Brižit Makron nije "prva dama" 1Foto: EPA /CHISTOPHE PETIT TESSON POOL

Brižit Makron, supruga francuskog predsednika Emanuela Makrona, dobila je zvaničnu ulogu u javnom životu zemlje, ali ne i titulu prve dame.

Jelisejska palata je objavila „povelju transparentnosti“ u kojoj su definisane njene dužnosti, a njeni troškovi će biti finansirani iz Makronovog budžeta.

Ona će naime imati aktivnu ulogu u civilnom društvu s posebnim akcentom na osobe sa invaliditetom i decu, kao i na pitanja žena, obrazovanja, zdravlja i rodne ravnopravnosti. Francuzi su se peticijom, koju je potpisalo 316.000 ljudi, usprotivili ulozi „prve dame“. Okosnicu komentara većeg dela francuskih medija čini to što je Makronova čak 24 godine starija od svog supruga. Imala je istaknutu ulogu u njegovoj izbornoj kampanji i veruje se da na nega ima ogroman uticaj. Socijalna pitanja na kojima je najviše angažovana u Makronovom manifestu su pozicionirana kao prioriteti.

„Nova „povelja“ (na francuskom) Jelisejske palate predstavlja novinu jer nijedna predsednička administracija do sada nije tako jasno definisala obaveze predsednikove supruge. Da bi se uspostavila zvanična pozicija prve dame bilo bi neophodno da se izmeni francuski zakon ili Ustav. Umesto toga, u povelji se navodi sintagma „supruga šefa države“. Takođe se navodi da Makronova neće primati platu niti će imati sopstveni budžet i prava na potraživanja. Njeni troškovi će biti pokriveni sredstvima iz predsedničkog budžeta. Imaće dva savetnika, kancelariju i sekretarijat.

Makron je u predsedničkoj kampanji naglasio da političari ne smeju da zapošljavaju rođake nakon što je njegov rival iz konzervativnih redova Fransoa Fijon zbog toga izgubio veliki deo svoje podrške.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari