Site name

Čvrst stav Aleksandra Šapića da neće u gradsku vlast ako ne bude gradonačelnik usložnjava postizborne razgovore

Đilas možda neće biti gradonačelnik?

Šapićevi glasovi u Skupštini grada biće potrebni opoziciji za osvajanje vlasti, ali je pitanje da li će opozicija pristati na njegov uslov

Dragan Đilas, bivši gradonačlenik Beograda, moguće da neće ponovo biti na toj funkciji, sudeći po čvrstom stavu Aleksandra Šapića, predsednika Novog Beograda, koji ponavlja da neće učestvovati u budućoj gradskoj vlasti ukoliko ne bude novi prvi čovek glavnog grada.

4

Piše: L. V.

Beograd 17. novembar 2017. 19:00

Đilas možda neće biti gradonačelnik?

Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

S obzirom na to, da Đilas, koji je, prema našim saznanjima, blizu odluke da bude kandidat za gradonačlenika Beograda, računa na postizbornu kolaiciju sa Šapićem, odnosno Šapićevi glasovi će opoziciji s Đilasom na čelu biti neophodni za osvajanje većine u Skupštini grada, postoji otvorena mogućnost da Đilas posle izborne trke odustane od mesta gradonačelnika pritisnut Šapićevim neskrivenim zahtevom.

Pitanje je međutim, kako će na to reagovati stranke i pokreti koji će u izbornoj trci podržati Đilasa kao kandidata, ukoliko Đilasova lsita bude osvojila više od 30 odsto glasova, a Šapić manje od deset procenata, kažu nezvanično naši sagovornici upoznati sa sadržajem razgovora koji se vode među predstavnicima opozicije. Na opozicionoj sceni se nezvanično uveliko priča da su Đilas i Šapić postigli dogovor o saradnji, ali postoje i sumnje u to da bi Šapić posle izbora mogao da se okrene naprednjacima, jer je i sam rekao da će posle izbora razgovarati sa svima i odlučiti se na osnovu toga ko će mu ponuditi mesto gradonačlenika. U svakom slučaju može se pretpostaviti da će posle izbora, ukoliko ni SNS ni opozicija ne budu imali nadpolovičnu većinu glasova, uslediti tregovina i pregovori svih strana sa Šapićem, a on će biti u pozicijji SPS i Ivice Dačića 2012.

Politički analitičari slažu se da bi jedan od ishoda glasanja u Beogradu mogao da bude i da Đilas ne bude gradonačlenik, ali ukazuju i na to da bi Šapić, posle izbora mogao da promeni priču.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesid-a, za Danas kaže da nikave kalkulacije ne bi pravio na osnovu predizbornih obećanja političara jer ona služe za prikupljanje glasova.

- Sasvim je druga situacija kada se završe izbori i kada se sedne za sto i pregovara. Iskustvo pokazuje da se čvrsti stavovi tada ublažavaju i da je sve stvar dogovora. Šapić o sebi kao gradonačelniku govori ne bi li pridobio glasove jer iza sebe nema veliku stranačku organizaciju i kao pojedinac mora tako da govori – kaže Vuković.

Na pitanje da li očekuje da će Đilas pristati da prepusti gradonačelničku funciju nekom drugom, Vuković odgovara da to zavisi od toga ko će Đilsa podržati i kakav će biti stav tih stranaka. Vuković u svakom slučaju očekuje neizvesniju situaciju nego na predsedničkim izborima.

Politikolog Nikola Mladenović za naš list kaže da je Šapić pokazao zapanjujuću političku racionalnost u svojim nastupima.

- On razume da mu je kao predsedniku opštine potrebno da sarađuje sa višom, tačnije vlašću u Beogradu. Ne nastupa ostrašćeno i ne želi da se raspravlja ni sa vlašću ni sa opozicijom, ali želi saradnju sa svima. Mislim da su njegove izjave o tome da neće u gradsku vlast ako ne bude gradonačelnik samo dizanje sopstvene cene. Sa adekvatnom kompenzacijom može pristati na to da neko drugi bude gradonačelnik. To ne bi bila novina u politici – zaključuje Mladenović.

Šapić: Ne želimo da učestvujemo u političkoj pijaci

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić ponovio je u utorak uveće na televiziji N1 da posle izbora u Beogradu neće učestvovati u gradskoj vlasti ako ne bude izabran za gradonačelnika. Kaže da je razgovor sa svim strankama njegova dužnost, ali da se, poznajući političku scenu, boji da će se svi međusobno lakše dogovoriti nego sa njim. “Ne želimo da učestvujemo na političkoj pijaci. Ukoliko ne dobijemo priliku da mi imamo gradonačalnika, poželećemo sreću onima koji žele da budu na vlasti u Beogradu. Nećemo prihvatiti trgovinu”, poručio je on i dodao da je to samo jedan od uslova, i da to ne znači da će uspeti da se dogovori sa predstavnicima pojedinih stranaka koje ga čak i prihvate za gradonačelnika.

 

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

mikica

18. novembar 2017.

Cela opozicija da se okupi i ujedini nemoze da dobije 30 posto,a kamoli sam Djilas.Ali dobro,izbori su blizu pa cemo videti ko ce koliko da dobije.Nego sto nas pre izbora ocekuje jedan haos u opoziciji,ko ce skim,ko moze vise,a ko moze manje,ko je od koga veci, ko ce koga vise da ispljuje.Svasta cemo mi tu da gledamo i slusamo.

ljubitelj burleski

19. novembar 2017.

S obzirom da je megazveza SNS kooperacije,,Blagoizvolela da NADLEŽNOSTI,RUŠENJA NELEGALNIH OBJEKATA,Preseli,,PO Lokalnim,,samoupravama,, ŠTA ŠAPIĆA,,SPREČAVA Da ,,POSTUPI,,PO NAREĐENJU,, ZA,,V..I.P,,Naselje Na Izvorištu,SAMO,,Pijaće VODE BEOGRADA..

Logan

30. novembar 2017.

Pozdrav g.Šapiću u njegovom stavu. To je stav bez politikanstva, rečen odmah na početku i sasvim jasno. Sad opozicija i buduća opozicija mogub da se ravnjaju prema tome. ali najbitnije je da birači imaju po čemu će da se opredeljuju. ne po obećanjima nego po stavu i delu.

loggy

30. novembar 2017.

Svi su izgledi da su izbori u Beogradu bar što se opozicije tiće, nezvanični izbori u Demokratskoj stranci, a pravi izbori za lidera opozicije i rešavanj svih dilema i pravljenje daljih problema. Izbori jo nisu počeli ali problemi jesu. Kad se završe izbori znaće se bar neke pozicije, određene brojem glasova odnosno odbornika u skupštini. A tad počinje trgovina zvana pregovori.