Hajka na Stefanovićeve saradnike 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ne treba očekivati spektakularne obrte poput privođenja državnih funkcionera i zvaničnika vladajuće stranke, tvrde sagovornici Danasa iz političkih i bezbednosnih krugova, procenjujući da je i dalje reč o suzbijanju uticaja Nebojše Stefanovića i grupe oko njega, a ne o njihovoj čistki, odnosno potpunom sklanjanju sa pozicija moći.

Prema toj proceni, sve će se završiti do granice fudbala i ugostiteljstva i nižih državnih službenika, i neće „doći“ do vrha Srpske napredne stranke. Ipak, visoki funkcioneri SNS svojim izjavama pokušavaju da smanje štetu među nižim članstvom, smatraju pojedini izvori Danasa, odnosno poruče im da „nema razloga za strah dokle god ste odani Vučiću“.

Od kada je počela afera koju tabloidi nazivaju „Prevrat“, budući da se tvrdi da je cilj bio atentat na Vučića, smenjeni su „mnogi Stefanoviću odani ljudi koji su bili funkcioneri beogradskih opština poput Zvezdare i Voždovca kao i gradski sekretar za urbanizam“, kako je Danas ranije pisao na osnovu nezvaničnih saznanja iz izvora bliskih vlasti.

Prorežimski tabloidi objavili su i da je Damir Handanović, estradni autor i funkcioner SNS blizak Nebojši Stefanoviću, „dao pravo bogatstvo za luksuzan stan u srcu Beograda“, odnosno pitaju se odakle „Handanoviću 600.000 evra za stan“.

O Handanoviću se nije ovako pisalo i istraživalo kada je postavljen za direktora Centra beogradskih festivala, potpisivao „Apel 600“ za podršku Aleksandru Vučiću ili objavljivao fotografije sa glasanja na izborima uz zaokruženu izbornu listu Srpske napredne stranke.

Zanimljivo je i da je Handanović ne samo član Glavnog odbora SNS vladajuće stranke nego je i bliski saradnik Gorana Vesića, sa kojim je radio na organizaciji manifestacija u glavnom gradu. Ipak, Vesić je i pored ovih veza „pošteđen“ od hajke u tabloidima.

Handanović se u režimskim medijima pojavljuje i na fotografijama sa Nebojšom Stefanovićem i njegovim kumom Aleksandrom Papićem u proslavi u prestoničkom restoranu Temperament, koje je objavila bivša supruga Duška Šarića.

S druge strane, predsednika Vučića od „prisluškivanja“ pa i „planiranog atentata“ u medijima bliskim vlasti žustro brane, ali i čuvaju svoju poziciju uz vladajući blok, Irena Vujović, jedna od omiljenih funkcionerki SNS i ministarka za zaštitu životne sredine, ministarka energetike Zorana Mihajlović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Milenko Jovanov, potpredsednik SNS, Vladanka Malović, članica Predsedništva SNS, Vladimir Orlić, potpredsednik Narodne skupštine, i drugi niži funkcioneri.

Vučević je za medije rekao da „postoji jedna klika u stranci koja se etablirala kroz izvršnu vlast i preuzela kontrolu nad delom državnog sistema“ ističući da „misli i na ministre“, ali i da „nije reč o 700.000 članova već o 10-15 ljudi“, čija imena ima i saopštio ih je Vučiću, ali „nema dokaze“.

Milenko Jovanov poručuje da „stranka nema nameru da toleriše mangupe u svojim redovima“, dok Vladanka Malović kaže da će stranka „odstraniti“ one koji su „glancali snajpere da opale metak u šefa države“.

Na mrežama o vezama sa ambasadom

„Ključna Nebojšina veza sa američkom ambasadom je i dalje načelnik MUP u jednoj opštini, i to blizu jedne od granica Srbije. On inače ovih dana priča kako možete da mu stavite soli na rep, jer mu je kum jedan bivši američki ambasador“, napisao je na Tviteru Zoran Čičak, osnivač nekadašnje partije Jugoslovenska levica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari