Razbijanje zapadnih stereotipa 1Foto: FoNet MSP

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti danas je otvoren dvodnevni naučni skup „Srbija i Grčka u 19. i 20. veku“ u kome učestvuju grčki i srpski istoričari.

Ovim skupom, kako je na svečanom otvaranju naglasio predsednik Srpske akademije Vladimir S. Kostić, SANU započinje ciklus bilateralnih skupova o prevashodno naučnim i kulturnim odnosima Srbije sa drugim narodima i odnosima, pre svega u okruženju, a koji će se održavati jednom godišnje. Izbor na Grčku, prema Kostićevim rečima, pao je zbog „prijateljstva i oportunizma ili iz oportunizma proizašlog iz lagodnog i sigurnog osećaja prijateljstva“, jer je reč o  „zemlji dokazanih prijatelja“ i zato što su „Grci susedi koji su bliski i u koje se veruje“.

Predsednik SANU naglasio je da se sasvim slučajno ovaj naučni skup o srpsko-grčkim odnosima poklopio sa vekom i po od potpisivanja prvog ugovora o savezu Srbije i Grčke i 135. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje i otvaranja poslanstva Srbije u Grčkoj.

– Grci i Srbi bili su prvi narodi na Balkanu koji su se oslobodili i stvorili savremene države, inspirišući svojim primerom i druge narode na ovom poluostrvu. Od tada pa sve do danas nastoje da čvrsto sarađuju na razvoju Balkana i izgradnji mira. Paradoksalno je da su na Zapadu posmatrači, kao i analitičari do te mere stvorili stereotipe o zemljama i narodima Balkana, da ovaj termin za njih označava regiju nestabilnosti i sukoba, kao i da smatraju da su balkanski narodi različiti od ostalih naroda u Evropi, uprkos činjenici da je istorija pokazala da su verski i nacionalni sukobi obeležili podjednako, ako ne i više zapadnu i centralnu Evropu od jugoistočne – rekao je ambasador Grčke u Srbiji Ilija Ilijadis.

U prisustvu ambasadora Srbije u Grčkoj Dušana Spasojevića i brojnih srpskih akademika, u umetničkom programu na svečanom otvaranju učestvovali su akademik Matija Bećković, dopisni član SANU Goran Petrović, muzikolog i pojac Vesna Peno, pijanista Aleksandar Sinčuk, koji je izvodio dela dopisnog srpskog akademika Svetislava Božića.

Prema najavljenim temama, tokom dvodnevnog skupa u SANU grčki i srpski naučnici razmotriće diplomatske, političke, vojne, kulturne, prijateljske i sve druge veze između dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari