Dačić: Kosovo je naš Jerusalim 1Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Srbija izuzetno ceni principijelan stav Izraela o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se pozitivno odražava na kvalitet i sadržaj naših odnosa.

 Dame i gospodo, Kosovo je naš Jerusalim, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na konferenciji „Godine jubileja“, koju je organizovala ambasada Izraela u Beogradu povodom obeležavanja 25 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Dačić je izrazio „ličnu ocenu“ da je prekidanje odnosa sa Izraelom 1967. bila „velika greška“ i da je „nažalost trebalo da Jugoslavija propadne“ da bi se to promenilo. „Nažalost, trebalo je da Jugoslavija propadne da bismo mi obnovili diplomatske odnose. To možda najbolje govori o specifičnom odnosu srpskog naroda u okviru bivše Jugoslavije prema državi Izrael i jevrejskom narodu“, rekao je Dačić, podsetivši da je prva poseta na nivou premijera u istoriji odnosa dve zemlje realizovana 2014, kada je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio Izrael.

Šef srpske diplomatije je istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Izraela na dobrom putu uz prostor da budu još kvalitetniji i sadržajniji.

Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji, je rekla da obeležavanje godišnjica omogućava bolje razumevanje istorijskog prijateljstva i solidarnosti između dva naroda, koji daleko prevazilaze okvire dvadeset pet godina diplomatskih odnosa. Ona je ukazala da je u odnosima dve zemlje bilo uspona i padova sa trenucima solidarnosti, ali i nerazumevanja i političkog razmimoilaženja. „Nastupio je dug period prekida odnosa, ali su se topla osećanja, naklonjenost i prijateljstvo održali. Jedna od naših misija ovde jeste premošćavanje jaza i davanje konkretnog izraza ovom prijateljstvu“, rekla je Fišer-Kam. Ona je naglasila da Srbija i Izrael danas imaju „bogat politički dijalog u okviru kojeg razmenjuju stavove i nastoje da postave visoku političku agendu zarad dobrobiti obe zemlje.“

Prema njenim rečima, trgovinska razmena je sve intenzivnija, dok se izraelske investicije u Srbiji uvećavaju, kao i broj turista iz Izraela. Ona je takođe ukazala i da je kulturološka razmena važno oruđe za upoznavanje dva naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari