Tramp šalje još vojnika u Avganistan 1Foto: FoNet /AP

Predsednik SAD Donald Tramp će produžiti prisustvo američkih vojnika u Avganistanu iako je tamošnju vojnu intervenciju jednom prilikom nazvao „potpunim rasipanjem (energije)“.

Tramp se na taj način, piše Gardijan, priklonio savetima svojih najviših zvaničnika i rešio da još jednom podigne uloge u sukobima, koji već 16 godina razaraju Avganistan.

U televizijskom obraćanju vojnicima u u bazi Fort Majer u Virdžiniji Tramp je rekao da uspostavlja novu strategiju za Avganistan i Južnu Aziju. On, međutim, nije rekao koliko će još vojnika poslati, koliko će oni ostati kao ni šta će biti njihov konačan cilj, ali je naglasio da će avganistanska vlada biti u većoj obavezi da ostvari veći učinak, kako u vojnom tako i u civilnom domenu. Osim toga, Tramp je naglasio da će i na pakistanskoj vladi biti veća odgovornost da uskrati podršku ekstremistima koji su našli utočište duž avganistanske granice. Islamabad bi „mnogo toga izgubio“ ako ne bi sarađivao, upozorio je Tramp.

Američki predsednik je svoje planove za Južnu Aziju više puta predstavio kao radikalno odstupanje od politike bivše administracije Baraka Obame, s jačim akcentom na borbu protiv terorizma. „Mi nismo nacija koja ponovo gradi. Mi ubijamo teroriste“, rekao je Tramp. Međutim, njegov govor u Fort Majeru ukazuje, ocenjuje Gardijan, da će zadaci pred kojima će se naći američki vojnici i diplomate ostati isti, odnosno da će oni napadati terorističke grupacije istovremeno nastojeći da osnaže snage avganistanske vlade i da izvrše veći pritisak na Kabul i Islamabad da pruže veću pomoć.

Tramp u svom obraćanju nije išao u detalje, ali je istakao da neće ponoviti, kako je rekao, greške Obamine administracije koja je, prema njegovim rečima, neprijateljskim zemljama davala nagoveštaje svojih planova. Umesto toga će sve najvažnije odluke donositi vojni komandanti i one će biti definisane „prilikama na terenu, a ne arbitrarnim vremenskim rasporedima“.

Međutim, Bela kuća je već ovlastila Pentagon da za 8.400 vojnika koji su u Avganistanu pošalje pojačanje od još 4.000. A potpredsednik SAD Majk Pens je rekao Kongresu da će biti poslato dodatnih 3.900 vojnika.

Ministar odbrane SAD Džejms Matis je u odvojenom saopštenju naveo da je izdao naređenje američkim vojnim komandantima da „izvrše pripreme za realizaciju predsednikove strategije“ i da će razgovarati s NATO saveznicima, „od kojih se nekoliko takođe obavezalo da će povećati broj svojih vojnika“ u Avganistanu. „Zajedno ćemo pomoći snagama avganistanske bezbednosti da unište centar terorista“, rekao je Matis.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson je naveo da administracija stavlja Talibanima jasno do znanja da oni „neće pobediti na bojištu“ i da su SAD spremne da podrže mirovne pregovore između Kabula i Talibana „bez preduslova“. I to je bila politika Obamine administracije, podseća Gardijan.

Predsednik SAD je priznao da eskaliranje rata SAD u Avganistanu nije bio njegov početni instinkt kada je stupio na funkciju. Tramp je jedva pominjao Avganistan tokom prošlogodišnje izborne kampanje, ali pre nego što je ušao u predsedničku trku vatreno je zagovarao povlačenje američkih snaga. Isti je slučaj i s njegovim, od nedavno bivšim glavnim strategom Stivenom Benonom. „Moj početni instinkt je bio da se snage povuku, a već dugo volim da sledim svoje instinkte, ali sam celog života slušao da su odluke znatno drugačije kada sedite za stolom u Ovalnoj kancelariji“, rekao je Tramp.

On je naveo tri razloga za nastavak angažmana američkih snaga u ratu u Avganistanu na strani Vlade u Kabulu, a protiv Talibana. Prvi je da bi se odala počast američkim vojnicima koji su tamo ginuli od 2001, drugi je da bi se sprečilo da Avganistan postane ponovo utočište za teroriste i treći je da se pomogne stabilizacija južnoazijskog regiona. „Naša nacija mora da teži časnom i trajnom ishodu koji je vredan ogromnih žrtava koje su učinjene. Posledice brzog izlaska (iz Avganistana) su i predvidljive i neprihvatljive. Brzim povlačenjem bi bio stvoren vakuum, koji bi teroristi, uključujući ID i Al Kaidu, odmah popunili, kao što se dogodilo pre 11. septembra“, rekao je Tramp.

Tramp je takođe najavio da će američka administracija zauzeti stroži stav prema Pakistanu. „Ne možemo više da ćutimo u vezi sa sigurnim utočištima koje terorističke organizacije, Talibani i druge grupacije koje predstavljaju opasnost po region i šire, imaju u Pakistanu. Pakistan ima mnogo toga da izgubi ako nastavi da štiti teroriste. Teroristi koji vrše pokolj među nevinim ljudima neće se proslaviti ni u ovom ni u sledećem životu. Oni nisu ništa drugo nego bitange, kriminalci i lešinari i, baš to, gubitnici“, rekao je Tramp.

Podrška Britanije

London – Majkl Falon, ministar odbrane Velike Britanije, pozdravio je Trampovu odluku da produži vojnu intervenciju SAD u Avganistanu. „U telefonskom razgovoru s Matisom smo se juče složili da uprkos izazovima moramo da nastavimo da ulažemo napore u Avganistanu da bismo pomogli da se osnaži njegova krhka demokratija i smanji opasnost od terorista po Zapad“, rekao je juče Falon. Vojska Ujedinjenog Kraljevstva je bila angažovana u sukobima u Avganistanu od 2001. do 2014. U Avganistanu ima još 500 britanskih vojnika, koji rade na bezbednosti u Kabulu i obučavaju avganistanske vojnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari