Tilerson zatražio istragu o zločinima u Mjanmaru 1Foto: SERGEI_ILNITSKY_EPA

Američki državni sekretar Reks Tilerson zatražio je nezavisnu istragu o krizi Rohinđa muslimana u Mjanmaru.

Vojska Mjanmara je optužena da je ubijala Rohinđe i palila njihova sela, primoravajući stotine hiljada njih da prebegnu u Bangladeš. Kako prenosi Bi-Bi-Si, Tilerson je rekao da je ova kriza izazvala zabrinutost u Sjedinjenim Državama, ali je dodao i da uvođenje sankcija Mjanmaru sada “nije preporučljivo”.

On je ovo izjavio pošto se sastao sa liderkom Aung San Su Ći i predstavnicima vojske Mjanmara.

Već mesecima raste pritisak međunarodne zajednice na Aung San Su Ći da osudi brutalnost vojske i ono što su Ujedinjene nacije opisale kao “školski primer etničkog čišćenja”. Su Ći je defakto šef civilne administracije, ali nema kontrolu nad vojskom. Ona je optužena da je ignorisala probleme Rohinđa, muslimanske manjine koja je bez države u većinski budističkom Mjanmaru.

Govoreći na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji sa Su Ći, Tilerson je rekao da su SAD “potresene” zbog patnje izbeglica koje beže u Bangladeš. “Scene onoga što se dešava su zaista užasne”, rekao je Tilerson i dodao da je to najveća kriza sa kojom se Mjanmar suočio od ukidanja vojne uprave. Oko 600.000 Rohinđa je pobeglo iz Mjanmara od avgusta, nakon operacije protiv pobunjenika pošto su Rohinđa militanti napadali policijske položaje i ubijali pripadnike snaga bezbednosti.

Tilerson je osudio napad koji je izvela Arakan Rohinđa Vojska spasa (Arsa), nazvavši ga “neisprovociranim napadom” za kakav SAD ima “nultu toleranciju”. On je rekao da će Amerika nastaviti da podržava prelazak ka demokratiji u Mjanmaru i dodao: “Mi želimo da Mjanmar u tome uspe, a teško mi je da zamislim da bi sankcije mogle da pomognu u rešavanju krize”. Tilerson je najavio da će SAD obezbediti još pomoći kako bi Bangladeš i Mjanmar mogli da se izbore sa humanitarnom krizom.

Međutim, Su Ći je branila svoje stavove. Odgovarajući na pitanja novinara zbog čega je tako dugo ćutala o navodnoj brutalnosti vojske, ona je rekla da je njena kancelarija izdala nekoliko saopštenja o toj situaciji i da je ona takođe govorila o krizi. “Nisam ćutala. Ali ljudi misle da ono što kažem nije dovoljno zanimljivo”, rekla je Su Ći.

Vojska Mjanmara je u utorak objavila rezultate unutrašnje istrage, u kojima sebe oslobađa optužbe za krivicu kada je u pitanju kriza Rohinđa. Vojska je negirala da je ubijala seljake, palila kuće, silovala žene i devojke ili pljačkala njihove domove. Amnesti internešenal je saopštio da je izveštaj vojske pokušaj zataškavanja i zatražio da istražiteljima UN bude omogućen pristup regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari