Site name

Selaković: Amfilohije se bavi vradžbinama

Generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković rekao je da se mitropolit Amfilohije "bavi vradžbinama", kada govori o strahovanju da će "Vučić predati KiM".

30

Piše: Danas Online

Beograd 08. januar 2018. 10:01

Selaković: Amfilohije se bavi vradžbinama

Foto:FoNet/ Aleksandar Levajković

Mitropolit crnogorsko-primorski rekao je tokom vikenda da se boji da politika predsednika Srbije "vodi izdaji Srbije i Kosova", kao i da se Vučić promenio.

"O izjavama Amfilohija Radovića bih mogao da govorim satima. Šta drugo da očekujete od čoveka koji je Vučiću već dva puta držao opelo", rekao je Selaković gostujući na RTS-u.

Funkcioner SNS i blizak saradnik predsednika Srbije naveo je da Amfilohije u svojoj izjavi ne osuđuje Vučića za nešto što je učinio, već se "bavi vradžbinama".

"Govori o nekim neizvesnim stvarima, on govori nešto što nikako ne odražava duh srpskog pravoslavlja", rekao je Selaković. Takođe, on je rekao da je "simptomatično ko je požurio da obavesti srpsku javnost o izjavama Amfilohija", navodeći da je to u pitanju pre svih "američka televizija N1".

Bivši ministar pravde je rekao da su Vučićevi prethodnici i njihova politika smanjili broj Srba u Crnoj Gori, a da je Vučićeva politika dovela do povećanja broja Srba na Kosovu.

"Kao što nije hteo da se dodvorava beogradskoj čaršiji i onima koji su uvalili Beograd u dugove, neće Vučić da se dodvorava ni Amfilohiju Radoviću", rekao je Selaković. 

Dodaje da postoji istorija, od Slobodan Miloševića, preko Mila Đukanovića i "Amfilohijeve politike zatezanja i postepenog popuštanja, i posle toga sve manjeg broja Srba i u Crnoj Gori" a s druge strane je politika Aleksandra Vučića koja dovodi do povećanja broja Srba na KiM. 

Istakao je da Vučić neće nastaviti politiku "dodvoravanja Amfilohiju Radoviću, Grigoriju, i sličnima".

"Nadam se da će nastaviti politiku koja je dala doprinos i pomoć države izgradnji Hrama Svetog Save", rekao je Selaković.

Prema rečima Selakovića, Nacrt zajedničke deklaracije Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda je završen.

Kako je naveo, ona bi trebalo da obezbedi aktivnosti na očuvanju srpskog jezika i pisma. Dijalog o KiM će biti nastavljen, i važno je da ljudi imaju pravo na mišljenje koje nije samo političko. On je gostujući u Dneviku RTS-a rekao da je deklaracija na neki način spremna za potpisivanje i usvajanje i da je reč o pravno-političkom aktu koji bi Srbima trebalo da omogući zaštitu obeležja i identiteta. Istakao je da bi deklaracija trebalo da obaveže na ulaganje maksimalnih aktivnosti na očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Dodao je da se nada uspehu bez napadanja nikoga i tražeći za srpski narod ono što je priušteno pripadnicima manjina u Srbiji.

Selaković kaže da je ranije deklaracija bila najavljena do Nove godine, ali da nekada nije moguće držati se fiksnih datuma. Nada se i da deklaracija neće biti samo mrtvo slovo na papiru.

Generalni sekretar predsednika Srbije ističe i da mnogi kritikuju nešto što nisu videli ni pročitali a kaže da mediji vole to da potenciraju.

"Hajde da vidimo kakav će biti tekst i šta će se na osnovu njega delati i činiti, to je po meni najvažnije", poručio je Selaković.

Govoreći o navodima da je bilo moguće ugrožavanje bezbednosti Srba na KiM, Selaković je naveo da su na zadovoljstvo svih Srba Badnji dan i prvi dan Božića prošli mirno.

Kaže da, od kada predsednik Aleksandar Vučić pregovara o KiM, nema etnički motivisanog ubistva Srba, "što je politika uspeha za razliku od politike busanja u prsa".

Navodi da je ranije bilo sve manje Srba na KiM, a sada ih je nekoliko hiljada više.

"I deset godina i sto godina pregovaranja bolje je od jednog dana sukoba", naveo je Selaković.

povezane vesti

komentari (30)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

NAROD JE VAŽNIJI OD TEROTORIJE

08. januar 2018.

Zvanične stavove SPC treba saslušati, ali odluku donosi državni vrh Srbije koga je narod izabrao i koji na prvom mestu mora vodi računa o interesu Srba na KiM, CG, Hrvatskoj i drugim susednim državama. Država Srbija više ne sme dozvoliti da neko Srbe maltretira zato što su pravoslavci ili pišu ćirilicom. Takođe država Srbija mora investirati u privredu onih opština gde su Srbi u većini !

MilePile

08. januar 2018.

Bilo bi lepo da Vucic ostane zapamcen kao predCednik koji je napravio jaku, sekularnu Srbiju. Ovi, ako nastave da ga nerviraju, bojim se da ce da im obrije bradu i dupeta, vozice punta i placati PDV. To bi bio evolutivni skok od par decenija unapred. Kako je dobro za nas prosperitet, nauku, kulturu i obrazovanje, tako cemo i da se odvojimo od komsija balkanaca (hrvata) koji se lagano vracaju u mracni srednji vek. Ako to uradi (Vucic), sto bi rekao moj drug... ima sliku da mu nosim u novcaniku :)

MilePile

08. januar 2018.

Bilo bi lepo da Vucic ostane zapamcen kao predCednik koji je napravio jaku, sekularnu Srbiju. Ovi, ako nastave da ga nerviraju, bojim se da ce da im obrije bradu, vozice punta i placati PDV. To bi bio evolutivni skok od par decenija unapred. Kako je dobro za nas prosperitet, nauku, kulturu i obrazovanje, tako cemo i da se odvojimo od komsija balkanaca (hrvata) koji se lagano vracaju u mracni srednji vek. Ako to uradi (Vucic), sto bi rekao moj drug... ima sliku da mu nosim u novcaniku :)

svetlanast.

08. januar 2018.

Selakovic: se nada "uspehu bez NAPADANJA NIKOGA trazeci za srpski narod ono sto je priusteno pripadnicima manjina u Srbiji". Pametnom dosta.Za Selakovica i njegovog sefa, Srbi na Kosovu su manjina a Amfilohije se "bavi vradzbinama".

Belinea

08. januar 2018.

Dijalog o KiM bice usmeren na odbranu opstih interesa Srba na KiM, ocuvanje mira bezbednosti i veceg prosperiteta srpskog naroda.

tasa

08. januar 2018.

svešteno lice ne treba da se meša u politiku

Bane

08. januar 2018.

Zamalo proglasi i mitropolita americkim spijunom.U sledecim nastupima, verovatno.I istinitim vestima se zamera ako su tacno prenesene.Poruka medijima je da izvestavaju samo sto se vozdu svidja. Poruka mitropolitu da se bavi vradzbinama nebi se mogla cuti ni na pijaci u Pecincima.

Mirko

08. januar 2018.

KiM je na stazi sunovrata prethodnih 50 godina, ako ne i više. Jedini način da se sačuva jeste da se stvore uslovi za opstanak Srba. Jer bez Srba na KiM sva borba je uzaludna. Zato treba da se ujedinimo i jedinstveno pristupi problemu.

Prle Dj.

08. januar 2018.

Gospodine bivši ministre pravde, treba znati da je reč o ćiriličKom pismu, a ne o ćiriličNom. Bar tako ga je formulisao najviši pravni akt države - Ustav Republike Srbije koji je još na snazi. Ili ste vi to samovoljno već promenili?

milena p.

08. januar 2018.

Sad im je kkriva tv N1 zato sto je nesto objavila prva. A vi ste hteli da zataskate, e ne moze. Drugo, nije se AV promenio, oduvek je bio takav, ali je Amfilihije bio naivan da sagleda njegovu pravu prirodu.

Freeman

08. januar 2018.

Izgleda da je problemm što Vučić neće nastaviti politiku svojih prethodnika, a to je dodvoravanje "Amfilohiju, Grigoriju i njima sličnim".

Ranković Mileta

08. januar 2018.

Gensek Predsednika Republike gospodin Selaković izjavio je da se Amfilohije bavi vradžbinama.Između ostalih tvrdnji reče da su Vučićevi predhodnici uticali na smanjenje broja Srba u Crnoj Gori i Kosovu. a da je politika Vučićeva dovela do povećanja. Onda ispada da je Amfilohije svojim vradžbinama pomagao prethodnicima da se smanji broj Srba.A ja jadan mislio da su se Srbi na Kosovu smanjili za vreme vlasti crvenog koalicionog partnera. Samo to Selakoviću nije imao ko da kaže.

El Grande

08. januar 2018.

Druze bivsi centralnootadzbinski upravnice i bivsi velikosrBski urednice, da se kojim slucajem patrijarK serBski brecnuo na vaseg boga pa vi bi ste divni covece jos uvek bivali nezenja !?

ljubitelj burleski

08. januar 2018.

KOLIKO Neko TREBA DA JE BESKRUPULOZNI LAŽOV, PA DA,,EKSLUZIVIRA,PODATAK,DA JE NA,KiM,,PREDHODNICA, ,,SMANJILA,,BROJ ROĐENIH,.ILI JE,,PO MANTRI,,,UZINAT,,,ZABORAVIO,,KO JE I ZBOG ČEGA ISTRGAO SRBIJU IZ EU,PA JE,,NESREĆNO SKLOPLJENE OKOLNOSTI,,IZAZVALA,,BEOGRADSKA,ČARŠIJA,,I TO,,SAMO DVA PUTA NA PRAVOM A NE,,GLASANJU PO,, prekomponovano,,glasanju, i,,SLAGANJU,, S,REPUBLIČKOM,POBEDOM,,,REINKARNIRNOG NEVIĐENOG ZLA SBIJE,I MANTRI, O LEGALITETU,I,, POBEDNIČKOM,,USPEHU,,,ČAK I ZA HRAM SV,SAVE,, Nikada Nesreća kao što je ,cela ,,pobendička,kooperativa Srbije nije kročila u HRAM OvakvogIMENA ,i REDA..,,SLUČAJNO,, JE TO,NEPREVIZIĐENA ZASLUGA ONOG ČIJOJ SE EGZEKUCIJIU,,,NAMESNIK MU, FLAŠOM ŠAMPANJCA U,ČAST,,RADOVAO,JAVNO,I,,SLAVNO,,.KAO ŠTO MU JE I CEO,,MINULI RAD,,,.Od radikala Do presvučenog, ,,Radikalskog oportuniste,,.UZINAT BEOGRAD NEZABORAVLJA,, ,,,Proslavljeni,ministre ,namerno mala slovca, SELAKOVIĆU,,LJUBAV,, LIDERA VAM PREMA BEOGRADU,Još mu se,SREĆOM,,,OSTACI, TE,,LJUBAVI,,,VIJU PO AULAMA SUDOVA,I DAN DANAŠNJI.,,A N1 Bi da I DA ukalupite,i,osvestite,, PO SVOM,nezaboravnom,RADIKALSKOM KALUPU,, Onakom i onoliko, KOLIKO STE VEĆ,,po ponovljenom,receptu,Elsina Asafa OSVESTILI,,SVE OSTALE REINKARNIRANE MILOŠEVIĆEVE ,,NOVINARSKE,,SATRAPE,.i,napreDno organizovali,, sekciju,patriJota po sajtovima a iz zajedničkog nacionalng ,,ćupa,,,PO NAVICI,JOŠ OD,,NIČIM IZAZVANOG RATA,S,,LIDEROM,, I Gubernatorom iz Bajčetinu,načelu,pa im,pridržite i ordenje,,onako,po,srBski, ..ostali su,,Bar,,,verni,,mantri,,kojom su naciju ,,proslavili,,ko,NIKO DO SADA OD WW2..

Debeovac

08. januar 2018.

Sel(j)akovicu. Amfilohije je tokom pogroma bio sa Srbima na Kosovo i sahranjivao ih, dok su Siptari prijetili da ga zakolju. Dje si ti bio i tebi slicni? Ja nesto pretjerano ga ne volim, ali za vas je institucija. Da koristim malo vas recnik i nivo. Amfilohije govori vise jezika, nego ti i tvoj gazda znate na engleskom. Uporedite sa njim diplome, ako smijete.

Gavrimo-P

08. januar 2018.

SNS je zahvatila neizleciva bolest.Treba ih sve vakcinisati sa nekom patriotskom vakcinom ali domace proizvodnje.Cudna neka bolest sa prepoznatljivim simptomima.Doktori sa sumnjivim obrazovanjem udarili i na SPC a narod sludjen i dezinformisan.Neko je ovde stvarno zacaran jer je tesko i zamisliti da normalan covek moze rasprodati drzavu i narod za nesto sto se zove novac.

Драган Пик-лoн

08. januar 2018.

Мистер Селаковић,вашег драгог Инаугуранта су каменовали муџахедини у Сребреници.Данас ће га каменовати православна Црква.Не чини ли вам се да је он зрео за Лору или да буде повлашћени гост код јарана Харадинаја у Жутој Кући???

Bratislav Dinic

08. januar 2018.

Mitropolit Amfilohije je izneo svoje misljenje ipostavlja se pitanje zasto su se Vucicevi poltroni okiomili ovako zustro na ovog srpskog velikana.Amfilohije ce i u buducnosti ostati velicina a ovi koji ovako kidisu na njega ubrzo ce nestati i bice zaboravljeni kao da nisu ni postojali- sem ako ne postanu izdajnici, sto se uskoro videti.

Јарослав Петровић

08. januar 2018.

Е, мој Селаковићу. Понекад ми се чинило да си мало одскочио од ових радикала. Сада си показао своје полтронство и беду. Митрополит Амфилохије је за вас Вучићеве апаратичке горостас. Кљујући у корене такве величине само ће те своје кљунове поломити, а њему ништа не можете наудити.

VB

08. januar 2018.

Selakovica dezavuise njegov odnos sa Crkvom i moralno-politicki nedostaci a mitropolita duboka starost, nerazboritost i nedostatak globalne vizije. Kosova moze biti dok je Srbije,dok obrnuto ne biva ma sta se osamdesetogodisnjacima bez dece prividjalo.

Predrag

09. januar 2018.

Čudi me da su gospodari žrtvovali udarnu komesarsku desnicu u narušavanju odnosa sa crkvom,jer je sa ovom polemikom se i NS patrijarh mora oglasiti .

Dragan

09. januar 2018.

Eh profesore, svi ste vi iz istog dzaka ispali. Vas je predsednik Toma gledao javno sto u pasulj, sto u Tarabice dok je vodio ovu jadnu prciju....

bogdan trojkaš

09. januar 2018.

Što reče Bećković:"Da se , ne daj Bože, otkud pojavi Bog" i da kaže da Vučić u nečemu greši, dr.Neša bi ga odmah uhapsio, Selaković bi mu rekao da se bavi vradžbinama, a Vulin bi ga mobilisao u pešadiju, bez obzira na dioptriju. Tako je to kod nas Srba, svak se bavi tuđim poslom i to bolje nego svojim, za čega ga narod plaća!

Inimicus Capitalis

10. januar 2018.

Vradžbine?!? Srbija vaistinu i dalje živi u srednjem veku.

Miljko Pejić, Zlatibor

10. januar 2018.

Do sada sam smatrao Nikolu Selakovića jedinim žitom u kukolju pod imenom SNS. Do sada... više ne! Selakoviću, mnogo si izgubio ovim gestom, ni sam ne znaš koliko. Kad te život jednog dana udari, shvatićeš, ali će biti kasno. Šteta. za mene više ne postojiš!

cadjo

11. januar 2018.

Amfilohije jos jednom treca sreca

Prazilukovići!

11. januar 2018.

Zašto je gospodin Seljaković promenio prezime!-Nije po Vuku!

Aca-Gebels-Bocasa-prostak:

11. januar 2018.

Svi volimo Kosovo i - rado ćemo ga se sećati!

Gogy lee

12. januar 2018.

Čudi me od ovakve ličnosti, ovakva izjava. Verovatno će se pokajati jednog dana(kad siđe sa vlasti), jedino ako nije prebacio u jeretike. Bio je verujući čovek.

Gogy lee

12. januar 2018.

Narod je birao vlast, a vlast ne donosi odluke u korist naroda, u Švajcarskoj ljudi izlaze na referendum za izgradnju tunela, a ovde trčkaraju po kućama i deleći upaljače i hemijske olovke pričaju novogodišnje bajke.