Putin: Hrvatska je važan partner Rusije na Balkanu 1Foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je nakon sastanka s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Sočiju da je Hrvatska važan partner Rusije u Evropi i na Balkanu.

Po njegovim rečima, u razgovoru su razmotrene konkretne mere za dalji razvoj bilateralne saradnje, a posebna pažnja posvećena je ekonomskim vezama.

Putin je naveo da je prošle godine trgovinska razmena Rusije i Hrvatske iznosila 898 miliona dolara, a da se u prvoj polovini ove godine povećala za 64 odsto.

Tokom zasedanja međuvladine komisije 3. oktobra u Moskvi razmatrane su nove inicijative za stimulisanje trgovinsko-investicionih odnosa. Radi se o aktiviranju saradnje ruskih i hrvatskih kompanija u realizaciji zajedničkih projekata u trećim državama. Rusko ministarstvo ekonomskog razvoja i hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova upravo su potpisali memorandum o pomoći biznisu da se plasira na strana tržišta, naveo je ruski predsednik.

Grabar-Kitarević je navela da Hrvatska kao članica EU i NATO uvažava međunarodni značaj Rusije te da zato želi novi razmah u razvoju bilateralnih odnosa.

Po njenim rečima, u razgovoru je bilo reči i situaciji u Jugoistočnoj Evropi. „Smatram da je evropska perspektiva garant stabilnosti, bezbednosti i napretka za zemlje Jugoistočne Evrope“, kazala je ona.
Putin je naveo da na hrvatskom tržištu uspešno rade ruske banke, da je aktivna razgranata mreža filijala Sberbanke koja zajedno sa VTB učestvuje u programu finansijske sanacije najvećeg hrvatskog agroindustrijskog holdinga „Agrokor“.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je danas predsednika Rusije Vladimira Putina, tokom susreta u ruskom gradu Sočiju, da zvanično poseti Hrvatsku, napominjući da ruski lideri do sada nisu posećivali tu zemlju na tom nivou.

Ona je dodala da je vitalno obnoviti dijalog između Rusije i Zapada.  „Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su činioci evropske sigurnosti i stabilnosti“, rekla je.

„Svako pogoršanje u odnosima NATO i Rusije ima direktne posledice na sve aspekte evropske sigurnosti i stabilnosti“, naglasila je.

Nakon završenih razgovora u Sočiju, Grabar Kitarović s delegacijom odlazi u Moskvu, gde će se sutra sastati s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim. Na Sveučilištu Plehanov biće joj uručen počasni doktorat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari