Poslanici mogu da odbace sporazum Britanije sa EU 1Protivnici Bregzita danas ispred parlamenta; Foto: EPA-EFE / FACUNDO ARRIZABALAGA

Parlament Velike Britanije večeras je tesnom većinom izglasao amandman na Zakon o Bregzitu, kojim je Vladi oduzeto pravo da sama odluči kakav će biti konačan dogovor sa EU oko uslova napuštanja evropske zajednice.

Amandmanom je predviđeno da Parlament ima pravo da prihvati ili da odbaci konačnu verziju sporazuma koji Vlada Velike Britanije dogovori sa Briselom, prenosi BBC.

Na taj način su parlamentarci zadali težak udarac premijerki Terezi Mej, koja je izjavila da će ova odluka ugroziti šanse Britanije da obezbedi bezbolan razlaz sa Evropskom unijom.

Amandman je usvojen sa 309 glasova za i 305 protiv, nakon što je nekoliko poslanika Konzervativaca odlučilo da podrži zahtev opozicionih stranaka.

Vlada je neposredno pre glasanja pokušala da izbegne poraz u Parlamentu i ponudila je neke ustupke pobunjenicima iz svojih redova, ali su oni to odbili i podržali su amandman.

Lider Labursita Džeremi Korbin pozdravio je ishod glasanja i ocenio da se radi o ponižavajućem gubitku autoriteta Vlade uoči sastanka Evropskog saveta.

Tereza Mej nije želela da prihvati demokratsku odgovornost. Njeno odbijanje da sluša znači da će sada morati da prihvati činjenicu da je Parlament ponovo preuzeo kontrolu, poručio je Korbin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari