Merkel najavila razgovore o koaliciji 1Foto: EPA/ CHRISTIAN BRUNA

Angela Merkel se prvi put zvanično izjasnila o koalicionim razgovorima sa Liberalima i Zelenima. O koalicionom sporazumu će CDU da odluči na vanrednom kongresu, rekla je ona na kongresu mladih konzervativaca u Drezdenu, piše Dojče vele.

Merkelova je jasno stavila do znanja da za nju nema alternative za takozvanu Jamajka koaliciju – CDU/CSU, FDP i Zeleni. „Očigledno da SPD u doglednoj budućnosti neće moći da vlada na saveznom nivou. Zbog toga bi razmišljanje o tome bilo gubljenje vremena“, rekla je kancelarka. Umesto toga, CDU bi trebalo da se „fokusira na ono što je pred nama“, naime, prvo na razgovore između CDU i CSU, a potom sa FDP i Zelenima.

Pregovori će biti teški, ali se radi o tome da se formira pouzdana vlada, rekla je Merkelova na na kongresu mladih konzervativaca CDU i CSU u Drezdenu. Usledio je aplauz oko 1.000 delegata. To je dobar znak i sigruno se ne podrazumeva. Mladi delegati iz Bavarske su ipak demonstrtavno ostali da sede kada je Merkel ušla u salu, držeći plavo-bele (boje Bavarske) table sa natpisima poput „Mi smo shvatili. A Vi? „Ograničiti imigraciju“.

S nestrpljenjem se očekivalo kako će kancelarka biti primljena na ovom skupu, jer uoči njenog dolaska mladi su kritikovali njen kurs i zahtevali da on bude konzervativniji. Takođe se govorilo o smenama posle velkih gubitaka na izborima – uprkos konačnoj pobedi. Tako je generalni sekretar CDU, Peter Tauber, za dobrodošlicu na kongesu u Drezdenu bio žešće izviždan.

Izbeglička politika je najspornija tema između sestrinskih partija CDU i CSU. Merkelova je rekla da će učiniti sve što može da pronađe kompromisno rešenje. Ona je ipak snažno branila svoju politiku prema izbeglicma i rekla da sebi s tim u vezi zamera samo dve stvari: to što je zbog protivljenja socijaldemokrata bilo potrebano14 meseci da se zemlje zapadnog Balkana proglase zemljama sigurnog porekla – i što se sedelo skrštenih ruku kada izbeglice u logorima u Siriji i Jordanu nisu imali ništa da jedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari