Gutereš: Propali pregovori o Kipru 1

Pregorovi o ujedinjenju Kipra su propali jer visoke delegacije kiparskih Grka i Turaka nisu uspele da postignu dogovor, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonioo Guteres, prenosi AP.

U izjavi medijima u švajcarskom gradu Kran Montani Guteres je rekao da nije bilo moguće postići dogovor i da je konferencija završena bez mogućnosti nalaženja rešenja za ujedinjenje tog mediteranskog ostrva koje je podeljeno pre 43 godine.

Guteres, međutim, nije odbacio mogućnost novog pokušaja nalaženje rešenja pod okriljem UN.

Konferencija jeste završena, ali to ne znači da neka druga inicijative ne može da se pokrene radi rešavanja problema, rekao je on.

Portparol kiparske vlade Nikos Hristodulides je izjavio da ovo nije kraj puta u mironvim naporima na ostrvu, dodajući da je sadašnja situacija neprihvatljiva i ne može da bude budućnost Kipra.

On je za propast pregovora okrivio „opesesiju“ Turske da ima vojno prisustvo i pravo vojne intervencije na Kipru, dok je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ocenio da su pregovori propali jer Grčka i kiparski Grci insistiraju na povlačenju turskih snaga sa ostrva i ukidanju prava na intervenciju.

Za Tursku i kiparske Turke povlačenje vojnih snaga nije prihvatljivo, izjavio je on, a njegov grčki kolega Nikos Kocias je na svom Tviter nalogu napisao da tursko pravo intervencije na celom Kipru nije prihvatljivo.

Jedan od razloga za krah pregovora su i razlike u stavovima grčke i turske zajednice na Kipru oko prisustva 35.000 turskih vojnika na ostrvu. Kiparski Grci te vojnike smatraju pretnjom, a Turci zaštitnicima.

Među drugim razlozima su povratak celog grada Morfu pod kontrolu kiparskih Grka, kako to traži zvanična Nikozija, i zahtev turske zajednice da se da pravo turskim državljanima da slobodno prebacuju novac i nude usluge i prodaju robu na Kipru, što Grci smatraju opasnim po privredu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari