Kralj Filip: Ustav će pobediti svaki pokušaj da se Španija razbije 1Foto: EPA-EFE/ZIPI/POOL

Španski kralj Filip VI poručio je danas, povodom namere katalonskih vlasti da 1. oktobra održe referendum o nezavisnosti tog dela Španije, da narod mora poštovati Ustav koji zabranju secesiju, prenosi AP.

Kralj Filip je, komentarišući prvi put situaciju sa referendumom, izneo oečkivanje da će Ustav pobediiti svaki pokušaj da se Španija razbije.

Vlada Španije pokušava sudskim putem da zaustavi planirano izjašnjavanje 1. oktobra, a grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije navode da će se glasanje održati iako Ustavni sud donese odluku o suspenziji.

Premijer Španije Mariano Rahoj apelovao je na stanovnike Katalonije da se uzdrže od izjašnjavanja na referendumu, koji je nazvao neustavnim.

Ukoliko vas neko pozove da izađete na biračko mesto, nemojte ići, jer referendum se ne može održati, to je apsolutno nelegalan čin, obratio se građanima Rahoj.

Državni tužilac Španije Hoze Manuel Maza naredio je pokrajinskim tužiocima da istraže 712 gradonačelnika koji su ponudili opštinske prostorije da održavanje referenduma i regionalnoj katalonskoj policiji da ih uhapsi ako se ne pojave na saslušanju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari