Site name

Odložena dodela medalja

Ivana Španović zbog startnog broja bez medalje (VIDEO)

Nakon uzbudljive završnice u finalu naša najbolja srpska atletičarka Ivana Španović ostala je bez medalje na Svetskom prvenstvu u Londonu. Ona je u finalu zauzela četvrto mesto.

7

Piše: Danas Online

London 11. avgust 2017. 23:14

Foto: EPA/ DIEGO AZUBEL

Iako je u snimku izgledalo da je Ivana u poslednjoj seriji skočila preko sedam metara, zvanični podaci pokazali su da je to bio skok od 6,91 metara.

Ivani se pri doskoku odvojio donji deo startnog broja od dresa i ostavio trag u pesku koji je bio bitno kraći od onog gde je i stvarno doskočila. Tako je Španović u uzbudljivom raspletu prvo ostala bez treće uzastopne bronze na svetskim prvenstvima, a potom možda i bez titule svetske prvakinje.

Predstavnici Atletskog saveza Srbije u Londonu, uložili su žalbu na izmeren poslednji skok Ivane. Dodela medalja je bila odložena ali je na kraju žalba ipak odbijena. Veselin Jevrosimović predsednik Atletskog saveza Srbije je na svom tviter nalogu odmah nakon odbijanja žalbe napisao da je Ivana žrtva elektronske greške.

Naša atletičarka je svoj najbolji rezultat ostvarila skokom u drugoj seriji od 6,96 metara i za samo jedan centimetar ostala je bez bronze koja je pripala Amerikanki Tijani Bartoleti. Španovićeva je prestupila u prvoj, četvrtoj i petoj seriji, dok je u trećoj skočila 6,77, a u poslednjoj šestoj skočila je 6,91 metar.

Zlato je osvojila Amerikanka Britni Ris skokom od 7.02 metara, srebrna je bila Ruskinja Darija Klišine sa 7 metara, a bronzana olimpijska šampionka iz SAD Tijana Bartoleta sa 6,97 metara.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

tt

11. avgust 2017.

Ukrali su joj zlato!

ilijA V

11. avgust 2017.

Stisni petlju i promeni odluku a medju prve tri plasirane dve su iz SAD. I Tramp bi reagovao. Vise se ni u sportu ne ponasa sportski.

cycling

11. avgust 2017.

Ne znam gde veselin vidi elektronsku gresku i sramotno sudjenje. Pa na snimku se jasno vidi da se broj jeste odlepio i da je zbog toga izguljeno jedno 10-ak cm. Treba samo neko da nam razjasni, sta pise u pravilima. Jel se racuna ako broj ostavi trag ili ne. Zalosno, ako je zbog broja izgubljena medalja. U pitanju je onda cist amaterizam. Na Eurosportu, sagovornik voditelja, rekao bih covek iz atletike (nisam uhvatio ime), je nagovestio kod jednog od prethodnih skokova da broj moze da bude problem.

Sloba Slobic

12. avgust 2017.

Bas mi je zao, ali sudije moraju da se drze pravila. Meri se do pvog traga na pesku. Zato sudjenje nije "sramotno" i nisu nam to opet namerno smestili Zapad, Amerikanci, Hrvati, ili marsovci.

sasa

12. avgust 2017.

Ovo je greska Ivane i njenog tima, da se bilo sta otkacilo, organizatori su ispravno postupili. Trag u pesku je validan a da li se njoj nesto otkacilo, to organizatore ne zanima. Sad se vade na organizatore jer u svakog sportistu se mnogo ulaze, mislim da i Cepter donira novac Ivani. Osim toga, mnogo puta je prestupila liniju a skace godinama. Sve u svemu, i ona i njen tim su bili losi ali ... idemo dalje. Moze ona da skace jos dosta godina.

Ex eksp. sudija

12. avgust 2017.

Dužina skoka meri se od odskočne daske do zadnjeg traga na pesku. Znači do zadnjeg traga i potpuno je nebitno da li je trag ostao od tela, (ruke, noge, leđa, glave, kose/punđe) ili dela sportske opreme (dres/majica/triko, šorts, patika, čarapa. Na dresu je obavezan takmičarski broj ili ispisano prezime takmičara sa prednje i zadnje strane koji mora adekvatno biti pričvršćen da ne bi otpao tokom takmičenja. Znači takmičarski broj je sastavni deo dresa/majice/trikoa i ako on ostavi trag na pesku to je zadnja tačka do koje se meri dužina. Znači, shodno ovome nemamo pravo na ljutnju jer je neko iz našeg rukovodstva to u vezi broja morao i trebao da primeti kako bi se otklonilo. Pošto se takmičari između skokova oblače, svlače, osvežavaju, brišu verovatno da je tokom toga došlo da se broj u donjem delu otkači, a možda nije bio ni dobro i pažljivo prikačen. A, ovo bacanje drvlja i kamenja i prebacivanje krivice na drugoga je već dobrano ukorenjeno u našem mentalitetu po svim pitanjima, pa zašto bi i sada bilo izuzetaka.

Мiloš J. Kosovac

12. avgust 2017.

Bilo bi korisno da Ivani i njenom treneru neko kaže istinu. Za razlku od Ivane za koju su se brinuli svi Srbi i očekivali zlatnu medalju, za Amerikanke su brinuli samo one i njihovi treneri, a možda i njihovi roditelji ako ih uopšte imaju, i njihovi mladići. Niko više. Od takvog psihološkog pritiska mogla je Ivani i majca da pukne. Inače da nije bilo tog pitiska Ivana bi skočila verovatno preko 2, 20 m. Zavere su za neznalice.