Zaista ne možemo da drhtimo pred vama 1Foto: FreeImages / Cierpki

Kada sam 2014. postala urednica Političke rubrike Danasa, moj prvi kontakt sa Dosta je bilo u tvom svojstvu bio je mejl upućen Danasu koji je počinjao sa „opomena pred utuženje“ i nastavljao se citiranjem Zakona o informisanju po kome će nam stići tužba.

U nastavku je sledio tekst od više od šest gusto kucanih strana. Povod je bio to što je Danas preneo sa sajta Državne revizorske institucije u formi kratke vesti saopštenje protiv kojih je sve ministara pokrenut postupak revizije zbog troškova u resoru. U toj vesti su bila samo navedena imena, bez ikakvih drugih podataka, među njima i tada već bivšeg ministra privrede Saše Radulovića. Šest strana teksta je bio njegov odgovor revizoru Radoslavu Sretenoviću i to je prostor za otprilike dve pune strane u Danasu.

I takav vid komunikacije Danasa sa Dosta je bilo nastavljen je i do dana današnjeg. Svi pokušaji da se ukaže ovom pokretu da politička aktivnost i pravljenje novina nisu iste stvari, ostali su uzaludna borba sa vetrenjačama. To da mi novinari ne moramo smatrati Radulovića mesijom koji će uništiti partokratiju, niti stavove DJB kao neupitne, uopšte nije bilo moguće objasniti ljudima u ovom pokretu, čak i pored ličnih poznanstava koja datiraju iz vremena mnogo pre nego što je osnovan DJB. Iz Pres-službe DJB stalno su nam objašnjavali da smo mi propagandisti Srpske napredne stranke (zaista?), da ne radimo svoj posao dobro, da oni bolje znaju šta je političko izveštavanje, da smo kukavice, da se ne usuđujemo da objavimo revolucionarne Radulovićeve izjave…

Budući da je list Danas preživeo i Zakon o informisanju 1998. i Miloševića, Miru i Šešelja na vlasti, zaista nismo mogli da zadrhtimo pred ovim rečima, a da o novijim vremenima i ne govorimo.

I kada smo pokušavali da, našeg posla i naših čitalaca radi, a ne zbog DJB, pokažemo dobru volju i da omogućimo prostor koji Saša Radulović i DJB sigurno nikada ne bi dobili u većini drugih listova, u tome je tražena suptilna zavera i naša zadnja provučićevska namera. „Ko vam je izvor za ovako nešto“, „kako ste mogli ovo da napišete“, „radite za Vučića“ – gotovo isključivo tako su nam se obraćali. Uzgred, ako je ikome bitno, tu situaciju nije promenilo ni to što je izdavač našeg lista i izdavač knjige profesora i člana DJB Dušana Pavlovića.

Saši Raduloviću smo tražili intervju u maju, ali on je imao zahteve oko termina razgovora koje nismo mogli da ispunimo. Pre desetak dana zahtev smo ponovili Pres-službi i rekli da bi tema bila beogradski izbori. Odgovoreno nam je bez pardona da se Radulović bavi republičkim nivoom, a da o Beogradu možemo da razgovaramo sa funkcionerom DJB Vojinom Biljićem. Naravno da bi mi Raduloviću postavili pitanje i o situaciji u parlamentu, i o efektima njegove parlamentarne opstrukcije. Ali, on je unapred imao primedbu protiv pitanja. Politička rubrika Danasa ovim zadržava pravo da u odnosu na Radulovića i DJB kao i u odnosu na druge stranke sama procenjuje koja su pitanja u javnom interesu. I odbija da se povinuje pritisku bilo koje stranke da nam određuje sagovornike i autore, pa i one koja pati od ubeđenja da je jedina prava opozicija.

Autorka je urednica Političke rubrike lista Danas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari