Pućdemon: Za Kataloniju moguće i drugo rešenje 1Foto: EPA-EFE/MARTA PEREZ

Smenjeni katalonski predsednik Karles Pućdemon je izjavio da je moguće i neko drugo rešenje osim nezavisnosti regije i u intervjuu belgijskom Soaru, dodao da je on uvek za dogovor sa Španijom.

„Na raspolaganju sam i uvek sam spreman da prihvatim neki drugi odnos sa Španijom“, rekao je o i precizirao da je osim nezavisnosti spreman da razmotri drugo rešenje.

„To je uvek moguće. Ja koji sam uvek bio separatista, radio sam trideset godina na postizanju nekog drugog položaja Katalonije u Španiji“, rekao je Pućdemon.

„Ja sam uvek za dogovor“, rekao je on i optužio Narodnu stranku šefa španske vlade Mariana Rahoja da je odgovorna za porast separatizma.

Separatizam je u Kataloniji podstaknut poništenjem statusa autonomije iz 2010. koji je davao velika ovlašćenja Kataloniji, a to delomično poništenje je naredio Ustavni sud, kojem se obratila Narodna stranka, ocenio je Pućdemon.

„Alternativno rešenje za nezavisnost postiže se putem izbora 21. decembra“, izjavio je španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis u Briselu i pozvao Pućdemona da se kandiduje i proveri koliku podršku ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari