Zgrada ambasade SAD u Londonu vredi milijardu dolara 1Foto: Twitter / @USAinUK

Članovi diplomatske misije Sjedinjenih Država u Londonu će se sledećeg meseca preseliti u novu zgradu – u dvanaestospratnu staklenu kocku s pogledom na Temzu, koja je „teška“ čak milijardu dolara.

Ovo dugo planirano preseljenje realizovano je nakon izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, koji je uveo nove napetosti u „specijalne odnose“ Britanije i SAD, zemlje koje su tokom prošlog veka negovale široko političko, kulturološko i vojno savezništvo, a koje je do izražaja dolazilo i na bojnim poljima širom sveta.

Članovi diplomatske misije najbližeg britanskog saveznika će napustiti impozantnu zgradu ambasade od kamena i betona iz 1960. godine na Trgu Grosvenor u prestižnom delu Londona koji je za vreme Drugog svetskog rata bio poznat i kao „Mala Amerika“, budući da je na Trgu bilo smešteno i vojno sedište generala Dvajta Ajzenhauera.

Nova ambasada na južnoj obali reke centralni je deo projekta renoviranja u bivšoj industrijskoj zoni poznatoj kao „Devet brestova“. Biće smeštena u području koje će postati urbani park. Stejt department je 2008. otvorio takmičenje u dizajniranju nove zgrade. Novu ambasadu je predstavio kao „fizičku manifestaciju dugogodišnje posvećenosti specijalnim odnosima između SAD i Ujedinjenog Kraljevstva.“ Izgradnja zgrade od milijardu dolara je isključivo finansirana od prodaje ostale imovine u Londonu.