Analitičari o Severenoj Koreji: Opasnost na najvišem nivou 1Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA

Očigledno je da su se stvari otele kontroli s obzirom da je Pjongjang sada već dovoljno ovladao tehnologijom da može da napravi raketu koja ima domet da pogodi ostrvo Guam i američku teritoriju.

A sada postoji opasnost da oni naprave i nuklearno oružje dovoljno malo da može da stane na te rakete. Ovako najnoviju situaciju nakon razmena oštrih pretnji između predsednika SAD i Severne Koreje vidi Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti.

Prema njegovom mišljenju, dalji razvoj situacije će ići u smeru u kojem će SAD morati da preduzmu preventivni napad i da nekako obuzdaju Severnu Koreju i njen neuračunljivi režim, “pre nego što budu u mogućnosti za nuklearni napad”.

“Pogotovo s obzirom na to da bi tada u opasnosti bile i druge zemlje, naročito Japan. To više ne može da se toleriše i došlo je do tačke kada više nema nazad”, zaključuje Dragišić.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, smatra da je
retorika otišla veoma daleko, jer su poruke koje se međusobno upućuju najpreciznije i najoštrije do sada.

“To je na globalnom nivou izazvalo veliku zabrinutost za dalji razvoj situacije, pošto to ne bi bio samo sukob između SAD i Severne Koreje već bi bile uključene i mnoge druge zemlje, uključujući Japan i Kinu i Južnu Koreju itd. Smatram da još postoji mogućnost da se situacija smiri, ali opasnost je zaista na nivou koji je najviši do sada”, navodi Joksimović.

Zorana Šuvaković, spoljnopolitička analitičarka i kolumnistkinja Al Džazire, ne veruje u mogućnost nuklearnog rata sa Severnom Korejom, uprkos tome što je retorika više nego ratoborna i što se preti uništenjem.

“Pre bi mislim moglo da se desi da Tramp iskali svoj bes udarajući u znatno bližu metu i da se vojno umeša u naftonosnoj Venecueli pod izgovorom da spasava ljudska prava i slobodu građana od diktature Nikolasa Madura. To bi izazvalo oštru reakciju latinoameričkog bloka, čak i onih zemalja koje osuđuju represiju režima u Karakasu. Eventualna intervencija Vašingtona u Latinskoj Americi dovela bi do verovatnog pada ostalih levičarskih vlada i do uspostavljanja apsolutne vlasti autoritarne desnice, čime bi se okončao proces, koji je otpočet osamdesetih, pravednije raspodele bogatstava u zemlji”.

Međutim ni ratove koji su vođeni u 20. veku nije predviđala niti je mogla da zamisli većina mislećih ljudi, zaključuje Šuvaković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari