Site name

Pokret slobodnih građana 20. oktobra posle skupa na Trgu republike predaje svoje zahteve RTS-u

Janković: Govoriću sa žardinjere ako treba

* Nakon govora, učesnici protesta prošetaće medijskom trasom * Dolazi i Vuk Jeremić, a građanima će se obratiti i Srbijanka Turajlić i Sergej Trifunović

Pokret slobodnih građana svoj drugi protest sa kojeg će se poslati zahteve vlasti da organizuje fer i demokratske izbore biće završen šetnjom takozvanom "medijskom trasom" do zgrade Radio-televizije Srbije.

8

Piše: L. Valtner

Beograd 19. oktobar 2017. 13:30

Foto: Miroslav Dragojević

- Predaćemo RTS-u zahteve koji proističu iz zakona, a ne iz želje. Na skupu ćemo ponoviti zahteve sa prošlog protesta i dodaćemo još novih - najavljuje za Danas Saša Janković, lider PSG.

On kaže da će uprkos svim administrativnim, fizičkim, finansijskim i drugim smetnjama, kojima gradska vlast pokušava da spreči okupljanje, 20. oktobra u 19 sati na Trgu republike, PSG zajedno sa građanima i građankama Beograda reći kakav Beograd i Srbiju žele.

- Reći ćemo da nismo osuđeni na ovo poniženje, da nam trebaju institucije da bi sprečili krađu, da nam trebaju izbori da bi imali demokratiju, mediji da bi bili informisani ljudi, kultura da bi imali duhovni život. Počećemo odbranu od okupacije, bahatosti, krađe, netolerancije, besmisla i nasilja i poručiti da nam ne pada na kraj pameti da prihvatimo laži, bahatosti, kič i vašar od Beograda i izbornu krađu koju pripremaju. Sve do beogradskih izbora gradićemo zajednički front, a posle njih uzećemo stvari u svoje ruke - kaže Janković.

Na skupu će govoriti Ana Janković Jovanović, predsednica Odbora PSG za ljudska i manjinska prava, Srbijanka Turajlić, profesorka u penziji, glumac Sergej Trifunović i Janković.

Prema Jankovićevim rečima, postojala je ideja za mnogo ozbiljniji program. Međutim, kako kaže, gradske vlasti su tražile dozvole koje nikad nikom nisu tražene. Uz to će baš tada na Trgu biti velika bina, te nema mesta za binu koju je PSG imao nameru da postavi za muzičare.

- Ako treba, govoriću i sa žardinjera. To liči na atinsku demokratiju, ali to nije zato što su u Atini bar slobodni građani bili slobodni, a ovde se u sopstvenom gradu i zemlji borimo za slobodu - navodi on.

Na skup su pozvani svi ljudi koji žele slobodni Beograd, a zasad je svoj dolazak najavio Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, partije u nastajanju (osnivačka skupština je u nedelju, 23. oktobra).

- Ovo okupljanje organizujemo mi. Očekujemo da će i predstavnici drugih pokreta, stranaka i udruženja doći. I mi ćemo ići na skupove drugih. A kada dođe vreme, reći ćemo s kim ćemo i u kakvoj vrsti koalicije ići na izbore - zaključuje Janković. Skup je nazvan "Beograd se voli - Beograd se brani".

Na protestnom skupu Saše Jankovića i Vuka Jeremića održanom 6. oktobra postavljeno je pet zahteva među kojima je prvi da se ovlašćenim licima iz opozicionih stranka omogući uvid u uređen i jasan birački spisak. U sklopu tog zahteva je da i osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beogradu nemaju pravo da glasaju. U 20 sati, nakon Jankovićevog mitinga, u petak će Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd održati protestni koncert.

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Filip

19. oktobar 2017.

Svi volimo Beeograd, ne treba da zaboravi Janković, i mi koji ga ne podržavamo. Kako nas je više, treba da nas poštuje. Njegovo je pravo da učestvuje na izborima, a naše da biramo. I ne sme da se ljuti kad izgubi. To je demokratija.

Milena

19. oktobar 2017.

6. oktobra je skup organizovao Pokret slobodnih građana Saše Jankovića. Ostale opozicione stranke i udruženja građana su ga podržali. Oni sutr nastavljuaju borbu za fer izbore koji će omogućiti građanima da vrate institucije u svoje ruke. Ova vlast nam je otela institucije da bi bespomučno krala. Nevidjena pljačka je se desila douzimanjem zemljišta za Beograd na vodi. Pogledajte nam bolnice, škole, zakrčeni grad, lažne fontane. Svi koji vole Beograd sutra su na Trgu republike u 19,00

Mita

19. oktobar 2017.

Vise je dosadio svetu sa pricamo o nepravdi, ugnjetavanju i korupciji. Sreca pa je jesen, inace bi i ptice zapamtile njegov monolog.

Bane

19. oktobar 2017.

Ja razumem da je razlika nekih 1-2% u glasovima, ali kada jedna osvoji preko 50% a vi 5% kako onda imate obraza da se bunite, kada je očigledno da nemate podršku.

PAUN - STAKLOREZAC

20. oktobar 2017.

Politicar u pokusaju propali zastitnik gradjana Srbije Sasa Jankovic dosadio je kako se kaze i Bogu i narodu sa pricamo o nepravdi, ugnjetavanju i korupciji. Sva je sreca pa je jesen, inace bi i ptice na grani zapamtile njegov monolog, koji nema nikakav program, a trazi podrsku gradjkana Beograda.

Milena Marovic

20. oktobar 2017.

Evo sta PSG jedino ume da radi..setaju ulicama,protestuju i naravno pljuju po Vucicu i ,,pisaju na njjegovom grobu",jadniji ne mogu biti!

Maja

20. oktobar 2017.

Pa vi ni pomocu trikova ne mozete doci na celo Beograda!

Praziluk zemlja!

23. oktobar 2017.

Na čelo BG dolazi, siguran sam, Nada Ma-cura!