Irma u nedelju ujutro u Majamiju 1Foto: EPA-EFE / ERIK S. LESSER

Uragan Irma pao je danas na kategoriju tri, ali je i dalje je moćna oluja. Tokom dana, Floridu je napustilo pola miliona ljudi, a još toliko dobilo je poziv za hitnu evakuaciju u Džordžiji, sledećoj državi na koju će Irma krenuti kada napusti Floridu.

Guverner Floride Rik Skot izjavio je da bi svih 20 miliona stanovnika Floride trebalo da bude spremno na evakuaciju, prenosi Sputnjik.On je pozvao građane duž Zalivske obale Floride da se odmah evakuišu, jer se kurs uragana „Irma“ blago pomerio ka zapadu.

„Nećete preživeti ako dođe do udara. Sada je vreme da se evakuišete“, izjavio je Skot u Li Kauntiju na jugozapadu Floride, prenosi agencija AP.Zvaničnici najavljuju da se spremaju za katastrofu ogromnih razmera, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže kako će izgledati jutro posle uragana.

Na stranici „Climate Central“ objavljena je simulacija koja prikazuje kako bi Majami mogao da izgleda u nedelju ujutro kada se očekuje udar Irme.

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=95ljyK8bzKM]

Američki predsednik Donald Trump stanovnicima Floride je poručio da koriste stranicu na internetu koju su pokrenule lokalne službe za katastrofe kako bi pronašli skloništa i dobili informacije o zatvorenim putevima i putevima za evakuaciju.

Guverner Južne Karoline Henri Makmaster je rekao da tek treba da odluči da li će naložiti evakuaciju stanovništva zbog „Irme“, jer čeka informacije Nacionalnog centra za uragane.

Šef američke Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) Brok Long je ranije danas rekao da američki zvaničnici pripremaju opsežne mere reagovanja na uragan „Irmu“. „Uragan ’Irma‘ nastavlja da bude pretnja koja će opustošiti Floridu ili neke od južnih država“, rekao je Long na pres-konferenciji, prenosi Rojters.

Pomoć za Srbe na Svetom Martinu, ostrvu koje je pogođeno uraganom „Irma“, je upakovana za brod koji polazi u nedelju u 17 sati, rekao je za Internet portal RTS-a Zoran Milinković koji se nalazi na karipskom ostrvu Martiniku. Nova opasnost preti od uragana „Hose“.

Kaže da je među onima kojima je pomoć potrebna i dete od tri meseca i da bi ta porodica želela da se vrati u Srbiju. Međutim, sve je zatvoreno dok ne prođe sledeći uragan i niko nema dozvolu da izađe sa ostrva.

Zoran Milinković navodi da će se videti sa srpskim državljanima i da se nada da će onda imati više informacija o njima. Na ostrvu Sveti Martin ima hiljade ljudi sa decom i oni čekaju neki transport, međutim, toga nema, kaže Milinković. Aerodrom je blokiran zbog nevremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari