Site name

Milisavljević: Promena izbornog sistema

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević i predstavnici Nacionalne koalicije za decentralizaciju predstavili su danas u Domu Narodne skupštine Srbije građansku inicijatu za promenu izbornog sistema "Biram koga biram".

2

Piše: FoNet

Beograd 13. septembar 2017. 13:59

Podršku promeni izbornog sistema pružilo je 20.000 građana potpisom deklaracije, više od 40 poslanika vladajućih i opozicionih političkih partija učestvovalo je na skupovima, kao i brojni stručnjaci iz oblasti izbornog prava, navodi se u saopštenju.

Milisavljević je podsetio da sadašnjim izbornim sistemom gradani praktično ne znaju za koga glasaju i ko su njihovi kandidati za poslanike.

U kampanji se vide šefovi stranaka koji svojim autoritetom dobijaju poverenje glasaca. Zalažem se za promenu aktuelnog izbornog sistema gde bi narodni poslanici, ali i odbornici bili birani na ime i prezime i time imali odgovornost prema građanima koji ih biraju, rekao je Milisavljević.

U saopštenju se navodi da je tokom tri godine postignut konsenzus da bi reforma izbornog sistema morala da sadrži veći stepen odgovornosti narodnih poslanika, ravnomerna teritorijalna zastupljenost građana u parlamentu, adekvatno prisustvo nacionalnih manjina i srazmerno prisustvo manje zastupljenog pola u Narodnoj skupštini.

Potreban veći stepen personalizacije, ali ne nužno kroz većinski, već kroz proporcijalni personalizovani, odnosno adekvatan mešoviti izborni sistem, navodi se u saopštenju.

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

asid

13. septembar 2017.

Pripadnici DS-ovaca imali su tri mandata na početku ovog milenijuma ne samo da urede izborni sistem nego i sve ostalo u Srbiji ali su se oni, vodjeni mišlju da će zauvek vladati, opredelili na pljačku države i punjenje sopstvenih džepova pa im sad ne odgovara ni izborni sistem ni bilo šta drugo jer više ne mogu da se bogate na račun naroda!

NEPOSREDNA RAVNOPRAVNOST

13. septembar 2017.

Najpravičnije je da pored NEPOSREDNIH izbora, Srbija ima 4 RAVNOPRAVNE pokrajine bez autonomije (Vojvodina, Beograd, Centralna i Jugoistočna Srbija) , sa mogućnošću da se pridruže kao pokrajine: Srpska, Crna Gora i dr. koji žele !!