Site name

Sagovornici Danasa o zasedanju Saveta za nacionalnu bezbednost

Korać: Sednica sazvana na osnovu lažne vesti

*Dragan Šormaz: Bezbednost građana jeste ugrožena, jer to je poruka i za islamske estremiste koji podržavaju nezavisnost Kosova *Koordinator službi bezbednosti Nebojša Stefanović medijima preneo da su strane službe pojačale aktivnosti prema Srbiji

Povod za sazivanje današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bila je neistinito interpretirana izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića da će ta država priznati Kosovo, a od nje se nije odustalo ni nakon demantija, odnosno obelodanjivanja te izjave u istinitoj formi.

13

Piše: S. Čongradin

Beograd 16. novembar 2017. 08:00

  Korać: Sednica sazvana na osnovu lažne vesti

Izetbegović je, naime, izneo lični stav da bi trebalo priznati Kosovo, uz napomenu da to trenutno nemoguće zbog blokade vlasti u RS. Međutim, razlozi za održavanje “hitne sednice” Saveta za nacionalnu bezbednost su dan posle samo dopunjeni zaključcima sa sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, koje je saopštio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović - da je primećeno pojačano delovanje stranih službi sa ciljem destabilizacije vlasti u Srbiji.

- Sazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednosti na osnovu lažne vesti je poruka građanima da vlasti “brinu” o Kosovu i “bore se za njega”. To im je potrebno posle formiranja vlade Kosova – ocenjuje za Danas Žarko Korać, samostalni poslanik u Skupštini Srbije na listi Liberalno demokratske partije. On napominje da je još jednom tema o Kosovu iskorišćena radi nacionalističkog legitimisanja.

- To je učinjeno čak i sa izmišljenim povodom – ističe Korać za naš list. Takođe, reakcija Srbije na lažno interpretiranu izjavu člana Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda, smatra Korać, odnosi se i na pomoć Miloradu Dodiku, predsedniku bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske, u tvrdnjama da je Bakir Izetbegović neprijatelj Srbije.

Upitan na koji način bi mogla da bude ugrožena nacionalna bezbednost izjavom da bi Bosna trebalo da prizna Kosovo, s obzirom na to da se nije odustalo od sednice Saveta ni nakon istinitog prikazivanja onoga što je Bakir Izetbegović rekao, Korać kaže: “Ciničan ali tačan odgovor bi glasio – treba se pripremati za izbore u Beogradu”

- Reč je o banalnom pumpanju patriotizma. Rade to stalno. Red ruskih aviona, red borbe za Kosovo, red zavera protiv Srbije – zaključuje sagovornik Danasa.

Upravo je tema “zavera protiv Srbije” bilo objašnjenje sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, Nebojše Stefanovića.

- Strane službe su pojačale delovanja usmerena ka Srbiji, a postoje informacije da će te aktivnosti biti intenzivnije. Na delu je pokušaj da se utiče na interese Srbije i da se smanji njen uticaj, posebno u zemljama u regionu u kojima žive naši sunarodnici - rekao je Stefanović za Novosti. Stefanović je, posle prve sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti koju je vodio kao sekretar Saveta za nacionalu bezbednost, rekao da predsednik Srbije i Vlada Srbije vode politiku nezavisne i samostalne Srbije što "smeta mnogima".

- Nijedna velika sila ne želi da budete mimo njihovog uticaja, čak i zemlje u okruženju žele da imaju uticaj na proces u Srbiji, na našu ekonomiju, bezbednost. To je njihova legitimna želja. Naše je, s druge strane, da ih u tome sprečimo, i to i činimo - rekao je Stefanović.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ocenjuje za Danas nema nikakvog povoda za sazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, jer kako kaže, sve i da Bosna i Hercegovina zaista priznaju nezavisnost Kosova, iako je to trenutno nemoguće, zbog odnosa političkih snaga i BiH, to ni na koji način ne može da ugrozi bezbednost građana Srbije.

- Lažni povod za sazivanje Sednice govori o namerama vlasti da glasače Srpske napredne stranke drže u stalnom grču kako bi se neke druge teme sklonile iz fokusa javnosti. Ovo se može tumačiti kao predizborna manipulacija i zloupotreba institucija sa tim ciljem, poput skretanja teme sa saobraćajnog kolapsa u Beogradu – kaže sagovornik našeg lista.

Prema njegovim rečima, ovakva reakcija srpskih vlasti ne predstavlja nikakvu novost.

- SNS plaši građane. Imali su nekoliko državnih udara bez ikakvog epiloga. Sve te priče prate bombastični naslovi i dizanje tenzije da bi se na kraju sve zaboravilo – zaključuje sagovornik Danasa.
Dragan Šormaz, član Odbora za bezbednost u Skupštini Srbije i funkcioner Srpske napredne stranke, međutim, kaže za Danas da je bezbednost građana Srbije “itekako ugrožena izjavom Izetbegovića da bi trebalo priznati Kosovo”.

- To je određena poruka i za islamske estremiste koji podržavaju nezavisnost Kosova, jer dolazi od jedne važne političke ličnosti u regionu. Srbija se trudi da bude korektna prema svima u regionu, a ovakav stav Izetbegovića ne može nikako da bude dobronameran. To nema veze da li BiH može ili ne može da prizna Kosovo, važno je to da je Izetbegović izneo stav da bi ga trebalo priznati – zaključuje Šormaz za Danas.

