Tilerson ublažio stav prema Pjongjangu 1Foto: EPA

Sjedinjene Države su „spremne da u bilo kom trenutku razgovaraju“ sa Severnom Korejom bez ikakvih preduslova, ali tek nakon „perioda tišine“ bez novih nuklearnih i raketnih testova, izjavio je državni sekretar Reks Tilerson.

Njegova izjava predstavlja pomak u odnosu na raniji zahtev SAD da Severna Koreja mora da se razoruža pre nego što budu mogući bilo kakvi pregovori. Međutim, nekoliko sati kasnije Bela kuća je saopštila da se stavovi predsednika Donalda Trampa po pitanju Severne Koreje „nisu promenili“. Težnja Severne Koreje za razvojem tehnologije nuklearnog naoružanja izazvala je oštre sankcije prema režimu ove zemlje koje su zahtevale SAD.

Zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička pitanja Džefri Feltman, koji je nedavno posetio Pjongjang, rekao je da severnokorejski zvaničnici smatraju da je „važno da se spreči rat“. Kina i Rusija su pozdravile Tilersonovu izjavu. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se nada da će sada doći do „značajnih koraka ka dijalogu i kontaktu“ između SAD i Severne Koreje. „Takve konstruktivne izjave nas impresioniraju mnogo više nego retorika sukoba koju smo do sada slušali“, rekao je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Iako je ublažio stav po pitanju budućih razgovora, Tilerson je rekao i da SAD „jednostavno ne mogu da prihvate da Severna Koreja ima nuklearno naoružanje“. „Hajde da se samo sastanemo i razgovaramo, pa makar i o vremenu ako hoćete ili o tome da li ćemo sedeti za četvrtastim ili okruglim stolom ako je to ono što vam je bitno. Ali tada možemo da počnemo da radimo na izlaganju planova prema kojima bismo mogli da napredujemo“, izjavio je Tilerson. On je dodao da će ekonomske i diplomatske sankcije ostati na snazi „dok ne padne prva bomba“ i da Tramp i dalje traži od Kine, koja je glavni ekonomski saveznik Pjongjanga, da obustavi isporuke nafte Severnoj Koreji. Tilerson je rekao i da je Kina napravila plan za smeštanje severnokorejske izbeglice ukoliko dođe do sukoba.

Nekoliko sati kasnije, sekretar za odnose sa javnošću Bele kuće Sara Sanders je novinarima izdala saopštenje u kojem se navodi da se Trampovi stavovi „nisu promenili“. „Severna Koreja se ponaša na način koji predstavlja pretnju ne samo za Japan, Kinu i Južnu Koreju, nego i za ceo svet. Postupci Severne Koreje nisu dobri ni za koga a naročito ne za samu Severnu Koreju“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari