Izjava Merkelove "žalosna" 1Foto:RONALD WITTEK/EPA

Turski ministar za pitanja Evropske unije Omer Čelik je rekao juče da komentari nemačke kancelarke Angele Merkel o obustavi proširenja carinske unije između Ankare i Evropske unije narušavaju kredibilitet evropskog bloka.

Merkel je u sredu izjavila da neće doći do proširenja carinske unije i neće biti „nikakvog produbljivanja“ veza između Turske i Evropske unije nakon niza sporova u vezi s merama koje su preduzele vlasti u Ankari posle prošlogodišnjeg pokušaja vojnog puča.

„To je žalosna izjava. Treba da naglasimo da nijedna država-članica EU ne treba da daje naređenja institucijama EU ili u procesima EU. Ove situacije su veoma opasne, predstavljaju izjave koje štete kredibilitetu EU“, rekao je Čelik na konferenciji za novinare u Ankari, preneo je Rojters.

Čelik je istakao da bi i Turska i EU imale koristi od promena u carinskoj uniji. „Ali se oni ponašaju kao da ukoliko to urade (unesu promene), čine uslugu Turskoj. Da pojasnim, mi ne žurimo“, poručio je turski ministar za pitanja EU. Čelik je apelovao na Berlin da sarađuje kada je reč o zahtevu Turske da se izruči predavač teologije osumnjičen da je imao glavnu ulogu u prošlogodišnjem propalom puču.
Turski mediji su izvestili da je Adil Oksuz primećen u Frankfurtu i Ulmu i da mu je nemačka država Baden-Virtemberg dala privremenu boravišnu dozvolu. „Nijedan naš saveznik ne može da štiti ubicu. Rastužuje čak i mogućnost da naš saveznik štiti nekoga ko ima jasne veze s pokušajem puča“, rekao je Čelik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari