Opozicija pištaljkama blokirala rad parlamenta RS 1Foto:www.rtvbn.com

 Poslanici stranaka vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske večeras su izglasali meru udaljavanja opozicionih poslanika iz skupštinske sale, nakon što poslanici opozicije prethodno uz zvuke pištaljki zauzeli prostor gde sedi skupštinsko rukovodstvo.

Sednica nastavljena u maloj sali bez prisustva opozicije. Sednica parlamenta RS potom je prekinuta, a predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović je na konferenciji za novinare pozvao opoziciju da omogući normalan rad parlamenta, prenosi  N1.

Potom su se poslanici stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj preselili u malu salu na spratu, gde su nastavili zasedanje, dok su se poslanici opozicionih stranaka vratili u veliku salu. Opozicione poslanike skupštinsko obezbeđenje onemogućilo je da uđe u malu salu parlamenta.

Iz opozicije su odgovorili da „režim u RS namerava da uništi i poslednju nezavisnu instituciju“ u tom entitetu, ističući da oni ne blokiraju rad parlamenta, već da nastoje zaustaviti „nelegalan rad Narodne skupštine RS“, kršenje Ustava i zakona RS.

Iz opozicije naglašavaju da blokadom rada parlamenta „pokušavaju zaustaviti anarhiju u RS“.

Opozicija je blokirala rad parlamenta pošto nisu prihvaćeni njihovi zahtevi da se po hitnom postupku raspravlja o informaciji o dešavanjima u parlamentu RS 13. septembra, kada ih je naoružana policija sprečila da prisustvuju skupštinskom zasedanju, jer nije prihvaćen njihov zahtev da se povuče oluka o smeni glavnog revizora RS, kao ni njihov predlog rezolucije o strateškim ciljevima RS do 2013. godine. 

U zgradu Narodne skupštine večeras je stiigla i premijerka Željka Cvijanović, kao i predsednik RS Milorad Dodik, javlja dopisnik BN televizije. Dodik, Cvijanović, kao i direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum bili su na kratkim konsultacijama kod Čubrilovića. Cvijanovićka i Dodik potom su sišli u skupštinski restoran, odakle nadgledaju novonastalu situaciju.

Prilaz maloj sali gde je u toku „krnja“ sednica Parlamenta Srpske poslanicima opozicije nije omogućen, a ne dozvoljavaju im ni da ulože žalbu na izrečenu kaznu udaljavanja sa sednice.

Čubrilović nije imao većinu od 42 poslanika, koliko mu je potrebno za odluku, kada je izrekao meru udaljavanja poslanicima opozicije, saznaje BN. Međutim, to nije bila prepreka da poslanici većine, iako ih nema u dovoljnom broju, se premjeste u malu salu skupštine, gdje vjerovatno drže „krnju skupštinu“.

Na spratu je policija, koja ne dozvoljava prilaz ostalim poslanicima. Kako navodi BN na spratu su postavljene i „barikade“, od stolova , kako bi se sprečio svaki eventualni prolaz prema maloj sali gde se odvija krnja skupština.

Dodik o opoziciji u NSRS: Ružno izgledaju kada pište

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da se večeras pojavio u Narodnoj skupštini Republike Srpske zbog zakona koji je lično predložio.

„Po Ustavu predviđeno je da predsednik RS može da bude predlagač određenih zakona. Ja sam ranije predložio Zakon o solidarnosti za decu obolelih od teških oboljenja. Obavili smo javnu raspravu o tome i sada je Zakon u nacrtu. Iz tog razloga sam večeras ovde. Sada je rasprava završena o toj tački i uveren sam da će biti usvojena i da je to za dobrobit deci i porodicama. Unijet će reda, a ne haotično skupljanje za decu“, rekao je Dodik, prenosi N1 BiH.

Na pitanje novinara kako komentariše dešavanja u NSRS, Dodik je pitao: „Šta se dešavalo?“. Na novinarsku konstataciju da je došlo do blokade rada Skupštine, predsednik RS je odgovorio:

„To nije vest. Vest je da radi NSRS. Radi u zgradi Skupštine. A to što je u Maloj sali je isključivo iz pristojnosti. Neki koji su mislili da će se primeniti neke mere represije, fizičko iznošenje koje bi bile atraktivne novinarima, nisu to doživjeli. Kao pristojni ljudi prešli smo u Malu salu“, prokomentarisao je Dodik.

Dodik je kazao da su svi poslanici u NSRS u ravnopravnom statusu.

„Pozvani su na sednicu i koriste svoja prava. Ne slažem se da je blokirana sednica. Ona je u nekom trenutku prekinuta, ali je nastavila raditi u punom kapacitetu. Izbor za politički angažman oni koji žele da zauzmu neki sto i onemoguće rad drugih je njihov politički izbor. Ovo društvo i njegove institucije neće prestati da donose propise“, izjavio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari