Site name

Član Evropskog parlamenta o današnjem sastanku sa srpskim poslanicima

Kukan: Interesuje nas i unutrašnji dijalog o Kosovu

* Nadam se da će nam ovi razgovori pružiti šansu da bolje razumemo situaciju u Srbiji, kaže evroparlamentarac za Danas

Ovaj sastanak je dobra prilika da se diskutuje o izazovima u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Piše: M. Stojanović

Strazbur 13. septembar 2017. 14:00

Foto: EPA/ YURI KADOBNOV

Drago mi je što imamo šansu da otvoreno razmatramo pitanja kao što su osnovna prava i slobode ili funkcionisanje institucija i uloga parlamenta u procesu evropske integracije, kaže za Danas Eduard Kukan, poslanik Evropskog parlamenta koji predsedava današnjem sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija (POSP).

Kukan napominje da "sa interesovanjem gledamo na dugoočekivanu diskusiju u Srbiji o budućnosti odnosa sa Kosovom i želimo da saznamo od naših kolega kako bi se ova debata nastavila".

- Takođe se radujem debati o rodnoj ravnopravnosti i nasilju u porodici. Pre samo nekoliko meseci Evropski parlament je naglasio značaj ove teme u kontekstu regiona Zapadnog Balkana. Nadam se da će nam ovaj sastanak pružiti šansu da bolje razumemo situaciju u Srbiji i dopustiti našim partnerima iz Skupštine Srbije da razumeju naša gledišta o kritičnim pitanjima u vezi sa procesom pridruživanja Srbije EU, ističe Eduard Kukan.

Srpski i evropski parlamentarci razgovaraće danas i sutra u Strazburu. Kako se navodi u programu u koji je naš list imao uvid, glavne teme njihovih razgovora biće stanje pristupnih pregovora Srbije Uniji, dijalog između Beograda i Prištine, zaštita osnovnih prava i sloboda, uloga i funkcionisanje nezavisnih agencija i institucija, kretanja u privredi, uključujući funkcionisanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, migrantska kriza, te pristupna pomoć EP nacionalnim parlamentima. Podsetimo, sastanak POSP-a trebalo je da bude održan pre nekoliko meseci, ali je odložen jer srpski poslanici nisu želeli da putuju u Strazbur, grad na francuskoj teritoriji, iz protesta što je sud u francuskom gradu Kolmaru nije izručio Ramuša Haradinaja Beogradu.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.