Tadić traži Stefanovićevo razrešenje

SDS Borisa Tadić zatražila je razrešenje Nebojše Stefanovića sa mesta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost zbog nedozvoljene koncentracije političke moći. Budući da je Savet ustrojen u vreme dok je Tadić bio predsednik Srbije, u saopštenju se odbacuje svako poređenje sa pokojnim Miodragom Rakićem, šefom Tadićevog kabineta i tadašnjim sekretarom Saveta. Navodi se da Rakić za razliku od Stefanovića, nije imao nijednu stranačku funkciju. Tadić je istakao da se u vreme njegove vladavine sekretar starao o koordinaciji rada bezbednosnih službi i izvršavao naloge Saveta i nikada nije davao političke izjave niti se igrao raspirivanja vatre nacionalizma u potrazi za popularnošću.

povezane vesti

komentari (13)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

SAOBRAĆAJAC

16. novembar 2017.

Stefanović ni policiju ne zna da vodi, U BORU mu već mesecima načelnik Perica Arsić policijskim vozilom P 026-009 bez sigurnosnih sedišta SVAKODNEVNO vozi svoju decu u obdanište i tako ih bar dvaputa dnevno ugrožava, ŽALOSNO ALI ISTINITO, ON JE IZNAD ZAKONA ! Inače javnosti je poznat jer je 2012. bahatom vožnjom policijskog auta izazvao udes u kome je pet mladih osoba zadobilo teške telesne povrede opasne po život, za šta takođe nije odgovarao !

Dani

16. novembar 2017.

Potpuna zamena teza ove vlasti ali namerna kao sto su i izneli analitičari. Makedonija i C.Gora, bratske zemlje već su odavno priznale Kosovo! I šta, ništa. Bezbednost na istom nivou. Međutim, tako bude kada se spinuje, falsifikuje i obanjuje veći deo javnosti i kada su na funkcijama nestručni kadrovi čiji rad u većoj meri ugrožava bezbednost stanovništva, posebno egzistencijalnu.

Penzioner iz Beogada

16. novembar 2017.

Vladaju na zastrašivanju naroda! Pred izbore kreću žešče da plaše narod, uz napomenu da se ipak ne sekiramo, jer su tu ONI koji će nas zaštititi, a svi drugi su strani plaćenici...Trla baba lan...I to je nažalost njihov oprobani scenario!Najgore je što u narodu nema pamćenja i dovoljno pameti!Valjda je velika većina naučila da živi jadno i bedno! Pogledajte naše ministre! Nema šta nemaju! Nisu mi jasni Srbi na Kosovu! Sa njima se manipuliše radi političkih poena!

Tom Sojer

16. novembar 2017.

Svakom pametnom je sve jasno, i potvrđeno naslovnim stranama botovskih tabloida. Sve liči na 1991. i 1992. godinu. Strašno! Nadam se da su građani Srbije konačno shvatili da ovu vlast treba oduvati u ropotarnicu istorije, ali za sva vremena. Ovo više nije za "dosta je bilo", nego za "NIKADA VIŠE"!!!

Olja

16. novembar 2017.

Nema izmišljenih povoda, u intervjuu je Izetbregović izrazio svoje loše namere prema Srbiji..

Lope

16. novembar 2017.

Razumem da Korac mora kontra vlade, al ako mu treba link za ovu Bekirovu izjavu, samo neka se javi, saljem odmah! Valjalo bi ponovo da je poslusa!

Psiholoskinja

16. novembar 2017.

Jadni mi sa vama kada su vam ovo lažne vesti.

Dragi Dragomilovic

16. novembar 2017.

Slažem se sa Vama g-dine Korać, oprez nikada nije na odmet, i jasno se vidi ozbiljnost u reakciji službi za bezbednost.

zorge

16. novembar 2017.

Ofšor SNSrbistan banditska je teritorija.

Khal Drogo

16. novembar 2017.

Ја не знам који су мотиви сазивања ове сједнице, али овдје је у тексту подоста нетачности, а примјећујем и да робујете у наметнутим и рогобатним појмовима (мораћете ми наћи било који званичан документ, акт гдје стоји БХ ентитет Република Српска, ем нећете наћи, ем је глупо срочено), ваљда мора овај медиј угодити онима који га спонзоришу. Е сад, не постоји, како стоји у тексту, блокада власти у Српској (???, шта ли је писац хтио да каже), па то као онемогућује признање ове самопроглашене творевине. Одлуке о томе се доносе у предсједништву БиХ, консензусом или прегласавањем, но ови моји у Српској знају шта је чинити, па да не смарам. Такође, изјава Бакира је доступна, не знам шта је ту лажно пренесено, таква је, какве је. Мада опет овај Бакир није лик којег краси неки IQ, напротив, и тај када оде ван научених фраза, и када коју"из своје главе" прозбори, у грдном је проблему, и та размишљања су и инфантилна и несувисла, дане кажем будаласта, но то је Бакир.

Realista

16. novembar 2017.

Koliko god to ličilo na neko spinovanje, zastrašivanje i šta god drugo, ima tu i realne reakcije ove vlasti. Naime, ova vlast (moguće i većina građana, bar onih koji se izjašnjavaju kao Srbi) BiH ne doživljavaju kao Crnu Goru, Makedoniju,... Bosna i Hercegovina se, još uvijek, doživljava kao kolonija, ,protektorat,....poslušnik - nešto što ne smije učiniti ništa što se beogradu ne sviđa. Zar se zbog toga nisu desili zločini i genocid 90-tih?

ЗОРАН

16. novembar 2017.

Сећам се једне седнице парламента на којој је Војислав Шешељ рекао овом лику да он НИКАДА не би постао професор да није непотизма, на шта господин Кораћ није умео ништа смислено да одговори. За господина Кораћа се зна где наплаћује услуге овог типа, само се чудим да се Чеда још није никако огласио.

analitičar

18. novembar 2017.

Sazivati sendnicu Saveta za ancionalnu bezbednost zbog izjave jednog stranog političara je paranoja! Bolest koju hitno treba lečiti!