Američke sankcije mogu da "pocepaju" sporazum 1Donald Tramp

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp je odbio da potvrdi da se Iran pridržava međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu Teherana iz 2015. Sporazumom o zajedničkom sveobuhvatnom programu akcija (JCPOA) je Islamska republika pristala da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

Tramp, koji se oduvek protivio dogovoru koji je Iran postigao sa SAD, Kinom, Rusijom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom (tzv. 5+1) i uz posredovanje Evropske unije (EU), kazao je u petak u Vašingtonu da se Teheran ne pridržava duha dokumenta. „Nećemo nastaviti putem čiji je predvidivi ishod više nasilja, terora i veoma realna pretnja da Iran dobije nuklearno oružje“, poručio je Tramp. On je dodao da je ovlastio administraciju „da tesno radi sa Kongresom i saveznicima kako bi bili rešeni mnogi nedostaci sporazuma i da iranski režim nikada ne može da preti nuklearnim oružjem čovečanstvu“.

Trampov potez ne znači da se SAD odmah povlače iz sporazuma koji mnogi u svetu smatraju istorijskim. On prenosi „štafetu“ Kongresu u kome većinu ima Republikanska stranka koja ga je podržala na izborima 2016. Kongresmeni imaju neobavezujućih 60 dana da raspravljaju o JCPOA i o ponovnom zavođenju sankcija Iranu, čime bi dokument bio doveden u pitanje.
Neki analitičari idu i dalje pa smatraju da bi nove sankcije „pocepale“ JCPOA. Naime, Tramp je kazao da želi da Kongres pooštri politiku prema Teheranu i zapretio da će, ukoliko u Kongresu „ne bude moguće naći rešenje… onda sporazum biti obustavljen“.

JCPOA se odnosi samo na nuklearni program Irana koji bi vodio izradi oružja. Tramp je, međutim, kazao da će tražiti od zakonodavaca da nađu načine da „kazne“ Iran i za raketni program koji Teheran razvija. Optužio je Iran i za destabilizaciju prilika na Bliskom istoku i naveo Korpus Islamske Revolucionarne garde (IRGC) kao objekat sankcija.

U Kongresu SAD je, naročito među republikancima, uvek bilo snažnog protivljenja JCPOA u čijem je zaključivanju učestvovala administracija predsednika Baraka Obame, demokrate. Otuda je i izglasan zakon po kome je predsednik obavezan da se izjasni svakih 90 dana da li se Iran pridržava slova dokumenta, iza kojeg stoji i rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Obama je od januara 2016. potvrđivao pridržavanje Irana sporazumu, kao što je to učinio i Tramp dva puta. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), deo sistema UN, posle stotinak kontrola u Iranu, osam puta je konstatovala da se Teheran pridržava sporazuma.

Predsednik Irana Hasan Rohani je, očigledno iritiran, poručio posle Trampovog govora da njegova zemlja „nije klekla ni pred jednom silom, pa to neće činiti ni ubuduće“. U televizijskom obraćanju naciji Rohani, koji je predano radio na postizanju JCPOA, kazao je da je Trampov govor „čisto svetogrđe i gomila neosnovanih i praznih tvrdnji na račun iranske nacije“. Rohani je rekao da će Iran poštovati sporazum jer služi njegovim nacionalnim interesima.

Šef diplomatije Mohamad DŽavad Zarif, jedan od potpisnika JCPOA, kazao je da će, suočena sa američkim kršenjem sporazuma, Islamska republika usvojiti odgovarajuće mere u domaćoj politici, ali i u okviru procesa praćenja sprovođenja tog dokumenta. Iranski zvaničnici su, takođe, reagovali na pominjanje sankcija IRGC. „IRGC će nastaviti borbu protiv međunarodnog terorizma“, odgovorio je Rohani Trampu. „Svi smo mi IRGC“, poručio je Zarif.

Brzo su se oglasili i predstavnici ključnih država u svetu. Federika Mogerini, potpredsednica Evropske komisije, poručila je da JCPOA „ne pripada nijednoj pojedinačnoj zemlji, pa nijedna ne može ni da obustavi taj sporazum“. Primećujući da se ne radi o bilateralnom dogovoru, ona je zaključila „da predsednik SAD ima mnoga ovlašćenja, ali ne i da raskine JCPOA“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da u međunarodnoj diplomatiji nema mesta „pretnjama“ i „agresivnoj“ retorici i da su takvi metodi osuđeni na propast. „To je relikt prošlosti, koji nije u skladu sa savremenim normama civilizovanog odnosa među državama“, navedeno je.
Predstavnici Velike Britanije, Francuske i Nemačke su izrazili uznemirenost zbog Trampove odluke i svoju potpunu privrženost sporazumu. „Očuvanje JCPOA je naš zajednički nacionalni bezbednosni interes“, poručili su premijerka Tereza Mej, predsednik Emanuel Makron i kancelarka Angela Merkel. Troje državnika je apelovalo na administraciju i Kongres „da razmotre posledice po bezbednost SAD i njihovih saveznika pre nego što potkopaju JCPOA“.

Iz Međunarodne agencije za atonsku energiju (IAEA) neprestano ponavljaju da se Iran pridržava obaveza sporazuma. „Za sada je Iran pod najsnažnijim režimom nuklearnog nadgledanja“, kazao je generalni direktor IAEA, japanski diplomata Jukija Amano.

Izveštači iz Vašingtona primećuju da Trampov govor predstavlja „očiglednu suprotnost“ umerenim komentarima državnog sekretara Reksa Tilersona prethodne večeri koji su ličili na želju da se radi sa partnerima u Evropi.
Borislav Korkodelović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari