Nemci na meti kineskih špijuna 1Foto: Arhiva

Kina koristi lažne profile na društvenim mrežama kako bi špijunirala nemačke zvaničnike i političare, tvrdi nemačka agencija za unutrašnju bezbednost (Savezna kancelarija za zaštitu ustava – BfV), prenosi EUObserver.

„To je jedan širi pokušaj da se infiltriraju naročito u parlament, ministarstva i vladine agencije“, tvrdi Hans Georg Masen, šef BfV. Prema njegovim rečima, više od 10.000 Nemaca, renomiranih profesionalaca čiji su se profili pojavljivali na poslovnoj društvenoj mreži Linkedln, na meti su kineskih špijuna.

Nemačka obaveštajna agencija je obelodanila desetine lažnih profila mladih atraktivnih kineskih profesionalaca sa Linkedlna. Među njima je i Leticia Čen, koja navodno radi pri kineskom Centru za međunarodnu politiku i ekonomiju. Druga je Eva Han, navodno sa kineskog Univerziteta političkih nauka. Ljudi koji stoje iza sumnjivih profila pokušavaju da se povežu sa drugima stupajući sa njima u kontakt. Prema navodima BfV, na ovaj način se žele regrutovati potencijalni špijuni, po mogućstvu visokorangirani zvaničnici.

Nije Nemačka jedina koja je na meti kineskih špijuna. Kina je već ranije optuživana za pokušaj mešanja u australijske izbore i unutrašnje poslove, što je zvanični Peking odbacio. Ipak, prošle nedelje Kanbera je objavila niz novih mera kako bi se suzbili ovakvi postupci.

U novembru, američki Kongres je saopštio da kineski mediji poput agencije Sinhua deluju kao „produžena ruka“ kineske državne obaveštajne agencije i traže da se oni registruju kao spoljni agenti. SAD takođe imaju špijune CIA u Kini. Prema podacima Njujork tajmsa, više od 20 špijuna CIA je ili ubijeno ili uhapšeno u Kini između 2010. i 2012.

Ocene stručnjaka su da je ovo deo širih napora kineske države da stvori mrežu masovnog nadzora. Kina je 2015. počela izgradnju SkyNet internog sistema koji koristi milione CCTV kamera za praćenje i nadzor građana koristeći tehniku prepoznavanja lica. Više od 170 miliona kamera već je instalirano širom Kine, a planira se postavljanje još 400 miliona u naredne tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari