kosovska vlada šesta sa takvim sastavom, ali da je različito to što ona danas zavisi od srpskih predstavnika koji su jedinstveni i u koordinaciji sa Beogradom od koga će uvek imati svu podršku.

Đurić je danas ranije izjavio da će Haradinaja i dalje država Srbija tretirati isto kao i do sada, i da neće odustati od poternice raspisane zbog sumnje da je počinio ratne zločine, kao i da se "odnos prema zločincima i teroristima iz takozvane OVK neće menjati".

Srpska lista pružila je podršku koaliciji koja je predložila Haradinaja za mandatara za sastav vlade Kosova, i imaće tri ministra u njoj, zbog toga što smatra da će itekako da se izbori za formiranje Zajednice srpskih opština i prava srpskog naroda, saopštili su danas njeni predstavnici.

Srpska lista će u kosovskoj vladi imati tri predstavnika - Dalibor Jeftić biće zamenik premijera i ministar za povratak i zajednice, Ivan Teodosijević ministar za lokalnu samoupravu i Dejan Rikalo ministar poljopriverede i šumarstva. Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je od početka bilo jasno da kosovski Srbi ne mogu birati političke predstavnike Albanaca na Kosovu, a da se za bolji život Srba mogu boriti kroz institucije i za skupštinskom govornicom.

Srpska lista će biti ledolomac koji će se boriti za bolji život, ekonomski razvoj i opstanak Srba na Kosovu, poručio je on. Na pitanje s kim su iz koalicije PAN pregovarali o uslovima podrške 10 poslanika Srpske liste i ulasku u Vladu, niko od njih, ni pored više ponovljenih pitanja, nije hteo dati konkretan odgovor.

"Uslovi su više nego jasni - kruna svih naših zahteva je stvaranje Zajednice srpskih opština onako kako je dogovoreno u Briselu, a pored toga i zaštita imovine i povratak raseljenih", naveo je Igor Simić, poslanik. On je objasnio da srpski poslanici u Skupštini Kosova neće dizati ruku za Haradinaja, nego za "srpske predstavnike koji će se boriti za bo0lji život Srba na Kosovu".

Haradinaj je u kraćem obraćanju izneo program i u jednom delu svog izlaganja se obratio na srpskom.

- Unutrašnja stabilnost zemlje, ekonomsko i političko jačanje, unutrašnje reforme i uspostavljanje potpune vlasti institucija sistema na celoj teritoriji Kosova su prioriteti - rekao je Haradinaj.

On je istakao da je za "nastavak dijaloga sa Srbijom, koji bi trebalo da dovede do međusobnog priznavanja i učlanjenja Kosova u EU", a na spskom jeziku je poručio da su Albanci uvek poštovali druge narode, te da će to činiti i on kao budući premijer.

Prema navodima medija sednici su prisustvovali ambasador SAD-a Greg Delavi, šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, komandant KFOR-a Đovani Fungo i drugi međunarodni zvaničnici i naravno mnogobrojne novinarske ekipe.

Prva čestitka stigla je na Tviteru od predsednika Kosova Hašima Tačija.

SNS: DS, Janković, Jeremić i Dveri zastupnici politike Envera Hodže i veliko-albanskog koncepta

Nakon izbora Ramuša Haradinaja i negodovanja srpske opozicije zbog podrške Srpske liste oglasila se Srpska napredna stranka.

“Demokratska stranka, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, Sašom Jankovićem, Vukom Jeremićem i Dverima, još jednom je pokazala da su oni zastupnici politike Envera Hodže i veliko-albanskog koncepta, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje dodaje Aljbin Kurti, najdosledniji sledbenik politike Envera Hodže, rodonačelnika politike stvaranja Velike Albanije, uživa nedvosmislene simpatije od strane Demokratske stranke, Jankovića, Jeremića i Obradovića koji danas otvoreno navijaju za njega i javno ga podržavaju.

povezane vesti

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kalča

09. septembar 2017.

Jel'''' to Srbi glasaju za onog za koga je vrli vojni ministar Julin izjavio: "Posebno je (Haradinaj) prepoznao da ću ja braniti svoju zemlju i Srbe na KiM i da nikada neću priznati nezavisnost Kosova i Metohije"? Pa je "junačina" još izjavila: "Mi ćemo sačekati, kao što smo čekali i sa ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata da prođu decenije pre nego što su upoznali lice pravde. Sačekaćemo i Haradinaja." Pa je još "patriot" zapretio Haradinaju: "Tebe čeka zatvor u Nišu!" A kad znamo da je Julin samo megafon najglavnijeg među glavnima onda se pitamo što su pravili onaj cirkus sa Francuskom? Kad god mrdnem bilo gde u neki normalni svet ljudi mi se, onako kultivisano, smijulje u lice kad kažem da sam iz ponosne zemlje Srbije. A Srbi sa Kosova bi trebalo dugo, dugo da drže prst na čelu. To im jedini spas.

nije nego

10. septembar 2017.

Danas je Srbija priznala Kosovo definitivno, a Vučić je ušao u istoriju. Nema više tzv Kosovo i slično, a Srbima treba obustaviti svaku vrstu pomoći. Tu su Tači i Haradinaj osvedočeni prijatelji Srba pa neka se njima obrate, dosta je Srbija njih izdržavala.

seka

10. septembar 2017.

Braca Srbi napokon resila da uzmu stvari u svoje ruke i da se udruze u zajednickom poduhvatu...

Goli Car

10. septembar 2017.

Da, svi koji nisu u Ali Babinom taboru (SNS i okolina) su izdajnici a A (LIBABA) V(učić) je patriJota. Prosto je neverovatno kakvim se kvalifikacijama služe ovi vlastodršci, istovremeno radeći upravo ono za šta optužuju druge. Ali najtužnije je što masa slepo arlauče šta im glavešine komanduju iako zbog njih krvareći bauljaju kroz blato. Mislio sam da sam optimista, ali, ovi su nadvili mrak bezsmisla nad naše glave. Ove prirodne oluje na zapadu su smejurija, šta nam ovi rade.

Aleksandar

10. septembar 2017.

Kakvo foliranje? Pa jel misli da je narod slep? Ovo je poraz Vuciceve politike. Od kreatora politike, koji ce da zastupa interes Srbije, pretvorio se u tumaca dogadjaja i spinera. Ostavka. Neopoziva ostavka. Narodu je dosta poraza predstavljenih kao pobede..

Jovan

10. septembar 2017.

Pazi ovo, sns-ovci glasali za Haradinaja i izjavljuju da je sad opozicija zastupnik politike Envera Hodze i slicne baljezgarije. Ovde ocigledno nedostaje sastanak sa mozgom koji im tako tragicno nedostaje

vladbgd

10. septembar 2017.

Au, koja neadrtalska faca. Uzas

baba roga

11. septembar 2017.

Samo fali da održe zajedničku sednicu dve vlade.Možda u Srbici...

Marko

11. septembar 2017.

Ako cemo iskreno, albanci ce bolje postupati sa Srbima na Kosovu nego sto to cini njihova maticna drzava