Severna Koreja mogla bi da proizvede 58 atomskih glava 1Foto: EPA/JEON HEON KYUN

Američki zvaničnici smatraju da Severna Koreja ima kapacitet da napravi 30 do 60 nuklearnih glava, ali nezavisni stručnjaci tvrde da ta zemlja ima manje od 30 komada tog oružja, javlja danas AP.

Prema studiji Instituta SAD – Koreja iz 2015. godine, Severna Koreja bi mogla da ove godine proizvede 58 atomskih glava, a 100 do kraja decenije, ukoliko proradi reaktor lake vode i oko 9.000 centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

Civilni stručnjaci navode da niko ne može sa sigurnošću da kaže koliko je nuklearnih glava u Severnoj Koreji, ni koliko bi ta zemlja mogla da ih proizvede.

Prema američkim obaveštajnim podacima, Severna Koreja je imala dovoljno nuklearnog materijala da proizvede tridesetak bojevih glava, ali stručnjaci upozoravaju da je Pjonjang mogao da dođe do dodatnog uranijuma ili plutonijuma i da izgradi tajno postrojenje za obogaćivanje uranijuma.

Strategija za mogući sukob sa Severnom Korejom zavisi od procene snage njenih atomskih snaga, izjavio je istraživač instituta Rand Brus Benet.

„Ako Severna Koreja ima mali broj, od jedne do tri, nuklearne glave, neće ih upotrebiti čim izbije sukob. Ukoliko ih ima 30 ili više, sigurno će ih upotrebiti odmah“, ocenio je Benet, dodajući da zbog nuklearnog oružja ne postoji vojno rešenje za Korejsko poluostrvo.

Nekadašnji zamenik direktora Nuklearne agencije Ujedinjenih nacija Oli Heinonen smatra da broj atomskih glava odražava strategiju Pjongjanga.

Ako imaju nekoliko desetina nuklearnih glava, to znači da žele da uzvrate udarom u sukobu, a manje od 10 glava znači da služe za odvraćanje, rekao je Heinonen.

On je ocenio da Pjongjang ima dovoljno materijala da napravi do 40 bojevih glava, koristeći plutonijum i uranijum.

Povećavanje broja nuklearnih glava pokazuje da planiraju mogućnost drugog udara, izjavio je Heinonen.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari