U Beču osmišljen novi Brajev displej 1

Brajevo pismo već decenijama predstavlja najbolje rešenje za slepe i slabovide, ali još uvek nije prilagođeno današnjem vremenu modernih tehnologija. Brajevi displeji su skupi, komplikovani i glomazni. Institut Tehničkog univerziteta u Beču „Tetragon“ nedavno je predstavio sasvim novi Brajev displej.

Decenijama je poznato da pitanje optimalnog Brajevog displeja nije rešeno na adekvatan način. Svi dosadašnji koncepti nisu bili održivi. Neki displeji su imali visoku potrošnju struje, drugi su bili neprenosivi i ograničeni na upotrebu u kancelariji ili tehnički komplikovani, pa samim tim i jako skupi. Novi displej, koji je tehnički jednostavan i mali, trebalo bi da bude dosta povoljniji od proizvoda koji su do sada bili dostupni na tržištu.

Volfgang Cagler, penzionisani profesor sa Tehničkog univerziteta u Beču, razvio je sasvim novu ideju zajedno sa dvojicom nekadašnjih studenata, Mihaelom Tremlom i Dominikom Buseom. Displej je u obliku pokretnog prstena koji se dodiruje sa unutrašnje strane kažiprstom i povlači se preko papira kao kompjuterski miš. Pri svakom pokretanju prstena stvaraju se nova slova. „Koncept je već patentiran, a u narednom periodu ćemo se baviti materijalom za izradu displeja, pokretačima koji imaju malu potrošnju struje i optimalnim ergonomskim i taktilnim rešenjem. Uvereni smo da ćemo proizvod moći da ponudimo po ceni pametnog telefona“, izjavio je profesor Cagler.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari