Zeleni kritikuju plan Merkelove i Zehofera 1Foto: EPA/Christian Bruna

Nemačka kancelarka i predsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel pozvala je predstavnike Slobodne demokratske partije (FDP) i Zelenih na odvojene inicijalne razgovore o formiranju takozvane koalicije Jamajka.

Termin je sreda naredne nedelje. Dva dana kasnije održao bi se zajednički sastanak koalicije CDU/CSU (Hrišćansko-socijalna unija) sa liderima FDP i Zelenih, kazala je danas Merkel na konferenciji za novinare sa šefom CSU Horstom Zehoferom.

Merkel je kompromis koji su CDU i CSU minulog vikenda postigli u vezi sa izbegličkom politikom označila kao dobru osnovu za razgovore o formiranju vladajuće koalicije. Ostaje, međutim, nepoznanica hoće li kompromisno rešenje unutar Unije (CDU/CSU) pregovore sa FDP i Zelenima učiniti lakšim. Zeleni su, naime, skeptični.

Partije Unije su se u nedelju uveče dogovorile da Nemačka ubuduće godišnje može da prihvata najviše 200.000 izbeglica. Reč „gornja granica“ se ne pominje, pošto se Merkel, kako se navodi, tome strogo protivila. Novost predstavlja zahtev da se uvedu centri za odlučivanje i povratak u kojima bi tražioci azila boravili dok se na njihove zahteve ne odgovori. Tražioci azila čiji se zahtevi odbiju odatle bi bili vraćani u svoje zemlje.

Nacionalne granične kontrole, prema papiru CDU i CSU, treba da ostanu na snazi dok ne „proradi“ zaštita spoljnih granica Evropske unije. Sporazume sa zemljama porekla i tranzitnim zemljama treba praviti po uzoru na sporazum EU i Turske. Za još tri sigurne zemlje porekla, prema dogovoru, treba proglasiti Maroko, Alžir i Tunis. Dogovor sadrži i klauzulu prema kojoj vlada i Bundestag pomenutu brojku mogu menjati „nagore“ i „nadole“.

Predstavnici CSU-a, koji glavni razlog za slabiji rezultat te stranke na izborima 24. septembra u odnosu na prethodno glasanje vide u izbegličkoj politici, zadovoljni su dogovorom sa CDU. „Dobar dan za Uniju i dobar dan za Nemačku“, rekao je generalni sekretar CSU Andreas Šojer u nedelju uveče.

Zehofer je brojkom od 200.000 izbeglica, ocenjuje se u komentarima, u najmanju ruku spasao svoju reputaciju. U proteklim godinama on se zalagao za uvođenje gornje granice u vezi sa prijemom izbeglica, oštro se protiveći stavu kancelarke. CDU se, međutim, protivi formalnom uvođenju „plafona“ ističući da Nemačka ne može da zatvori svoja vrata ljudima koji traže azil iz humanitarnih razloga. Zeleni su takođe protiv gornje granice.

Katrin Gering-Ekart, šefica poslaničke grupe Zelenih u Bundestagu, kritikovala je dogovor CDU i CSU rekavši za DPA da je to duh kompromisa „za koji obe (strane) znaju da ga se neće morati pridržavati do prvih razgovora sa FDP-om i Zelenima“. Sastanak CDU i CSU održan u nedelju pokazao je da je jedinstvo te dve sestrinske partije pre izbora bilo izrežirano, smatra Gering-Ekart.

Predsednica Zelenih Zimone Peter je naglasila da njena stranka ne podržava proširenje liste sigurnih zemalja, kao ni dogovor EU i Turske. „U programima lišavanja prava (izbeglica) Zeleni neće učestvovati“, rekla je Peter.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari