ČELIK: Kurc i Gabrijel su rasisti 1Foto: PAUL ZINKEN/EPA

Turski ministar za Evropu Omer Čelik okrivio je austrijskog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca da je „simbol politike koja je neprijateljska i rasistička prema izbeglicama“.

 Čelik je istovremeno u nizu žustrih tvitova nemačkog šefa diplomatije Zigmara Gabrijela označio kao „rasistu“ i „desnog ekstremistu“, prenosi Austrijska novinaska agencija (APA).

Minulog vikenda je, navodi APA, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan verbalno napao Gabrijela: „Ko ste vi da se obraćate turskom predsedniku? Spoznajte koje su vam granice“. Erdogan je tim rečima reagovao na to što ga je Gabrijel kritikovao pošto je Turke koji žive u Nemačkoj pozvao da na saveznim izborima 24. septembra ne glasaju za Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) Angele Merkel, Gabrijelovu Socijaldemokratsku partiju i Zelene.

APA navodi da je poslednji „napad“ takođe reakcija na intervju koji je Kurc, prema analizama budući kancelar Austrije posle izbora u oktobru, dao za jučerašnje izdanje nemačkog lista Velt. Kurc je, naime, u tom intervjuu Erdogana optužio da ima „diktatorske karakteristike“. „On vodi zemlju u pogrešnom i opasnom pravcu. Njegovo ponašanje prema kritičarima, drugačije mislećima i manjinama je apsolutno neprihvatljivo. Predsednik Erdogan bez sumnje pokazuje diktatorske osobine“, rekao je Sebastijan Kurc za Velt.

Austrijski šef diplomatije je u ovom intervjuu ponovio svoje dobro poznate stavove u vezi sa odnosima Turske i Evropske unije. Kada je reč o članstvu Turske u EU, Kurc je rekao: „Čak i ako bi Ankara želela da se učlani u EU do 2023. godine. to se neće dogoditi. Te godine se, naime, navršava vek od uspostavljanja Republike Turske. „Evropljani to znaju … Ali se mora jasno znati: Zemlja (Turska) se kreće sve dalje od Evrope, ekonomske posledice (učlanjenja) za obe strane bile bi nepredvidljive i, pored toga, pristupanje bi nadmašilo apsorpcionu sposobnost EU“, zaključio je Kurc.
Nemački mediji javljaju da Berlin brine zbog uticaja turskog predsednika na Turke u Nemačkoj. U tekstu za magazin Špigel Gabrijel i ministar pravde Hajko Mas predložili su strože kontrole nad klubovima i džamijama koji su bliski Erdoganu i turskoj vladajućoj Partiji pravde i razvoja (AKP).

Gabrijel i Mas, obojica pripadnici SPD-a, ukazali su na potrebu da se utvrdi „koga u Nemačkoj finansiramo“, te da se ni u kom slučaju ne sme dozvoliti postojanje paralelnih društava ili „protivdruštava“.

Jildirim u Vijetnamu

Hanoj – Turski premijer Binali Jildirim izjavio je juče u Hanoju da želi da se u naredne tri godine vrednost trgovinske razmene između dve zemlje udvostruči na četiri milijarde dolara. Jildirim je prvi turski premijer koji je posetio Vijetnam, navodi AP. Moja poseta će biti prekretnica u našim bilateralnim odnosima, rekao je Jildirim novinarima. Vijetnamski premijer Ngujen Ksuan Fuk je izjavio da se sa Jildirimom dogovorio o stvaranju povoljnih uslova u obe zemlje za trgovinu i investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari