Site name

Iizveštaj Agencije za borbu protiv korupcije

Za kampanju Vučića 800 miliona dinara

U troškovima a predsedničku kampanju u aprilu ove godine na prvom mestu je Aleksandar Vučić sa 800 miliona dinara, na drugom Vuk Jeremić sa 260 miliona, dok je na trećem mestu Vojislav Šešelj sa 73 miliona dinara, navodi se u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije o troškovima ovogodišnje kampanje za izbor predsednika države.

3

Piše: Danas Online/N1

Beograd 11. novembar 2017. 20:23

Foto: Fonet/AP (arhivska fotografija)

 Polovina tog novca je na račune kandidata stigla iz budžeta. Najviše novca otišlo je na oglašavanje, najmanje na skupove sa glasačima.  Osim većih troškova nego 2012. godine, ove godine izborna trka je bila specifična po drastičnom povećanju donacija kojima su kampanje kandidata pomogli građani.

Broj građana koji su novcem pomogli kandidate za predsednika Srbija na izborima u aprilu uvećan je za čak 75 puta. Kampanju 2012. doniralo je ukupno 102 lica, dok je 2017. to učinilo preko 7.500 donatora. Građani su najviše donirali za kampanju Aleksandra Vučića i Vuka Jeremića. Oba kandidata su skupila gotovo isto novca, s tim što je Vučića podržalo sedam hiljada, a Jeremića 418 donatora.

Izveštaj Agencije ne otkriva da li je bilo zloupotreba, tj. da li su donatori bili samo posrednici koji strankama uplaćuju tuđ novac, prenosi N1. Dokument pokazuje i da je 11 kandidata, u zbiru, na kampanju potrošilo milijardu i 300 miliona dinara što je za 22 odsto više novca nego što se trošilo u predsedničkoj trci 2012.

U Transparentnosti Srbija tvrde da je moguće da su pravi donatori skrivani tj. da je bilo "pranja novca" i da je mana izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije što o tome nema ni reda teksta.

Ipak, na samom kraju izveštaja piše da nisu svi kandidati dostavili sve podatke o poreklu novca baš donatora, pa će Agencija inicirati pokretanje postupaka pred nadležnim organima.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milos jovanov

11. novembar 2017.

Vucic i jeremic prikupili slicnu sumu ali je vucicu novac uplatilo 7000 ljudi a jeremicu 400!!?? Kakve to drugare ima vucko?? Sumnjive verovatno

Atomskimrav

12. novembar 2017.

Izbori kostaju u svakoj zemlji i svaka zemlja ima izbore, ne vidim sta tu nije jasno sto izbori moraju da kostaju. Moraju kostati, proguglajte malo i vidite koliko su kostali izbori u drugim zemljama.

Veselin

12. novembar 2017.

Još nije ni rekao da će biti parlamentarnih izbora, pojedini su već izračunali koliko će para SNS utrošiti u predstojećoj kampanji.