Mačerevič: Moskva se priprema za agresiju 1

Poljski ministar odbrane Antoni Mačerevič tvrdi da su provokativne akcije Severne Koreje povezane sa “planovima i agresivnim ponašanjem Rusije”, prenosi portal Sputnjik na srpskom jeziku.

 “Sa poljskog stanovišta, aktivnosti Severne Koreje strogo su povezane sa ruskim planovima i agresivnim ponašanjem Rusije… Ovo je važno za shvatanje obima agresije i planova Rusije… Nedavne rusko-beloruske vojne vežbe Zapad 2017 dokaz su da se Moskva priprema za agresiju”, smatra Mačerevič.

Ministar odbrane Poljske naglasio je da su vojne vežbe održane na području između Severnog ledenog okeana i Crnog mora i da su tom prilikom lansirane balističke rakete “iskander”, uz opasku da se “Rusi nisu pripremali za odbranu već za agresiju”, kao i da “to više nije Hladni rat već nešto više”.

Sputnjik podseća da su vojne vežbe “Zapad 2017” organizovane u Belorusiji i Rusiji u periodu od 14. do 20. septembre. Vežbe je posmatralo 95 predstavnika iz 50 država, a u manevrima je učestvovalo 12.700 vojnika, 680 jedinica vojne tehnike, oko 70 aviona i helikoptera i 10 brodova.
Dojče vele navodi da su tenzije između EU i poljske vlade pod rukovodstvom nacionalno-konzervativne stranke Pravo i pravda sve veće, te da se čini da “Brisel postaje jedan od najvećih neprijatelja za Varšavu”.

“Iako se mnogi političari u Briselu nerado sećaju perioda 2006-2007, odnosno vremena kada je (Jaroslav) Kačinjski bio premijer Poljske, oni su ipak u vreme formiranja nove vlade u Varšavi 2015. bili poprilično mirni. Kačinjski na kraju i nije ušao u vladu, nju je formirala Beate Šidlo, ali ubrzo je postalo jasno: on je taj koji vuče sve konce iz pozadine, utiče na najvažnije političke odluke ili ih čak sam donosi. U početku su mnogi u Briselu na tenzije između Evropske unije i nove poljske vlade gledali kao na pokušaj Kačinjskog da čvrstim stavom obezbedi sebi poštovanje u njegovoj sopstvenoj državi, ali i van nje. Međutim, problemi su se ubrzo proširili. Evropska komisija je već u januaru 2016. reagovala na probleme tamošnjeg Ustavnog suda u vezi sa reformama poljskog pravosuđa. Kao odgovor na kritike iz Brisela, Varšava je počela da dovodi u pitanje neke od nadležnosti Evropske komisije, napominje Dojče vele.

Dojče vele zaključuje da izgleda se Poljska “danas nalazi u začaranom krugu”, njen status u EU se pogoršao od 2015. To bi moglo da poveća frustracije, kako u vladi, tako i u poljskom društvu i eventualno da u toj zemlji izrodi ideju o organizovanju referenduma o članstvu Poljske u Uniji. Opozicija već upozorava da politika Jaroslava Kačinjskog može da dovede Poljsku do “polegzita”. Međutim, još verovatniji scenario jeste da će nenaklonjenost Poljske za nove projekte evropskih integracija, konstantne tenzije sa Briselom i iskrivljeni imidž EU koji se širi u zemlji, gurnuti Poljsku na margine Evropske unije. To će ih odvojiti od dobro integrisanog jezgra, odnosno prebaciti u drugu, treću ili čak četvrtu „EU-brzinu“, ocenjuje nemački portal.

Hajten: Odbio bih protivzakonitu naredbu

Komandant nuklearnih snaga SAD Džon Hajten izjavio je da bi se usprotivio bilo kakvoj “protivzakonitoj” naredbi američkog predsednika Donalda Trampa o pokretanju nuklearnog napada, prenosi Bi-Bi-Si. On je istakao da bi ponudio savet predsednika i očekivao da se pronađe “zakonska alternativa”. Hajtenovi komentari usledili su samo nekoliko dana nakon što su američki senatori diskutovali o predsednikovom autoritetu da naredi pokretanje nuklearnog napada. Neki od senatora su izrazili bojazan da bi Tramp “nerazumno” mogao da naredi takav napad, dok su drugi tvrdili da on ima ovlašćenja da deluje bez konsultacija sa pravnicima. Tramp je u avgustu izjavio da će se Severna Koreja “suočiti sa vatrom i besom kakve svet nije video” ukoliko zapreti Sjedinjenim Državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari