Goldštajn zadužio Hrvatsku 1

Komemoracija nedavno preminulom književniku, uredniku i izdavaču Slavku Goldštajnu održana je u zagrebačkij Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldštajnu i njegovom radu govorili su bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

„Goldštajn mi je bio saborac u borbi za demokratsku Hrvatsku“, istakao je Mesić ocenivši da je bio i stub hrvatskog i jugoslavenskog novinarstva, scenarista, novinar, urednik i osnivač lista „Vjesnik u srijedu“.

On je rekao da je Goldštajn u epohalnoj knjizi „1941. – godina koja se vraća“, predviđa ono što se danas događa.

„Tim svojim delom Goldštajn je zadužio Hrvatsku“, rekao je Mesić.

„Borili smo se za iste ideale, a Goldsštajna je ispisao jednu od slavnih stranica političke istorije Hrvatske“, dodao je on.

Pusić je rekao da je Goldštaj nastojao od „demokrature Hrvatsku napravi otvorenim društvom“. Njegova smrt je, kako je rekao, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio da je Goldštajn oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svedočanstva vešto je utkao u svoju knjigu „1941. – godina koja se vraća“.

„To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati“, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldštajn rođen je 22. avgusta 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarista, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu „1941. – godina koja se vraća“ za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko delo godine.

Bio je i predsednik Jevrejske opštine Zagreb, a kasnije i član jevrejske verske zajednice Beth Israel u Zagrebu.

Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove „Signali nad gradom“, „Prometej s otoka Viševice“, „Četvrti suputnik“ i „Akcija Stadion“, prensoi index.hr. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari