Site name

Sagovornici Danasa o Vučićevoj dilemi da li da raspiše i vanredne izbore za parlament Srbije istovremeno sa beogradskim u februaru

Predsednik istu priču potezao i 2014. i 2016.

* Vukadinović: Više puta isti argumenti prolaze kod zombiranih birača * Anđelković: Možda bi to bio polureferendum o Evropskoj uniji * Aleksić: Mora biti izbora, jer se mora isporučiti ono što je obećano strancima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa beogradskim biti doneta naredne nedelje.

8

Piše: M. R. Milenković - M. D. Miljković

Beograd 10. novembar 2017. 18:30

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Iako lično smatra da nije vreme i za parlamentarne, on navodi da je stav njegove Srpske napredne stranke da bi se raspisivanjem tih izbora u februaru dobile četiri godine potpunog mira. Oni u SNS koji su za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora to zagovaraju kako bi 2022. godine zajedno bili održani predsednički, parlamentarni i beogradski izbori, naveo je Vučić dodajući da bismo imali vremena sve da uradimo za pristupanje EU. On je ovu poruku poslao i sa simbolično važnog mesta - gradilišta kompleksa Beograd na vodi.

Opozicija, ali i politički analitičari tvrde da Vučićevi argumenti u prilog raspisivanja vanrednih izbora treći put zaredom mogu da prođu samo kod tabloidno-zombiranih birača, ali ni kod koga drugog u zemlji i inostranstvu i da je toga svestan i sam Vučić i da je to možda jedini razlog zbog koga će odustati od izbora za novi parlament.

Komentarišući izjavu o "četiri godine potpunog mira" u slučaju vanrednih izbora politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je to jak argument, ali samo ako je predsednik siguran da u naredne četiri godine neće biti novih vanrednih izbornih ciklusa. On objašnjava da je tako nešto teško predvideti, naročito u zemlji u kojoj su česte razne političke turbulencije, te da je predsednik Vučić tako nešto izrekao više kao analitičar nego kao političar, ostavljajući sebi manevarski prostor da u jednom trenutku donese odluku koja je najsvrsishodnija. Prema Anđelkovićevom mišljenju, stvari se bitno menjaju ukoliko izbori budu raspisani sa fokusom na evropske integracije, to jest ukoliko budu predstavljali nekakav polureferendum o ulasku u EU.

- Ukoliko postoje dileme ili nekakve teške odluke koje državni vrh treba da donese na putu pridruživanja EU, pošteno je da se građanima Srbije to sada kaže, te da oni svoje mišljenje o tome pokažu na izborima. Građani bi trebalo da jasno pokažu da li su za ulazak u Evropsku uniju po svaku cenu ili ne, jer do sada o tome nije bilo izjašnjavanja - kaže Anđelković.

On podseća da još uvek nemamo odgovor na pitanje šta će biti zvaničan stav Srbije kada je u pitanju Kosovo, ali da postoje nagoveštaji da bi on mogao da se razlikuje od dosadašnjeg.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar i narodni poslanik, smatra da se Vučić ne dvoumi između argumenata SNS i svog stava, već da on lično ima dilemu da li na vanredne parlamentarne izbore treba ići. "Vrapci na grani znaju da odluke ne donosi SNS, nego odlučuje Vučić, i zato takve izjave i zaklanjanje iza stranke deluje pomalo komično. Argumenti koje on iznosi protiv parlamentarnih izbora nisu njegovi, jer o njima govori objektivna javnost i opozicija, a što se tiče argumenta o obezbeđenju četiri godine mira uz pomoć parlamentarnim izborima, ni to nije ništa novo. Vučić je iste argumente o miru i stabilnosti potezao i 2014. godine, ali i 2016. uoči tadašnji vanrednih parlamentarnih izbora. Treći put ići sa istim argumentom možda je dovoljno za tabloidno-zombirane birače, ali nije i za ostale ljude u zemlji i inostranstvu. Zato, imajući sve to u vidu ponavlja da je to argument SNS, a ne njegov, i zato tvrdi da je on skloniji da ne bude parlamentarnih izbora", kaže Vukadinović. On dodaje da Vučić lično već dva puta nije izdržao četiri godine mira i stabilnosti, već je gurao zemlju u vanredne izbore.

I Boško Obradović, lider Dveri, smatra da smo bajku o obezbeđenju mira u zemlji slušali već dva puta.

"Izborni rezultat SNS bio je sve slabiji kako se odmicalo od 2012. godine. Za diktatora mir očigledno predstavlja odsustvo opozicije u Skupštini, što nije uspeo da ostvari ni 2014, a pogotovo ne 2016. ulaskom Dveri i DJB u skupštinske klupe. Ako parlamentarnih izbora bude, naravno da će razlog biti podrška beogradskim izborima, jer je SNS zajedno sa SPS i ostalim satelitima slabiji od opozicije u prestonici, ističe Obradović. On smatra i da je moguće da su Vučiću izbori izlazna strategija da ponovo proba da odloži "rok za predaju Kosova i Metohije".

Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, smatra da je Vučić "svestan da u Beogradu nema većinu, i istovremeno ubeđen da bi republičkom kampanjom uz zloupotrebu svih resursa kojima država raspolaže" popravio rejting. Zato on, po lideru DS, razmišlja o novim parlamentarnim izborima. "Republički izbori bi Srbiju zakočili na sledećih devet meseci, a njemu eventualno omogućili da dobije bolji rezultat u Beogradu. Pošto ni dosad nisu donošene logične odluke, teško je predvideti koju će odluku sad doneti", ističe Šutanovac.

Miroslav Aleksić, zamenik predsednika Narodne stranke, upozorava su u vreme SNS izbori uvek "raspisivani sa jednim jedinim ciljem da se kupi još neko vreme vladanja u Srbiji". "Vučić je svestan da će jednog dana na naplatu doći manipulacije i laži kojima se služi i zato za njega obezbeđenje četvorogodišnjeg mira znači period u kome građani neće potpuno shvatiti sve laži kojima se on poslužio od broja nezaposlenih osoba, lažnog prikazivanja BDP, do lažnog povećanja plata i penzija. Za mene bi bilo iznenađenje da parlamentarnih izbora ne bude, zato što on mora da isporuči sve ono što je strancima obećao da će da uradi. Ostalo je da se promeni Ustav i da se Kosovo ispiše iz Srbije. On će na izbore verovatno ići pre svega toga, jer ne zna šta će se dogoditi i kako će građani primiti kada uradi sve ono što je obećao strancima", ocenjuje Miroslav Aleksić.

Vučić najavio da se neće ponovo kandidovati za predsednika

Izjavu lidera socijalista Ivice Dačića da će beogradski izbori biti mera Vučićevog opstanka na vlasti, predsednik Srbije Vučić vidi kao poziv lidera socijalista da motiviše ljude da izađu na izbore. On, međutim, poručuje da se više neće kandidovati na izborima za predsednika Srbije, ali je pri tome uveren da će na tim izborima pobediti onaj koga on bude podržao u predsedničkoj kampanji.

"Neće građani više da glasaju za neradnike", rekao je Vučić i dodao da "možda Dačić zna nešto što on ne zna, ali lokalni izbori su lokalni".

Nisam čuo da Nikolić pravi stranku

Upitan da komentariše napise o tome da će bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić osnovati novu stranku i da li je možda sa Nikolićem o tome razgovarao, Vučić je rekao da tako nešto od njega nije čuo. "Nisam čuo tako nešto od njega - i ne verujem u to", rekao je Vučić.

Smena vlasti u Kragujevcu 24. novembra?

Uprkos demantijima Veroljuba Stevanovića, lidera Zajedno za Šumadiju, glasine o njegovom skorašnjem povratku na vlast u Kragujevcu ne prestaju. Naprotiv, prema poslednjim spekulacijama, Stevanović bi na vlast trebalo da se vrati na sednici Skupštine grada, zakazanoj za 24. novembar. Do tada bi, navodno, predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić trebalo da prelomi, odnosno donese konačnu odluku o smeni Radomira Nikolića, sina bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, i potonjem izboru Stevanovića na gradonačelničku funkciju. Radomir Nikolić bi, kao što je Danas već pisao, prešao u Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom koji vodi njegov otac. Očekuje se da se na sednici 24. novembra raspravlja o rebalansu gradskog budžeta.

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dejan

10. novembar 2017.

Ovo postaje totalno nemoralno od strane AV Izbori svakih 6 meseci..I šta onda...koalicija koja se ugovara narednih 6 meseci Setimo se Zaječar. ..pobedio Nicic i posle kolektivno pristupio sns...zašto onda izbori. .ljudi glasaju van sns za nekog a oni se kolektivno učlane u sns...zaista sramota od političkih partija. ..sve ih redom treba zabraniti jedino misle o tome da kradu Srbiju Pa oni svoje sinove guraju u politiku kao legitimne naslednike...zar to nije sramno i bedno (Dacic, Seselj ) Kada svi budemo otišli da budemo bolje plaćeni u svetu ostaće oni i sinovi Više je bilo razlicitih mišljenja tokom KPJ nego sada Političari političke partije od 90 tih pa do današnjeg dana....Mars u p... m....

miloš skrbović

11. novembar 2017.

Upoređujući sve matematičko statističke nebuloze Vučića sa realnim pokazateljima postavlja se pitanje; gde su pare. Jedino gde se skrivene pare pokazuju su izbori. SNS raspolaže ogromnim sredstvima koja marljivo skuplja iz različitih izvora(drakonski porezi, kaznena politika, EU fondovi, reketiranje tajkuna itd.) To sve ima drugu namenu ali sva ta sredstva idu za obezbeđivanje vlasti kroz izbore umesto na povećanje standarda građana. Naročito velika sredstva se koriste za prelazak čitavih odborničkih grupa u SNS kao i za podmićivanje putem javnih funkcija. Tako formalno imamo neku koaliciju ali članovi SPS-a su na čelu velikih javnih preduzeća , a minorne stranke kao što je SPO haraju u kojekakvim odborima za neverovatne plate( Danica Drašković itd).

Ivan

11. novembar 2017.

Nije fer stalno napadati Vucica.Kod njega se i radi i gradi.

nebo

11. novembar 2017.

sibicar. koraks ga objasnio

ivan

11. novembar 2017.

Treba raspisati Republicke izbore , ucvrstiti trasiraneje puta ka EU i 2020 godine pristupiti EU ... Posle toga pobeda SNS-a navim nivoima je sigurna ...

Petar pekar

11. novembar 2017.

Izbora će, definitivno, biti, tako je odlučio A. V. Da će uz gradske biti i parlamentarni je odlučenojoš pre par meseci samo se čekalo da fingiranje razmišljanja (dvoumljenja) oko toga prikažu kao volju biračkog tela a ne Vučića. Prosto je neverovatno koliko je providan u svijim namerama i manipulacijama ali, nažalost, ljudi opčinjeni glupostima i lažima sa pinka i drugih medija ne vide dalje od nosa (za koji ih vuče).

Marija Nikolic

11. novembar 2017.

Aleksiću nije ostalo nista nego da okreće ostinu i da manipulise! Ne priča samo Vučić o BDP-u, o smanjenoj nezaposlenosti i investicijama! To prica MMF! Da li vam to nesto govori?! Taj isti MMF nas je urnisao za vreme zutih, zamislite kako nam je bilo tada kad je i MMF govorio da smo tragicni! Pri tome pamtimo svi zute! Sećamo se kako smo “ponosno, dostojanstveno i dobro ziveli”! Uzas!

Драган Пик-лoн

11. novembar 2017.

Биће привремених парламентарних избора.Јер наш драги Инаугурант зна само то да ради.То јест да уз помоћ државе побеђује друге конкуренте .То је научио још док је био код Шешеља.Популизмом,бахатошћу и полулажима о трошку порезника да се што дуже протне на трону Пашалука на води.После,кад преда КиМ-ју,то јест прећутно дозволи да се упише у УН-је и кад саката Србија уђе у ЕУ,ако се растури,ући ће у НАТО,само да би себе заштитио,од Народа и Устава.Зато се венчао са државом.Права диктатура следи,као нус продукт његове ''''''''напредно пристојне"политике,читајте монолога!!!