Gauland kritikuje Merkel 1Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Čelnik desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), koja je na izborima postala treća partija po snazi u nemačkom parlamentu, Aleksander Gauland upitao je da li oni koji govore da je za Nemačku pravo Izraela na postojanje pitanje od državnog interesa znaju šta to u stvari znači.

Na pitanje da objasni svoju kritiku stava Angele Merkel da pravo Izaela na postojanje jeste za Nemačku pitanje od državnog interesa, Gauland je za Frankfurter algemajne cajtung rekao da je još Joška Fišer formulisao takav stav.

Kada se kaže da je bezbednost Izraela pitanje koje za Nemačku ima državni značaj, onda se mora biti spreman da se u ozbiljnoj situaciji tamo pošalju nemački vojnici da se zajedno sa izraelskim vojnicma bore i umiru, objasnio je Gauland.

Nemačko društvo nije zapravo svesno šta to u stvari znači, smatra Gauland i ocenjuje da je lako nešto reći u situaciji kada se to ne mora dokazivati.

U toj situaciji kada se ne mora dokazivati, nastavio je Gauland, sve to postaje fraza, a on, kako navodi, nije pristalica fraza u politici.

Na pitanje kako bi odlučio u slučaju da mora da donese odluku, Gauland je odgovorio da je protiv fiktivnih scenarija.

U slučaju da stvarno postoji opasnost da Izreal nestane sa karte i da Jevreji budu saterani u more, tada bismo morali stati na stranu Izraela, zaključio je Gauland .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari