Crnogorci: Nismo prepisivali od Hrvata 1Foto: Stefana Savić

Vest da su crnogorski stručnjaci prepisali program za fizičko vaspitanje od Hrvata obišla je region, ali su iz Zavoda za školstvo demantovali tu informaciju., prenosi B92.

Tvrdi se da nisu plagirali dokument, već, kažu, samo zbog „tehničkog propusta“ nisu pomenuli hrvatsku literaturu kao izvor podataka. To je u Crnoj Gori otvorili polemiku da li će đaci u toj državi od naredne školske godine delom učiti i prema planovima i programima koje su osmislili nastavnici u Hrvatskoj ili ne.

Bivši predsednik Ekspertske grupe koja je radila na reformi obrazovanja kod suseda Boris Jokić izjavio je, naime, da je crnogorski Zavod za školstvo kopirao dobar deo hrvatskih kurikuluma – iz fizičkog vaspitanja, istorije, geografije, pa i crnogorskog jezika, ocenivši za podgoričke Vijesti da je to nemoralno.

„Naša metodologija i kurikulumi su javni dokumenti. Nama kao naučnicima i učiteljima je jako drago da deca u Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj državi, dobiju priliku za kvalitetno obrazovanje. Ipak smatram nemoralnim i nečasnim to što su naši kurikulumi preuzeti bez konsultovanja nas koji smo na tome radili ili obrazovnih vlasti u Hrvatskoj“, poručio je Jokić.

Novi hrvatski školski planovi i programi, na kojima je radilo oko 500 stručnjaka iz svih oblasti, objavljeni su u februaru, a iako su prošli javnu raspravu, još nije postignut dogovor oko početka njihove primene.

Prema pisanju hrvatskog „Jutranjeg lista“, podudarnosti su najočiglednije na primeru programa za fizičko vaspitanje, a ima ih i u kurikulumima iz istorije, goeografije…

Iz Zavoda za školstvo, na čijem je čelu Rešad Sijerić tvrde, da nisu prepisivali od komšija, te da su se pozvali na njihove kurikulume.

Načelnik Odseka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović demantuje optužbe da su prepisali program za fizičko vaspitanje od Hrvata. Nisu, kategoričan je on, hteli da prisvoje nešto „što je tuđe““.

Novović je za Pobjedu rekao da u programu fizičkog vaspitanja ima dosta podudarnosti sa hrvatskim kurikulumom, koji nije zaživio, ali da je u ovom slučaju problem nastao zbog „tehničkog propusta““.

Na sajtu je objavljen, prema njegovim rečima, program koji nije finalni, zbog čega nije navedena literatura koja je tom prilikom korišćena. „Nije tehnički sređen i treba da se lektoriše. Zbog brzine implementacije novih predmetnih programa koji su nedavno usvojeni i zbog godišnjih odmora nismo stigli da to sve sredimo, pa je ispušten taj detalj. Nije navedeno da je od literature kao izvor korišćen predlog hrvatskog kurikuluma za tu oblast, za fizičko“, rekao je Novović, dodajući da mogu zbog toga da se izvine kolegama iz Hrvatske.

Na sajtu će, kako je pojasnio, postaviti konačnu verziju programa nakon što se objavi u Službenom listu. „Kada će to tačno biti, ne znam precizno“, kazao je Novović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari